6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO.Incendii Atena. Cel puțin 77 de morți și 187 răniți. Niciun turist...

VIDEO.Incendii Atena. Cel puțin 77 de morți și 187 răniți. Niciun turist român nu este afectat

UPDATE 12,55: Bilanțul deceselor a crescut iar: 77 de morți.

UPDATE 19,43: Bilanţul deceselor provocate de incendiile de vegetaţie din apropiere de Atena a crescut la 74, iar un număr total de 164 de adulţi şi 23 de copii au fost răniţi, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a brigăzii elene de pompieri, citată de agenţia dpa.

Numărul persoanelor care au murit în incendiile care fac ravagii în staţiunile de pe litoral în apropierea capitalei greceşti a crescut rapid de la 50 la 74 marţi, a spus purtătoarea de cuvânt, adăugând că numărul persoanelor date dispărute nu a putut fi încă determinat.

Cele mai grave incendii de vegetaţie înregistrate în Grecia în ultimii ani au izbucnit în apropiere de Atena luni seara. Un focar a izbucnit la vest de capitală, în apropierea oraşului Kineta, iar altul în apropierea oraşului port Rafina, la est de Atena.

Purtătoarea de cuvânt a pompierilor a spus că incendiile sunt în prezent în mare parte sub control şi a cerut oamenilor să raporteze rudele şi prietenii dispăruţi.

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a declarat marţi o perioadă de trei zile de doliu naţional. El a întrerupt o vizită în Bosnia-Herzegovina pentru a reveni în Grecia.

Primarul oraşului Rafina, Vangelis Bournous, a estimat că 1.200 de case au fost distruse doar în oraşul său. „Echipele de salvare merg din uşă în uşă şi caută victime”, a spus Bournous, potrivit postului de televiziune grec Skai.

Pescari, membri ai gărzii de coastă şi turişti cu bărci de salvare au ajutat sute de oameni de pe plaje şi aflorimente stâncoase, unde s-au adăpostit de flăcări. De asemenea, mii de oameni au petrecut noaptea în maşini, săli de sport sau în aer liber.

În timp ce presa a început să dezbată cine ar trebui să fie responsabil pentru incendii, Tsipras a spus că „ce” şi „de ce” ar trebui lăsat pentru mai târziu, iar concentrarea să rămână pe eforturile de salvare în curs.

„Nimeni nu ar trebui să rămână fără ajutor – şi nu nicio întrebare nu ar trebui să rămână fără răspuns”, a spus Tsipras.

El a sugerat anterior că unele dintre incendii ar putea să fi fost provocate.

Grecia a cerut ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană în lupta împotriva incendiilor. Comisia Europeană a declarat că au fost mobilizate avioane şi echipe de pompieri şi comisarul pentru gestionarea crizelor a fost trimis la Atena.

„În timpul acestor momente dificile, suntem alături de poporul grec şi de autorităţi şi apreciez eforturile neobosite şi pline de curaj ale echipelor de intervenţie de urgenţă”, i-a scris preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker premierului Tsipras. „Vom face tot ce este posibil pentru a oferi sprijin astăzi, mâine şi cât timp este nevoie”, mai scrie el în scrisoare.

Cancelarul german Angela Merkel a oferit sprijinul Berlinului în lupta cu flăcările şi a transmis condoleanţe într-un mesaj adresat lui Tsipras.

Israelul, Cipru, Spania şi Turcia au oferit de asemenea asistenţă.

Papa Francisc a spus că a fost „profund întristat” să afle de incendii, într-un comunicat difuzat de Vatican.

Incendiile au colorat cerul în portocaliu, iar un nor de fum dens se înălţa deasupra emblematicului Acropole, relatează dpa în încheiere.

 

UPDATE 19:20 Niciun turism român nu este afectat de incendiul din apropierea Atenei, zona afectată de dezastru fiind dedicată, în principal, turiştilor eleni, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, la Digi24.

“Niciun turism român nu este afectat de incendiul din apropierea Atenei fiindcă toţi turiştii români sunt în alte zone. Această zonă afectată de incendiu este dedicată, în principal, turiştilor eleni. Ne-am interesat la toate agenţiile de turism româneşti care au vândut Grecia. Nu a fost raportat niciun caz de afectare a vreunui turist. Trebuie să fim cu toţii extrem de prevăzători şi pe viitor, pentru orice poate sa apară din cauze naturale, şi să fim mult mai vigilenţi”, a precizat Demetriade.

Potrivit sursei citate, programul de zbor al avioanelor este nemodificat, iar dezastrul din Grecia nu poate schimba programul de activitate al agenţiilor româneşti, al avioanelor sau al turiştilor.

“Fac un apel la toţi turiştii să nu îşi schimbe programul din cauza acestui eveniment dezastru care se poate întâmpla oriunde. Nu sunt afectate agenţiile, până în prezent nu au fost renunţări din partea turiştilor care au prevăzut să plece astăzi sau mâine (marţi sau miercuri, n.r.). Nu s-au făcut renunţări la programele deja achitate”, a mai spus Nicolae Demetriade.

Potrivit şedului ANAT, circa 700.000 – 800.000 de turişti români vizitează Grecia în fiecare an, iar în acest moment în această ţară se pot afla aproximativ 100.000 – 120.000 de turişti români.

UPDATE 16:50 Bilanţul victimelor incendiilor izbucnite în împrejurimile Atenei a crescut marţi la 60, a anunţat municipalitatea din Rafina, principalul oraş al zonei litorale devastate de flăcări de pe coasta de est a Atticii, în timp ce ţara se află încă sub şocul descoperirii macabre a 26 de corpuri carbonizate, dintre care unele ale unor “copii mici”, informează AFP. “Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat adresat naţiunii, trei zile de doliu naţional.

“Am numărat 60 de morţi”, a declarat Myron Tsagarakis, consilier municipal în Rafina, în timp ce guvernul continuă să vorbească de 50 de morţi confirmaţi. Aceste incendii sunt cele mai periculoase de la cele soldate cu moartea a 77 de persoane 2007.

Potrivit lui Tsagarakis, acest bilanţ probabil va creşte odată cu descoperirea persoanelor rămase blocate în case – la care nu s-a ajuns încă în totalitate.

O mamă poloneză şi fiul ei figurează printre morţi, potrivit oficialităţilor de la Varşovia, care nu au oferit mai multe detalii.

În staţiunea litorală Mati, situată la patruzeci kilometri est de Atena, 26 de persoane au fost descoperite carbonizate, încolăcite unele în altele, “într-o ultimă încercare de a proteja”, a declarat unul dintre salvatori, Vassilis Andriopoulos.

Locuitorii au continuat să raporteze persoane dispărute, în special la cele trei centre ale Crucii Roşii deschise în zonă, a declarat Georgia Trisbioti, purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

“Oamenii sunt şocaţi, pierduţi, unii au pierdut totul, copii, părinţi, case”, a povestit ea.

Responsabilii şi rezidenţii au descris un potop de flăcări, care s-a abătut după-amiază asupra zonei estice a capitalei, prinzând victimele în case, în maşini sau la câţiva metri de plajele la care încercau să ajungă.

La Mati, violenţa vânturilor, cu rafale despre peste 100 kilometri/oră, a “provocat o propagare fulger a flăcărilor în ţesătura urbană”, a indicat purtătoarea de cuvânt a pompierilor, Stavroula Maliri.

“Mati nu mai există”, a spus primarul din Rafina, Evangélos Bournous, numărând “peste o mie de clădiri deteriorate şi 300 de maşini” ale căror carcase încă fumegau.

De asemenea, guvernul a raportat 172 răniţi, inclusiv 16 copii şi 11 adulţi aflaţi în stare gravă.

Supravieţuitorii au petrecut ore întregi, sufocându-se din cauza norilor de cenuşă, la marginea apei, aşteptând venirea ajutoarelor

 

 

 

 

UPDATE 15,20: Prim-ministrul Tsipras a declarat trei zile de doliu național în urma dezastrului de marți. 

UPDATE 13,18: Un oficial elen a declarat pentru presă că bilanțul oficial al morților a crescut la 60 de morți. 

Detalii cutremurătoare despre acest dezastru au început să apară: 26 persoane, copii și adulți, au fost găsiți arși, ținându-se în brațe, prinși de incendiu la câțiva metri de plajă.

UPDATE 11,40: Potrivit BBC News, bilanțul oficial al morților a crescut la 49 în momentul de față. Mulți dintre ei sunt copii.

Ministerul Afacerilor Externe urmărește situația.

 

Potrivit Crucii Roşii, 26 de trupuri au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, aflat pe coastă. Înainte de transmiterea acestei informaţii, bilanţul oficial al morţilor era de 24, informează BBC, citată de news.ro. Zece turişti sunt căutaţi, după ce au fugit din calea incendiului într-o barcă. 

Autorităţile au folosit bărci şi elicoptere pentru a evacua oamenii din zona plajelor şi au anunţat că au nevoie de asistenţă internaţională. În operațiunile de stingere a focului sunt implicați sute de pompieri.

„Vom face tot ce este omeneşte posibil pentru a-l controla”, a spus prim-ministrul Alexis Tsipras. El şi-a scurtat o vizită programată în Bosnia şi Herţegovina, pentru a coordona acţiunile de salvare din ţara sa, pe care pompierii le-au caracterizat drept „extrem de dificile”.

Cele mai multe dintre victime au fost prinse în Mati, aflat la 40 de kilometri nord-est de Atena, şi au murit în casele lor ori în maşini. Cel puţin 104 oameni, între care 16 copii, sunt răniţi, iar din total, 11 se află în stare gravă. Locuitorii celor mai afectate zone au fost forţaţi să se refugieze în mare de teama flăcărilor.

Tsipras a anunţat că „toate forţele de urgenţă au fost mobilizate” şi a declarat stare de urgenţă în regiunea Attica.

Guvernul grec a solicitat altor ţări europene elicoptere şi echipaje de pompieri pentru a face faţă dezastrului. Ţări precum Italia, Germania, Polonia şi Franţa au trimis ajutor, însă temperaturile sunt aşteptate să crească din nou.

Vremea extremă din Europa a afectat şi Suedia, unde zeci de focare de incediu rămân active. Incendiile de vegetaţie izbucnite recent în Grecia sunt cele mai devastatoare din 2007, când zeci de oameni au murit în peninsula Peloponez.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă