Uruguay iese din adunarea OAȘ datorită incluziunii reprezentanților Guaido

Uruguay iese din adunarea OAȘ datorită incluziunii reprezentanților Guaido

Grupul regional a votat în aprilie să recunoască reprezentantul Venezuelei de opoziție ca delegație a țării împotriva lui Maduro.

Lorand Stoica 0 comentarii

Medellin, Columbia - Delegația uruguayană a părăsit joi dimineața Adunarea Generală a Organizației Statelor Americane (OAȘ), în semn de protest față de includerea reprezentanților opoziției politice din Venezuela în organismul regional.

Mexic, Bolivia, Trinidad și Tobago și alții au denunțat și participarea delegației venezuelene, expunând obiecții față de strategia de alianță a conducerii OAȘ cu opoziția Venezuelei condusă de Juan Guaido.

"Nu ajută cu nimic", a declarat reprezentantul Uruguay, Ariel Bergamino, după ce a părăsit adunarea.

"Este o încălcare a acestei instituții pentru a încerca să se ia decizii cu privire la cine este guvernul legitim", a spus Bergamino, adăugând că nu va participa la restul adunării, care durează până vineri.

Bergamino a declarat că adunarea ar trebui să aibă că scop să ajute Venezuela să "construiască un climat de încredere", care ar putea să favorizeze o soluție politică și ar fi blamat conducerea secretarului general Luis Almagro, care a acceptat opoziția politică a Venezuelei și a respins ideea de negocieri cu președintele venezuelean Nicolas Maduro .

Guaido a invocat constituția Venezuelei în ianuarie pentru a se declara președinte interimar, numindu-l pe Maduro că fiind nelegitim. Maduro i-a acuzat pe Guaido și Statele Unite, care susțîn opoziția venezueleană, de un complot pentru a organiza o lovitură de stat.

Nici o țară de la OAȘ nu a propus includerea guvernului lui Maduro, care s-a retras în mod oficial din grupul regional în 2017. Dar unii au declarat că este necorespunzătoar să invite opoziția politică, care nu deține un control efectiv asupra Venezuelei, să stea la masă cu guverne suverane.

Consiliul permanent al grupului a votat pentru recunoașterea reprezentantului lui Guaido în aprilie.

Milioane de oameni au părăsit Venezuela în ultimii ani, fugind de hiperinflație, șomaj și lipsa de medicamente.

Miercuri, adunarea a declarat despre criză din Venezuela că ar trebui să fie prioritatea principală a regiunii. Țările membre au cerut comunității internaționale să ajute la acordarea de ajutoare migranților și refugiaților țării.

Comentarii

loading...