12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn nou scandal sexual în sportul din SUA. De data aceasta în...

Un nou scandal sexual în sportul din SUA. De data aceasta în taekwondo

Heidi Gilbert, Mandy Meloon, Amber Means şi Gaby Joslin au depus o plângere, vineri, pentru “două decenii de abuzuri sexuale, exploatare şi trafic de sportive în echipa americană olimpică de taekwondo de către conducători, antrenori şi mentori care i-au protejat”.

În plângere este citat fostul antrenor al echipei olimpice de taekwondo, Jean Lopez, şi fratele său Steven, dublu campion olimpic.

Centrul american pentru un sport sigur (“Center for SafeSport”), organizaţie care promite respectul şi lupta contra abuzurilor în sport din SUA, l-a suspendat pe viaţă pe Jean Lopez din toate competiţiile internaţionale de taekwondo, iar Steven Lopez a primit o interdicţie temporară, în timp ce ancheta împotriva sa şi-a urmat cursul.

Mandy Meloon, dublu campioană mondială, a afirmat în 2007 că a fost violată în urmă cu 10 ani de Jean Lopez cu ocazia Campionatelor Mondiale din Egipt, când avea doar 15 ani.

Retrasă din echipă după acest denunţ, ea a apelat la USOC pentru a încerca să mişte lucrurile.

“Începând din 2007, USOC şi USA TKD l-au protejat, i-au acordat responsabilităţi, legitimitate, autoritate şi încredere lui Jean Lopez, încredinţându-i postul de antrenor al echipei americane, precum şi fratelui său Steven, care era superstarul echipei”, se mai arată în plângere.

“Acţionând în acest fel, ei au expus sute de tinere sportive unor prădători sexuali adulţi, antrenorul echipei americane de taekwondo şi fratele acestuia”, se mai arată în plângere, care acuză USOC şi USA TKD că i-au protejat pe cei doi, întrucât aduceau medalii şi bani Federaţiei.

Heidi Gilbert îl acuză pe Jean Lopez că a agresat-o sexual la competiţii în Ecuador (2002) şi Germania (2003).

Conform reclamantelor, întrucât sportivele doreau să fie selecţionate în echipa americane, ele “nu au avut altă alegere decât să se supună cererilor sexuale ale fraţilor Lopez”.

USA TKD nu a dorit să facă niciun comentariu în ancheta care este în curs.

USOC a fost deja acuzat, precum şi Federaţia americană de gimnastică, pentru multiple agresiuni sexuale repetate de către fostul medic al lotului naţional Larry Nassar împotriva tinerelor gimnaste. Nassar a fost condamnat la 175 de ani de închisoare pentru agresarea a peste 265 de victime timp de 20 de ani.

În urma acestui scandal, preşedintele USOC, Scott Blackmun, a demisionat în februarie.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă