Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ungaria va numi un reprezentant consular în Siria

Ungaria va numi un reprezentant consular în Siria

Ministerul ungar de Externe a declarat că va trimite unreprezentant consular la Damasc, conform AFP.

Rl online 0 comentarii

Agenţia menţionează că Ungaria se va alătura astfel puţinelor state europene care au reprezentanţi diplomatici în Siria.

Diplomatul ungar răspunzător de relaţia cu Siria se va deplasa "ocazional" în această ţară începând de anul viitor, pentru a urmări ajutoarele umanitare şi a conduce afacerile consulare, a precizat ministerul, adăugând că decizia corespunde "practicilor altor ţări din Uniunea Europeană" privind Siria.

În prezent, Cehia şi România sunt singurele ţări membre ale Uniunii Europene care au o misiune diplomatică la Damasc; celelalte reprezentanţe diplomatice europene s-au închis pe parcursul conflictului armat declanşat în Siria în 2011, iar ţările respective nu mai au legături directe cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

În ultimii ani, diplomaţii europeni au fost trimişi în Siria doar pentru negocierea unor probleme umanitare sau politice, însă nu şi pentru afaceri consulare.

Budapesta arată că a acordat asistenţă creştinilor din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria, şi precizează că în instituţiile de învăţământ superior din Ungaria sunt înscrişi în continuare "un număr considerabil" de studenţi sirieni. O sursă diplomatică apropiată de guvernul ungar a declarat agenţiei France Presse că există intenţia de a discuta cu preşedintele Siriei pentru a-l convinge să sporească ajutoarele pentru creştini.

În acelaşi timp, Ungaria doreşte să câştige un avans în faţa altor ţări din UE în vederea noilor oportunităţi economice, în contextul în care şi alte state şi-ar putea relua relaţiile diplomatice cu Siria. "Mulţi din cadrul Fidesz (partidul ungar de guvernământ - n. red.) cred că reintrarea în joc a lui Bashar al-Assad este doar o problemă de timp", a apreciat sursa AFP.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Ungaria s-a mai aflat şi alte dăţi, după 2010, în dezacord cu alte ţări europene şi cu instanţele UE, în special în privinţa migraţiei, reaminteşte AFP. În prezent, multe state membre ale UE se opun normalizării relaţiilor cu regimul de la Damasc.

Comentarii

loading...