6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Ceremonia oficială de urcare pe tron a împaratului Japoniei, Naruhito

VIDEO Ceremonia oficială de urcare pe tron a împaratului Japoniei, Naruhito

Împăratul, în vârstă de 59 de ani, și-a început, oficial, domnia în mai, după abdicarea tatălul său, Împăratul Akihito, însă predarea ștafetei presupune o serie de ritualuri tradiționale.

Ceremonia a avut loc în contextul în care Japonia își revine după efectele Taifunului Hagibis, care s-a soldat cu moartea a nu mai puțin de 80 de oameni, notează BBC News.

De altfel, din cauza taifunului, considerat unul dintre cele mai puternice din ultimele decenii, și în semn de respect față de victime și familiile acestora, ceremonia a fost amânată.

În cadrul ceremoniei de ascensiune- Sokui no Rei – Naruhito a urcat pe tronul Takamikura, înalt de 6,5 m.

Împăratul a citit o proclamație formală, îmbrăcat în straie galben-portocalii, destinate doar pentru astfel de ceremonii. “Jur că voi acționa în conformitate cu Constituția și că îmi voi îndeplini responsabilitățile ca simbol al statului și al unității poporului”, a rostit împăratul, potrivit traducerii Reuters.

Naruhito este un caz oarecum special printre împărații Japoniei, o monarhie cu o tradiție de 2.600 de ani, după cum relatează euronews. Naruhito are un singur copil, o fată de 17 ani, Aiko, însă, potrivit cutumei aceasta nu poate urca pe tron.

Astfel, viitorul familiei imperiale depinde de nepotul lui Naruhito, Hisahito, în vârstă de 13 ani, acesta fiind al doilea pe linia de succesiune, după tatăl său, prințul Akishino.

Cu Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, se deschide o nouă eră în istoria modernă a Japoniei, denumită simbolic Reiwa, care semnifică ”armonie frumoasă”. Denumirea simbolică a fost aleasă de cabinetul nipon de pe o listă scurtă. Împăratul Japoniei va avea propriile exprimări despre ce înseamnă să fie simbolul ţării. Este absolvent de Oxford şi are alături pe cea care-i va fi împărăteasă, diplomat de carieră, având posibilitatea să se distingă pe scena internaţională însă fără să abandoneze moştenirea imperială a tatălui său care a reuşit eforturi extraordinare de apropiere a familiei imperiale de popor, ceea ce i-a adus o popularitate cunoscută.

Una dintre provocările împăratului Naruhito este dezbaterea privind linia în succesiune în cadrul familiei imperiale. În prezent, următorul în linia de succesiune este fratele său mai mic, Akishino, urmat de nepotul său. Există voci tradiţionaliste, grupate în jurul premierului Shinzo Abe, care susţin păstrarea actualei reglementări potrivit căreia un bărbat să fie cel care conduce familia imperială.

Potrivit tradiţiei nipone, împăratul Naruhito este cel de-al 126-lea monarh într-o linie monarhică cu o vechime de până în secolul al VII-lea î.Hr. A obţinut diploma de licenţă în cadrul Universităţii Gakushuin şi a studiat economie la Universitatea Oxford din Marea Britanie. La întoarcerea din Regatul Unit a declarat că experienţa l-a ajutat să înveţe să ia decizii şi să pună lucrurile în mişcare. Cu prilejul zilei sale de naştere, a declarat, în februarie, că se ghidează după un principiu: ”să împărtăşească bucuria şi durerea cu oamenii, din inimă pentru inimă”, conform https://www.dw.com. Deopotrivă, soţia lui Naruhito, Masako, va juca un rol foarte important pentru monarhia niponă, având studii efectuate la Harvard şi Oxford şi experienţă dobândită în Ministerul nipon de externe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă