Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trinh Xuan Thanh  (Foto: anhbasam.wordpress.com)

Trinh Xuan Thanh (Foto: anhbasam.wordpress.com)

Un responsabil comunist, răpit din Germania, a fost condamnat la închisoare pe viață în Vietnam

Un fost activist al regimului comunist vietnamez, răpit din Germania vara trecută, a fost condamnat luni de către justiţia vietnameză la închisoare pe viaţă pentru corupţie, în cadrul unui proces larg mediatizat de autorităţi, relatează AFP citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Trinh Xuan Thanh, fost aparatcic ce a condus de asemenea PetroVietnam Construction, un important grup petrolier public, a fost condamnat la "14 ani de închisoare pentru gestionare defectuoasă şi la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri", potrivit site-ului oficial de informaţii VNExpress.

El va fi judecat din nou miercuri într-un al doilea proces pentru alte deturnări de fonduri, fapte pentru care riscă pedeapsa cu moartea.

Judecătorii au considerat că Tranh a provocat "pagube grave statului" şi că pedeapsa ar trebui să servească drept avertisment pentru vietnamezii care "abuzează de puterea lor şi încalcă legile privind corupţia".

Alături de el pe banca acuzaţilor, fostul membru al biroului politic, Dinh La Thang, a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

Verdictul este aşteptat în următoarele zile pentru alţi 20 de foşti responsabili ai aparatului de stat judecaţi în acest proces, la care presa străină nu are acces şi din care guvernul doreşte să facă un simbol al luptei împotriva corupţiei înalţilor funcţionari.

Trin Xuan Tanh a fost răpit la 23 iulie de mai mulţi bărbaţi înarmaţi într-un parc public din Berlin, potrivit Germaniei, declanşând o criză diplomatică între cele doua ţări.

Hanoiul a negat întotdeauna că l-a răpit şi afirmă că el s-a întors în Vietnam în mod voluntar.

Avocata lui Trin Xuan Tanh, Petra Schlagenhauf, cetăţean german, nu a fost autorizată să meargă în Vietnam pentru proces. Ea a susţinut că procedura nu respectă statul de drept şi a cerut Berlinului să continue să facă presiuni pentru ca clientul său să se poată întoarce în Germania.

Înainte de a găsi azil în Germania, el a dus un stil de viaţă fastuos în Vietnam, la fel ca mulţi responsabili ai regimului comunist. Dar în mai 2016, au apărut fotografii cu el conducând o maşină de lux cu numere guvernamentale, punându-l în dificultate.

Fotografiile, apărute în presa locală, au arătat modul cum un înalt funcţionar corupt poate profita de avantajele poziţiei sale.

Comentarii

loading...