Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ungaria se potcovește cu încă un partid extremist

Ungaria se potcovește cu încă un partid extremist

Foşti membri ai partidului ungar de extrema-dreaptă Jobbik au anunţat joi crearea unei noi formaţiuni radicale, „Patria noastră”, după reorientarea spre centru a Jobbik, care încearcă să se poziţioneze ca alternativă moderată la premierul naţional-conservator Viktor Orban.

Mihai Cernea 0 comentarii

„Ne ocupăm de subiecte lăsat în urmă de alte partide. Asta poate părea radical”, a explicat una dintre reprezentantele formaţiunii, Dora Duro, explicând că „Patria noastră” ar urma să pună în centrul preocupărilor sale minoritatea romă, care a fost mult timp ţapul ispăşitor al Jobbik, relatează AFP, citată de Agerpres.

Creat în 2003 de Gabor Vona, Jobbik s-a făcut remarcat timp de zece ani prin numeroasele afirmaţii antisemite şi xenofobe, organizând defilări de intimidare în cartierele cu romi cu organizaţia sa paramilitară, Garda Maghiară.

Această formaţiune ultranaţionalistă, cu teme care au fost preluate de Orban, a început totuşi din 2013 să îşi mai tempereze opiniile, cu ambiţia de a se poziţiona ca partid conservator popular clasic.

Acest reviriment nu le-a adus totuşi rezultatele scontate: la alegerile legislative din aprilie, Jobbik a trebuit să se mulţumească doar cu 19% din sufragii, extrem de departe de procentul de 49% din voturi obţinut de Fidesz, formaţiunea lui Orban.

Vona a demisionat după scrutin, însă noua linie politică a partidului a fost confirmată de noua conducere, ceea ce a dus la plecarea mai multor disidenţi, printre care şi Dora Duro.

Întrebată la televiziunea comercială ATV dacă „Patria noastră” ar urma să reactiveze Garda Maghiară, Dora Duro a spus că nu crede că „este vreo cerere astăzi pentru acest tip de patrule”.

Noua formaţiune susţine că are circa 2.000 de membri, „proveniţi în cea mai mare parte din Jobbik”, a precizat ea.

Comentarii

loading...