10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalUnde va ataca Iranul SUA. Ce provocare militară a lansat recent la...

Unde va ataca Iranul SUA. Ce provocare militară a lansat recent la adresa ei

Comunicaţii interceptate în ianuarie de Agenţia pentru Securitate Naţională din SUA arată că oficiali din cadrul Gardienilor Revoluţiei au evocat posibilitatea atacării Bazei militare Fort McNair, situată în centrul oraşului Washington. Oficialii militari iranieni au discutat despre posibilitatea lansării unui atac de tipul celui care a vizat în anul 2000 distrugătorul american USS Cole, în Yemen, un incident soldat cu 17 morţi.

În plus, oficialii iranieni au evocat posibilitatea asasinării generalului american Joseph M. Martin, locţiitor al şefului Statului Major al Armatei SUA, au declarat doi oficiali americani, sub protecţia anonimatului.

Conversaţiile interceptate au avut loc între membri ai Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei, tema discuţiilor fiind opţiunile militare pentru riposte la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani de către SUA în Bagdad, capitala Irakului, în 2020.

În contextul ameninţărilor, Armata americană a cerut suplimentarea măsurilor de securitate în jurul bazei Fort McNair. Însă oficialii municipali din capitala Statelor Unite contestă planul Armatei de extindere a zonei de securitate în jurul bazei militare pe o lungime cuprinsă între 75 şi 150 de metri de la ţărm, pe Canalul Washington.

Americanii se abțin de la a răspunde acestei provocări

Pentagonul, Consiliul prezidenţial pentru Securitate Naţională şi Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă