Foto: ec.europa.eu

Foto: ec.europa.eu

Vicepreședinta CE vorbește despre „evoluții îngrijorătoare” cu privire la libertatea presei în UE

Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă a Comisiei Europene, Vera Jourova, a atenţionat miercuri în legătură cu „evoluţiile îngrijorătoare'' pentru libertatea şi independenţa presei în Ungaria, Polonia şi Slovenia.

Romania libera 0 comentarii

Într-o intervenție în Parlamentului European, Jourova a dat asigurări că executivul comunitar „supraveghează situaţia'' şi că „nu va ezita să acţioneze în cazul nerespectării regulilor Uniunii Europene de către legislaţii sau decizii naţionale''.

Reprezentanta CE a reamintit importanţa presei independente pentru democraţie.

„Din nefericire aceste ultime luni au fost marcate de noi evoluţii îngrijorătoare'', a spus comisarul european, amintind despre retragerea licenţei de emisie a postului de radio independent ungar Klubradio ''pentru motive care suscită îngrijorări''.

Jourova a menţionat un proiect din Polonia privind impozitul pe publicitate, proiect denunţat de media independente drept o ameninţare pentru însăşi existenţa lor.

Vera Jourova a reamintit că raportul Comisiei Europene privind statul de drept în cele 27 de state membre ale UE, care conţine un capitol privind pluralismul media, a evidenţiat deja „probleme''. Următorul astfel de raport va fi prezentat în luna iulie. 

Comentarii

loading...