Ministrul de Externe, Peter Szijarto  (Foto: Hungary Today)

Ministrul de Externe, Peter Szijarto (Foto: Hungary Today)

Ungaria transmite un protest României, după declarația șocantă a lui Tudose referitoare la secui

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat, vineri, la sediul Ministerului de Externe al Ungariei, transmite Digi 24.

Mihai Diac 0 comentarii

UPDATE 16,00: Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat, vineri după-amiază, după ce Ungaria a protestat la adresa declarației premierului Tudose referitoare la secui.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. şi face următoarele precizări:

Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil", precizează Ministerul român de Externe.

Pe de altă parte, MAE subliniază că "dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale".

--------------------------------------------------------

UPDATE 13,00: Ministrul de Externe al Ungariei i-a precizat ambasadorului României la Budapesta că declarațiile premierului Tudose sunt "inacceptabile" și că ele reprezintă o amenințare că i-ar putea "spânzura" pe secui, informează Digi 24.

-------------------------------------------------------

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijarto, l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta și i-a transmis acestuia un protest din partea Guvernului Ungariei.

Protestul vine ca urmare a unei declarații controversate a premierului MihaiTudose, legată de autonomia etnicilor maghiari din România și, în mod special, de arborarea în Transilvania a drapelului așa-zisului Ținut Secuiesc.

Despre arborarea acestui drapel, premierul Tudose ar fi declarat că "dacă vor flutura drapele secuiești, alături de aceste drapele vor flutura și secui".

Potrivit Digi 24, ambasadorul României la Budapesta a încercat să-i ofere ministrului Peter Szijarto "explicații lingvistice" asupra acestei declarații, dar șeful diplomației maghiare n-a fost satisfăcut.

În Ungaria, ministrul de Externe Szijarto este considerat unul dintre oamenii cheie ai premierului Orban, iar pozițiile exprimate de Szijarto sunt de fapt cele ale șefului Guvernului Ungariei.

Comentarii

loading...