6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO. Copii uciși într-un bombardament al coaliției conduse de saudiți în Yemen

VIDEO. Copii uciși într-un bombardament al coaliției conduse de saudiți în Yemen

UPDATE 22,00: Comitetul Internațional al Crucii Roșii a făcut public bilanțul negrul al copiilor omorâți în cadrul bombardamentului de joi din Yemen: 29 de copii morți și 30 de copii răniți. 

 

Potrivit Crucii Roşii Internaţionale, atacul de joi din Yemen a vizat un autobuz care transporta copii într-o piaţă din Dahyan, în nordul provinciei Saada, o zonă controlată de houthi. Atacul a provocat „zeci de morţi şi de răniţi”, a indicat Crucea Roşie, precizând că un spital pe care îl sprijină financiar în Saada a primit zeci de victime după atac. Majoritatea celor uciși și răniți, susține șeful Crucii Roșii din Yemen, au fost copii cu vârste sub 10 ani și că organizația pe care o conduce a fost nevoită să crească nivelul de aprovizionare cu echipamente și dotări medicale pentru spitalul respectiv.

Potrivit CNN, media rebelilor Houthi a transmis imagini îngrozitoare cu victimele atacului, inclusiv cadavre de copii. 

Conform postului de televiziune Al-Massirah al rebelilor, 39 de oameni au murit şi 51 au fost răniţi, „în majoritatea lor copii”. Potrivit CNN, media rebelilor Houthi a transmis imagini îngrozitoare cu victimele atacului, inclusiv cadavre de copii. 

Coaliţia condusă de Arabia Saudită susţine însă că „această operaţiune a fost întreprinsă cu respectarea dreptului umanitar internaţional” şi că va lua „toate măsurile pentru a răspunde acţiunilor criminale ale miliţiilor teroriste ale houthi supuse Iranului”, acuzându-i pe rebeli că recrutează copii. Saudiți susțin că atacul a fost un răspuns la un bombardament cu rachete balistice ce a țintit civili în orașul Jizan cu o seară înainte și care a omorât o singură persoană.

Rebelii houthi, proveniţi din minoritatea zaidită (o ramură a şiismului), sunt sprijiniţi de Iran, care neagă însă că le-ar furniza ajutor militar.

Coaliţia arabă a fost acuzată în mai multe rânduri de atacuri soldate cu sute de victime civile. Ea şi-a recunoscut responsabilitatea anumitor raiduri, dar i-a acuzat pe rebeli că se ascund printre civili sau că se folosesc de aceştia drept scuturi umane.

Războiul din Yemen a făcut peste 10.000 de morţi după intervenţia coaliţiei în martie 2015 şi a provocat „cea mai gravă criză umanitară” actuală din lume, potrivit ONU.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă