8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalVicepreședintele SUA, Mike Pence, discurs ,,lege și ordine”

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, discurs ,,lege și ordine”

Pe fondul adâncirii protestelor legate de împușcarea de către poliție a lui Jacob Blake, un american de culoare, în Wisconsin, Pence și alți republicani la convenția lor națională a descris cursa din 3 noiembrie dintre Trump și Biden ca o alegere între “lege și ordine” și fărădelege.
 
“Adevărul dur este că nu vom fi în siguranță în America lui Joe Biden”, a spus Pence în fața unei mulțimi așezate pe un gazon la istoricul Fort McHenry în Baltimore.
 
Însoțit de prima doamnă Melania Trump, Trump s-a alăturat lui Pence pe scenă după discursul în care mulțimea scanda: “Încă patru ani”.
 
Poliția din Kenosha, Wisconsin, l-a împușcat pe Blake, în vârstă de 29 de ani, de mai multe ori în spate, duminică, fapt ce a reaprins protestele împotriva rasismului și brutalității poliției care au izbucnit în Statele Unite la începutul anului.
 
Marți, în timpul celei de-a treia nopți de neliniște, trei persoane au fost împușcate, două mortal. Locotenentul guvernator al statului a declarat că un adolescent în vârstă de 17 ani, alb, a fost  arestat sub acuzația de omucidere.  Se pare că era un membru al militia care a încercat să ucidă protestatari nevinovați.
 
Înaintea discursului lui Pence, Trump a declarat că va trimite forțele federale de aplicare a legii la Kenosha prin acord cu guvernatorul statului.
 
“Permiteți-mi să fie clar: violența trebuie să înceteze – fie în Minneapolis, Portland sau Kenosha”, a spus Pence, dar nu l-a menționat pe Blake. ” Vom avea lege și ordine pe străzile acestei țări pentru fiecare american de orice rasă, crez și culoare.”
 

Protestatarii s-au acoperit de gazele lacrimogene trase de poliție în fața Tribunalului Kenosha County luni seara în Kenosha, Wisconsin FOTO: DAVID GOLDMAN/ASSOCIATED PRESS

Pence a repetat acuzația că Biden sprijină apelurile activiștilor liberali de a lăsa poliția fără fonduri.
 
 
Trump și-a intensificat tema campaniei “lege și ordine”, iar miercuri, mai mulți vorbitori au subliniat sprijinul său pentru femei.
 
Consilierul lui Trump, Kellyanne Conway, care a anunțat la începutul acestei săptămâni că își va da demisia la sfârșitul lunii pentru a petrece timp cu copiii săi, a declarat că Trump i-a acordat un rol influent în campania sa din 2016 și la Casa Albă.
 
“O femeie într-un rol de lider poate părea încă un roman. Nu este așa pentru președintele Trump. Timp de decenii, el a ridicat femeile la poziții de conducere în afaceri și în guvern. El are încredere în noi și ne consultă, ne respectă opiniile și insistă că suntem pe picior de egalitate”, a spus Conway.

 

Suporterii îl aplaudă pe vicepresedintele Mike Pence care a vorbit la Fort McHenry în Baltimore.FOTO: KEVIN DIETSCH/PRESS POOL

Pence a vorbit la Fort McHenry National Monument din Baltimore, Maryland – o facilitate federală, care este locul bătăliei din timpul războiului din 1812, care l-a inspirat pe Francis Scott Key pentru a scrie “Star-Spangled Banner.”
 
Fost guvernator și congresman din Indiana și creștin conservator, Pence a servit ca un conector cheie între Trump și alegătorii evanghelici, o parte influentă a bazei politice republicane.
 
Pence a căutat să remodeleze narațiunea din jurul economiei, menționând că milioanele de locuri de muncă pierdute în fața pandemiei sunt un regres temporar. Trump are scoruri mai mari ca administrator al economiei decât rivalul său democrat.
 
“Săptămâna trecută, Joe Biden a spus că “nu se apropie niciun miracol”. Ceea ce Joe nu pare să înțeleagă este că America este o națiune de miracole, și suntem pe cale de a avea primul vaccin din lume pentru coronavirus în condiții de siguranță și eficient până la sfârșitul acestui an”, a spus Pence.
 
Trump și alți oficiali ai administrației au prezis că un vaccin ar putea fi gata până la sfârșitul anului, dar unii experți sunt sceptici că stabilirea posibilelor efecte secundare asupra diferitelor tipuri de persoane, pot fi finalizate atât de curând.
 
Pence l-a acuzat pe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama și un centrist care a învins o serie de candidați mai progresiști pentru nominalizarea democrată, că este un candidat ascuns, de testare, pentru stânga radicală.
 
Pence, care începând de la sfârșitul lunii februarie a supravegheat răspunsul administrației la coronavirus, a emis miercuri cea mai amplă aprobare a modului în care Trump a gestionat pandemia.
 
“Președintele Trump a adunat toate resursele guvernului federal și ne-a îndrumat să facem parteneriate cu guvernatorii din America din ambele partide”, a declarat Pence. În timp ce țara încearcă să-și redeschidă economia și școlile, “Vă promit că vom continua să punem sănătatea Americii pe primul loc.”
 
După încheierea discursului lui Pence, Trump și Prima Doamnă au ieșit să-i salute pe susținători.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă