21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUzbekul Rakhmat Akilov, condamnat pe viaţă în urma atentatului cu camionul de...

Uzbekul Rakhmat Akilov, condamnat pe viaţă în urma atentatului cu camionul de la Stockholm

Pe 7 aprilie 2017, acest bărbat născut în Uzbekistan în vârstă de 40 de ani, a intrat în mulţime, pe o stradă pietonală din capitala suedeză, Drottninggatan (strada reginei), la volanul unui camion furat, după care vehiculul a rămas încastrat în vitrina unui mare magazin.

Poliţia a descoperit un dispozitiv exploziv în camion, constând în butelii de gaze şi cuie, care nu a explodat, dar a provocat pagube camionului în urma unui incendiu.

Trei persoane au fost ucise pe loc, inclusiv o fată în vârstă de 11 ani.

Alte două persoane au murit din cauza rănilor.

Atacul s-a soldat de asemenea cu aproximativ zece răniţi.

Akilov şi-a exprimat susţinerea faţă de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) înainte de atac.

Însă procurorii au fost nevoiţi să dovedească faptul că el a vrut să facă rău statului, în contextul în care SI nu a revendicat atentatul.

Akilov, un solicitant de azil a cărui cerere a fost respinsă, a fugit de la faţa locului, dar a fost reţinut ulterior şi a mărturisit în cursul interogatoriilor.

El a plecat din Uzbekistan în Suedia în 2014 şi a cerut reşedinţă, însă în decembrie 2016 i s-a dat termen patru săptămâni să părăsească ţara.

El a ”dispărut”, iar cu câteva luni înainte de atac numele său a fost introdus pe o listă de persoane date în căutare.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă