7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn comediant este favorit să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale din...

Un comediant este favorit să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina

Zelenskiy, care nu are experienţă politică şi joacă rolul unui preşedinte ucrainean fictiv într-un serial popular, a profitat de sentimentele anti-sistem din Ucraina, pe fondul războiului din ultimii cinci ani şi al corupţiei la nivel înalt.

Mai multe sondaje de opinie arată că actualul preşedinte, Petro Poroshenko, se află pe locul secund, un rezultat care ar duce la un duel între cei doi în al doilea tur.

Fostul premier Yulia Timoshenko candidează, de asemenea, şi ar putea să îi ia locul lui Poroshenko în turul al doilea.

„Zelenskiy va ajunge probabil în turul al doilea, împotriva ori a lui Poroshenko ori a lui Timoshenko, ceea ce înseamnă că va fi o competiţiei între nou şi vechi”, a afirmat Robert Brinkley, şeful institutului de cercetare Forumul Ucrainean – Chatham House.

Ucrainenii trebuie apoi să decidă dacă sunt atât de sătui de politicienii existenţi încât „să voteze un novice şi pe cineva din afară sau va avea de câştigat instinctul de conservare şi vor concluziona că mai bine aleg cu răul pe care îl ştiu decât ceva complet necunoscut”, a adăugat el.

Doar 9% dintre ucraineni au încredere în guvern, cel mai scăzut procentaj din lume, conform unui sondaj Gallup publicat în martie. Media mondială a fost de 56% în 2018. Doar 12% dintre adulţii ucraineni au încredere că alegerile sunt corecte, iar 91% consideră că este răspândită corupţia în guvern.

„Nu îmi place de niciunul dintre cei trei candidaţi. Iar ceilalţi candidaţi nu vor avansa”, a afirmat Yevheniya Shmelkova, locuitoare a Kievului. „Drept urmare, suntem nehotărâţi – să mergem să votăm sau nu. Nu, bineînţeles, trebuie să mergem, dar rezultatul este imprevizibil”, a adăugat ea.

Poroshenko a fost ales în 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, eveniment care a declanşat o revoltă armată a unor separatişti pro-Rusia în estul Ucrainei care a dus la moartea a 13.000 de persoane şi care continuă şi în prezent. Guvernele vestice au susţinut Ucraina în acest conflict iar mai mulţi oficiali şi investitori străini sunt îngrijoraţi de imprevizibilitatea adusă de Zelenskiy.

Poroshenko a vizitat des zona de conflict şi a fost lăudat pentru că a gestionat conflictul şi a luat o atitudine dură faţă de Rusia.

Însă mulţi votanţi sunt nemulţumiţi pentru că el nu a reuşit să gestioneze corupţia şi sărăcia. O creştere a preţului gazelor a cauzat o nemulţumire răspândită printre consumatori.

Tymoshenko a descris creşterea preţurilor ca fiind un „genocid” şi a promis că va mări pensiile. Zelenskiy a promis că dacă va fi ales va aduce reforme anti-corupţie şi va revitaliza discuţiile de pace privind soarta estului Ucrainei.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă