13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Emmanuel Macron dă vina pe „ghinion” și „neglijență” pentru contractarea coronavirusului

VIDEO Emmanuel Macron dă vina pe „ghinion” și „neglijență” pentru contractarea coronavirusului

 

Președintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri „un moment de ghinion” și neglijență pentru prinderea Covid-19, insistând totuși că respectă măsurile adoptate pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Șeful statului, în vârstă de 42 de ani, s-a pronunțat după ce a fost acuzat pe scară largă că și-a încălcat propriile ordine guvernamentale privind distanțarea socială.

Într-un videoclip de trei minute postat vineri pe rețelele de socializare, Macron a spus: „Sunt foarte atent. Respect gesturile barierei, distanțele, port masca, folosesc gel [anti-bacterian] în mod regulat. ”

„Și în ciuda acestora, am prins acest virus, probabil din cauza unui moment de neglijență, a unui moment de ghinion.”

Macron a înregistrat videoclipul la La Lanterne, vila prezidențială de la Versailles, la vest de Paris, unde se va izola cel puțin o săptămână după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 joi.

O serie de lideri europeni au fost, de asemenea, forțați să se izoleze după ce Macron a ținut o săptămână frenetică de întâlniri pe tot continentul.

Arătând obosit și slab și purtând un pulover albastru închis pe gât, el a spus că se află sub supraveghere medicală și se simte „bine”.

„Am aceleași simptome ca ieri, adică oboseală, dureri de cap, tuse uscată, ca sute de mii dintre voi care au trebuit să trăiască cu acest virus sau care îl trăiesc astăzi.”

Numărul de morți din Franța prin coronavirus a depășit 60.000 pentru prima dată vineri, ministerul sănătății a raportând 610 noi decese.

Vestea a venit în timp ce plângeri penale care ar putea duce la condamnări la închisoare au fost depuse împotriva unei cine organizate de președinte înainte de diagnosticul său.

Militanții din domeniul sănătății sunt furioși că s-a așezat miercuri seara la o masă cu până la 10 colegi seniori la Palatul Élysée.

Nu numai cina este mărul discordiei care s-a ținut după ora legală – ora 20:00 – în capitala Franței, ci a încălcat, de asemenea, liniile directoare guvernamentale, care limitează numărul de persoane în jurul mesei la șase.

Vineri, două grupuri de presiune din Paris, numite „Victimele colective ale coronavirusului Franța” și „Spânzurații” au depus plângeri penale pentru „punerea în pericol a vieții altora”.

Aceasta este o infracțiune penală în Franța – una pedepsită cu până la un an de închisoare și o amendă maximă de 15.000 EUR (13.600 GBP).

Maître Fabrice Di Vizio, avocatul grupurilor, a declarat vineri că plângerea a fost inițial depusă împotriva „X”, ceea ce înseamnă că vizează potențial pe oricine a ajutat la organizarea cinei sau care a participat la aceasta.

Macron va fi exclus din orice acuzare posibilă, deoarece în calitate de președinte al Franței se bucură de imunitate față de urmărirea penală.

Jean Castex, premierul, este, de asemenea, susceptibil să se bucure de un privilegiu legal, potrivit celor familiarizați cu plângerea.

Dar printre cei care pot fi trimiși în fața justiției se numără Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale, a doua cameră a parlamentului Franței.

Christophe Castaner, șeful partidului lui Macron din parlament și fostul ministru de interne, este, de asemenea, un posibil inculpat

.

Procurorii de la Paris au confirmat că plângerea a fost depusă.

Eliseul a insistat că toate ghidurile de sănătate au fost respectate. „A fost o cină de lucru, ținută într-un salon mare, cu toți cei implicați respectând orientările de distanțare socială”, a spus o sursă prezidențială.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă