15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Un nou cutremur devastator în Mexic. Președintele a declarat stare de...

VIDEO Un nou cutremur devastator în Mexic. Președintele a declarat stare de urgență

Seismul a avut loc la 24,6 de kilometri adâncime şi epicentrul, la 54 de kilometri nord-est de Pinotepa Nacional şi la 109 kilometri vest-sud-vest de Oaxaca, potrivit CNN.

După aproximativ o oră, la 18,36, a fost înregistrată o replică puternică, cu magnitudinea 5,8, potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite). Acest seism a avut loc la o adâncime de 8,9 kilometri, iar epicentrul lui, la 35,5 kilometri est-sud-est de Pinotepa Nacional şi la 145 de kilometru sud-vest de Oaxaca.

Serviciul naţional seismologic din Mexic a înregistrat, până la ora locală 20,30,  nu mai puțin de 150 de replici. Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a convocat Comitetul Naţional de Urgenţă. De cealaltă parte, Luis Felipe Puente, coordonator privind protecţia civilă din cadrul Guvernului, a informat că nu se aşteaptă valuri de tip tsunami pe coastele mexicane.

„Nu au fost înregistrate daune majore. S-a simţit foarte puternic pe coasta Guerrero, de la Oaxaca la Michoacán, iar în Ciudad de México a provocat panică. Nu există pierderi de vieţi raportate şi nici mari daune materiale”, a spus secretarul Guvernului, Alfonso Navarrete, care a explicat că seismul a durat un minut. Autorităţile fac o evaluare a pagubelor înregistrate în zonă.

Oaxaca este, potrivit Serviciului naţional seismologic din Mexic, unul dintre statele mexicane cu cea mai mare seismicitate. Aici au loc aproximativ 25% dintre cutremurele din Mexic. În luna septembrie a anului trecut, două seisme puternice au avut loc în Mexic. Primul, pe 7 septembrie, cu magnitudinea de 8,1, în sudul ţării, iar cel de-al doilea, de 7,1 magnitudine, pe 19 septembrie, care a provocat moartea a peste 220 de persoane.

Doi oficiali au supraviețuit după ce elicopterul s-a prăbușit

Ministrul mexican de Interne, Alfonso Navarrete, şi guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, au supravieţuit vineri noaptea prăbuşirii unui elicopter militar care mai avea doar 30 sau 40 de metri până la aterizare în zona cea mai afectată de cutremurul de vineri. În accident şi-au pierdut viaţa două persoane aflate la sol, a informat Ministerul de Interne într-o declaraţie pe Twitter.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă