Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un raport ONU dezvăluie crime de război în cadrul conflictului din Yemen

Un raport ONU dezvăluie crime de război în cadrul conflictului din Yemen

O investigaţie a ONU asupra situaţiei din Yemen sugerează că au fost comise crime de război în conflictul care durează de trei ani în această ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

Un raport făcut public marţi arată că oficiali guvernamentali din Yemen şi coaliţia condusă de Arabia Saudită ar fi comis fapte ce ar putea fi echivalate cu crime internaţionale. „Sunt puţine dovezi privind încercări ale părţilor implicate în conflict de a reduce la minimum numărul victimelor civile”, a precizat, citat într-un comunicat de presă, Kamel Jendoubi, preşedintele Grupului de Experţi Eminenţi Internaţionali şi Regionali din Yemen.

ONU estimează că din martie 2015 şi până în august 2018, 6.660 de civili au fost ucişi şi 10.563 răniţi în lupta pentru putere între guvernul susţinut de Arabia Saudită şi rebelii houthi. Rebelii houthi, aliaţi cu Iranul, au preluat controlul asupra capitalei Sanaa şi a altor părţi din ţară spre sfârşitul lui 2014.

Conflictul s-a intensificat când Arabia Saudită şi alţi aliaţi suniţi au început în 2015 să oprească avansul grupului şiit spre Aden, oraşul unde se află sediul temporar al guvernului.

Raportul făcut public marţi, care a fost realizat de experţi la solicitarea Consiliului ONU pentru drepturile omului, susţine că atacurile coaliţiei au făcut cele mai multe victime civile directe, din cauza atacurilor care au lovit pieţe, ceremonii de înmormântare sau nunţi, printre alte locuri şi evenimente.

La începutul lunii august, un atac aerian a lovit un autobuz, omorând zeci de persoane, inclusiv elevi. Raportul precizează de asemenea că blocada coaliţiei asupra porturilor şi spaţiului aerian din Yemen ar putea încălca de asemenea regula privind proporţionalitatea prevăzută de dreptul umanitar internaţional. În document se mai sugerează că o instanţă independentă trebuie să decidă dacă aceste crime au fost cu adevărat comise şi recomandă o investigaţie suplimentară.

Comentarii

loading...