7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalUngaria cere Ucrainei să se consulte cu minoritatea maghiară pe tema controversatei...

Ungaria cere Ucrainei să se consulte cu minoritatea maghiară pe tema controversatei legi a Educației

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a făcut acest anunț după o întrevedere avută miercuri, la Paris, cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, şi cu asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Wess Mitchell.

La aceste discuţii, şeful diplomaţiei ungare a transmis că ţara sa a insistat că noua lege ucraineană a educaţiei încalcă sever drepturile dobândite de minoritatea maghiară.

‘Ucraina nu trebuie să implementeze o lege a educaţiei fără să ajungă mai întâi la un acord cu reprezentanţii comunităţii ungare locale’, a spus Szijjarto, adăugând că guvernul de la Budapesta a insistat să primească din partea Kievului garanţii legale relevante.

Noua lege ucraineană a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie de parlamentul de la Kiev şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Învăţământul în limbile minorităţilor este cuprins în articolul 7 din noua lege, dar acest articol conţine numeroase ambiguităţi. Potrivit unei raport recent al experţilor Consiliului Europei, dispoziţiile ambigue ale legii trebuie clarificate pentru a se asigura protejarea drepturilor minorităţilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă