15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn nou caz de pestă porcină în Ungaria

Un nou caz de pestă porcină în Ungaria

Un nou caz de pestă porcină africană a fost descoperit săptămâna aceasta în rândul populaţiei de porci mistreţi din Ungaria însă epidemia nu s-a răspândit şi în rândul porcilor domestici, a anunţat vineri Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH), informează Reuters.

Luni, Rusia a introdus restricţii temporare cu privire la importurile de porci vii şi produse din carne de porc din Ungaria, din cauza izbucnirii unei epidemii de pestă porcină în regiunea nordică Heves. Din acelaşi motiv, China a interzis şi ea importurile de porci vii, produse din carne de porc şi mistreţ din Ungaria.

“Până acum, în Ungaria pesta porcină africană a fost identificată doar în cazul porcilor mistreţi”, a precizat NEBIH, adăugând că judeţul Heves este cel mai expus riscului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a NEBIH, până acum epidemia a fost identificată la şapte mistreţi decedaţi.

La finele lunii trecute, atunci când a fost descoperit primul caz de pestă porcină în Ungaria, NEBIH a adoptat mai multe măsuri printre care efectuarea unor căutări organizate pentru carcase de porci mistreţi şi suspendarea temporară a vânatului mistreţilor în zona afectată. “Aceste măsuri vor rămâne în vigoare până când autorităţile vor reuşi să evalueze amploarea infecţiei”, a precizat NEBIH.

Virusul care provoacă pesta porcină africană este inofensiv pentru oameni şi pentru alte animale, însă, pentru mistreţi şi porcii de fermă, boala – pentru care nu există încă un vaccin – este mortală în aproape toate cazurile, ducând la decesul animalelor în termen de 10 zile.

În România, la începutul acestui an a fost descoperit un focar de pestă porcină africană în localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de graniţa României cu Ungaria şi Ucraina. În luna martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit măsuri speciale de protecţie pe raza mai multor localităţi după depistarea unui nou caz de pestă porcină africană, în localitatea sătmăreană Bercu Nou.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă