10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalUngaria: Noul parlament se va reuni la 8 mai

Ungaria: Noul parlament se va reuni la 8 mai

Preşedintele i-a cerut lui Viktor Orban, care s-a aflat în fruntea listei comune a partidelor Fidesz şi KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) pentru scrutinul din 8 aprilie, să înceapă negocierile pentru formarea guvernului.

Potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să convoace sesiunea inaugurală a legislativului nou ales în termen de 30 de zile de la scrutin.

La şedinţa prevăzută pentru 8 mai, care va fi deschisă de preşedintele Ader, parlamentarii urmează să supună la vot premierul desemnat, pentru a cărui validare este nevoie de o majoritate simplă. Tot în cadrul primei sesiuni vor fi aleşi prin vot secret preşedintele parlamentului, adjuncţii săi şi chestorii.

După vot, şefii Biroului electoral naţional şi Comisiei electorale naţionale îşi vor prezenta rapoartele privind alegerile din 8 aprilie şi va fi anunţată formarea grupurilor parlamentare.

La alegerile de la 8 aprilie, Fidesz-KDNP au obţinut 133 de locuri în parlamentul unicameral cu 199 de locuri, adică o “supermajoritate” de două treimi, aminteşte MTI. Locurile opoziţiei vor fi împărţite între radical-naţionaliştii de la Jobbik (26 de mandate), alianţa electorală dintre socialişti şi Parbeszed (Dialog, ecologişti) – 20 de mandate, Coaliţia democrată (stânga) – 9 mandate, LMP (ecologişti) – 8 mandate. Formaţiunea Egyutt şi minoritatea etnicilor germani vor fi reprezentate de un singur deputat. În fine, un fotoliu din noul parlament ungar va fi ocupat de singurul candidat independent care a reuşit să fie ales.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă