13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalViktor Orban: Ungurii și polonezii luptă ca să-și apere patriile creștine

Viktor Orban: Ungurii și polonezii luptă ca să-și apere patriile creștine

Șeful guvernului de la Budapesta a făcut această declarație cu prilejul participării sale la dezvelirea unei statui care comemorează accidentul aviatic din 2010 de la Smolensk (Rusia), în care şi-au pierdut viaţa preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, precum şi alţi 95 de demnitari, informează, vineri, Reuters. 

Statuia este amplasată la Budapesta și este realizată de artistul maghiar Sándor Gyula Makoldi, explică site-ul thenews.pl.

“Credem că polonezii şi ungurii au o cale comună, o luptă comună şi un scop comun: să construiască şi să apere patriile noastre aşa cum vor ei să fie: creştine şi cu valori naţionale”, a susținut, în acest context, Viktor Orban.

Premierul Ungariei a mai promis Poloniei sprijnul țării sale, în disputele pe care le are cu autoritățile UE de la Bruxelles.

Premierul Orban a participat împreună cu liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ în Polonia), Jaroslaw Kaczynski (fratele geamăn al lui Lech Kaczynski), şi cu premierul Mateusz Morawiecki la dezvelirea monumentului “Memento Smolensk”, dedicat prieteniei polono-ungare.

“Faptul că fraţii noştri unguri nu doar că încearcă să înţeleagă catastrofa de la Smolensk, ci o şi comemorează merită cea mai mare gratitudine a noastră”, a declarat la rândul lui premierul Morawiecki.

Monumentul de la Budapesta a fost construit la inițiativa lui Zsolt Németh, șeful Comisiei pentru Relații Internaționale din Parlamentul Ungariei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă