8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternațional“Vestele galbene” au ajuns pe Champs-Elysees

“Vestele galbene” au ajuns pe Champs-Elysees

UPDATE: Primele tensiuni între protestatari din mişcarea ”vestelor galbene” şi forţele de ordine au apărut sâmbătă după amiază pe Champs-Elysées, singurul punct sensibil observat la Paris de la începerea unei noi zile de contestare, transmite AFP.

Au avut loc tensiuni între forţele de ordine şi manifestanţi strânşi în apropierea bulevardului Champs-Elysées, devenit epicentrul mobilizării din data de 17 noiembrie. Într-o confruntare tensionată, forţele de ordine, încercuite, fluierate şi uneori lovite cu pietre, au replicat cu gloanţe de cauciuc şi grenade lacrimogene.

Protestatarii au aruncat cu sticle şi cu bucăţi de pavaj în forţele de ordine, însă situaţia era sub control, fără să se mai înregistreze ciocnirile violente din ultimele două sâmbete în acelaşi sector.

Circa 500 de ”veste galbene” se aflau pe bulevardul Champs-Elysées, încadrate de un important dispozitiv de securitate, circulaţia fiind în continuare închisă în zonă.

Această nouă zi de proteste a fost marcată până în prezent de o mobilizare în scădere şi de manifestaţii fără răniţi şi fără pagube materiale, la Paris şi în teritoriu. Autorităţile au anunţat că, la începutul amiezii, în întreaga Franţă participau la proteste 33.500 de manifestanţi, jumătate faţă de numărul înregistrat săptămâna trecută. La Paris, au fost 2.200 de participanţi, faţă de 10.000 înregistraţi săptămâna trecută. 

UPDATE: Peste o mie de manifestanţi se aflau sâmbătă în jurul orei 11:00 pe străzile capitalei Franţei, pentru al cincilea weekend consecutiv de proteste, şi aproximativ 60 de persoane au fost arestate, a anunţat prefectura poliţiei din Paris, relatează AFP.

Este o “mobilizare mai slabă” şi, prin urmare, “o mobilizare a huliganilor mai slabă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Johanna Primevert, pentru BFMTV, adăugând că “poliţia rămâne mobilizată”.

Circa 60 de persoane au fost arestate, mult mai puţin faţă de cele 500 de arestări înregistrate la aceeaşi oră sâmbăta trecută, conform poliţiei.

“Ultima dată, am fost aici pentru taxe, de data aceasta, este mai mult pentru instituţii: vrem mai multă democraţie directă”, a declarat Jeremy, în vârstă de 28 de ani, sosit de la Rennes (vest), pentru “a se face auzit”, scrie Agerpres.

În ciuda frigului, grupuri de protestatari au început să sosească la scurt timp după ora 08:00.

Cu puţin timp înainte de ora 09:30, aproximativ 30 de persoane au fost arestate în regiunea pariziană, un număr mult mai mic faţă de cele 300 de arestări înregistrate la aceeaşi oră sâmbăta trecută, în cadrul controalelor preventive.

În jurul Arcului de Triumf, vandalizat pe 1 decembrie, vehicule blindate ale jandarmeriei au fost poziţionate în zori, în timp ce un tun de apă a fost adus pe Champs-Elysees, bulevard devenit centrul manifestaţiilor din ultimele săptămâni. Circa 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în capitală, susţinuţi de 14 vehicule blindate ale jandarmeriei.

Însă, un semn al reducerii situaţiei tensionate, Turnul Eiffel, marile muzee, închise sâmbăta trecută, rămân acum deschise, la fel şi marile magazine.

Manifestaţiile au reunit 136.000 de oameni în ultimele două weekend-uri în Franţa. Dar, mai presus de toate, ele au fost marcate de scene de violenţă, mai ales la Paris, imagini care au făcut înconjurul lumii.

La protestele de săptămâna trecută, peste 1.700 de persoane au fost arestate în întreaga ţară, iar conform mass-media locale peste 200 de persoane au fost rănite. La Paris, Bordeaux şi Toulouse au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie.

Cele mai citite

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă