Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ungaria respinge condiţionarea fondurilor europene pe criteriile privind statul de drept

Ungaria respinge condiţionarea fondurilor europene pe criteriile privind statul de drept

Judit Varga, noul ministru al justiţiei din Ungaria, a declarat că Budapesta se va opune oricărei încercări a Comisiei Europene de a condiţiona acordarea de fonduri europene pe standardele privind statul de drept, ne spune Reuters.

Lorand Stoica 0 comentarii

Învestită în funcţie la începutul lunii iulie, Judit Varga spune că UE are deja suficiente instrumente pentru a apăra statul de drept şi distribuirea de fonduri comunitare. Ungaria este, alături de Polonia, un mare beneficiar al miliardelor de euro alocate de UE ca fonduri de dezvoltare în fiecare an.

'Nu trebuie să reinventăm roata', afirmă Judit Varga, în vârstă de 38 de ani. Ea a invocat ca exemplu riscul unei clauze speciale în proiectul de buget al UE pentru 2021-2027 care să fie folosită în scopuri politice, pentru că definiţia 'deficienţă generalizată' în privinţa statului de drept este vagă. 'Prin urmare, obiectivul meu este să se renunţe complet la această propunere şi ar trebui să nu uităm că există un principiu când se adoptă (bugetul UE) - nimic nu este convenit până nu este totul convenit. Iar asta este o linie roşie', a mai spus ea.

Ungaria condusă de premierul Viktor Orban şi Polonia, aliatul său, sunt în dispută de câţiva ani cu Comisia Europeană din cauza unor măsuri, în special în justiţie, despre care Bruxellesul spune că afectează echilibrul de puteri dintr-o democraţie. În discursul de prezentare a programului său pentru următorii cinci ani, noua preşedintă a Comisiei Europene, conservatoarea Ursula von der Leyen, a evidenţiat că respectarea valorilor fundamentale ale UE va fi în centrul politicilor sale.

Comisia Europeană încearcă să facă astfel încât alocarea de fonduri europene să fie condiţionată de respectarea regulilor democratice. Propunerea Bruxellesului de condiţionare a fondurilor de dezvoltare se referă la o 'practică răspândită şi recurentă sau o omisiune sau o măsură a autorităţilor publice care afectează statul de drept'.

Teoretic, Ungaria ar putea să refuze aprobarea proiectului general de buget dacă nu primeşte garanţii suficiente că nu vor exista condiţiile speciale ataşate alocărilor de la UE. Însă presiunea asupra Budapestei ar fi uriaşă, pentru că orice astfel de măsură ar putea bloca miliarde de euro din alte fonduri pentru 2021-2027.

Comentarii

loading...