15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Poliția din Belarus reprimă protestele și reține zeci de protestatari

VIDEO Poliția din Belarus reprimă protestele și reține zeci de protestatari

Filmările publicate de presa locală au arătat că polițiștii purtau cagule negre,târându-i pe protestatari în dube negre nemarcate și bătându-i cu bastoanele la un miting care a atras mii pe străzile capitalei Minsk.

 

O secvență a arătat o dubiță a poliției care dezlănțuia un jet puternic de apă dintr-un tun în mulțimi, împingându-i vizibil înapoi.

 

 

Bielorusia, o fostă republică sovietică strâns aliată cu Rusia, a fost zguduită de proteste și greve de stradă de când autoritățile au anunțat că liderul veteran Alexander Lukașenko a câștigat un nou vot în 9 august.

De atunci, oamenii au ieșit în stradă în fiecare săptămână pentru a cere ca Lukașenko să demisioneze și să permită organizarea de noi alegeri.

Lukashenko, fost manager de fermă colectivă care a fost la putere încă din 1994, neagă că victoria sa ar fi fost rezultatul înșelăciunii.

Forțele de securitate au reținut peste 13.000 de persoane în timpul unei represiuni post-electorale, dintre care unele au fost eliberate ulterior.

 

Principalii adversari politici ai lui Lukașenko sunt fie în închisoare, fie au fugit în străinătate.

 

Violența de duminică a urmat unei întâlniri pe care Lukashenko a ținut-o sâmbătă într-o închisoare de la Minsk cu liderii opoziției reținuți, un eveniment neobișnuit care i-a determinat pe unii activiști de opoziție să creadă că se pregătește să facă concesii.

Într-o concesiune rară, două persoane care participaseră la întâlnirea cu Lukașenko – omul de afaceri Yuri Voskresensky și Dmitry Rabtsevich, directorul biroului din Minsk al producătorului de software PandaDoc – au fost eliberate duminică târziu, a informat televiziunea de stat din Belarus.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni împotriva unui șir de înalți oficiali din Belarus acuzați de fraude și abuzuri ale drepturilor omului în urma alegerilor prezidențiale.

Liderul opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya, care se află acum în Lituania, a cerut noi alegeri și eliberarea tuturor deținuților politici.

„Vom continua să mărșăluim în mod pașnic și persistent și vom cere ceea ce este al nostru: noi alegeri libere și transparente”, a transmis duminică Tsikhanouskaya.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!

Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igiena și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Există anumite situații în care acest aspect...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă