14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalVladimir Putin, prima reacție după ce SUA au publicat lista oligarhilor: „E...

Vladimir Putin, prima reacție după ce SUA au publicat lista oligarhilor: „E un gest neamical”

Rusia a calificat gestul oficialilor americani drept un „gest neamical”, dar a exclus eventuale măsuri de retorsiune din partea Moscovei, transmit Reuters, AFP şi DPA.

”Este, evident, un gest neamical; el complică relaţiile ruso-americane, aflate deja într-o stare dificilă, şi afectează relaţiile internaţionale în ansamblul lor”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni televizate cu susţinători ai candidaturii sale pentru cel de-al patrulea mandat în alegerile prezidenţiale din 18 martie, informează Agerpres.

Liderul de la Kremlin a subliniat că Rusia doreşte să dezvolte ”relaţii stabile, pe termen lung”, cu Statele Unite, şi că eventuale măsuri de retorsiune din partea Moscovei nu ar face decât să agraveze situaţia.

Departamentul de Finanţe al SUA a publicat marţi o listă cu oficiali şi oameni de afaceri ruşi – în total, 210 persoane: 114 oficiali şi 96 oameni de afaceri – consideraţi ca făcând parte din cercul de persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin şi care ar putea fi supuşi sancţiunilor ca parte a represaliilor împotriva Moscovei pentru presupusul său amestec în ultimele alegeri prezidenţiale americane.

Pe această listă de şapte pagini, care nu declanşează impunerea de sancţiuni imediate, figurează toţi cei 22 de miniştri ai guvernului rus, între care premierul Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, înalţi responsabili ai serviciilor secrete şi 40 de membri ai administraţiei prezidenţiale ruse. Pe ea se regăsesc şi numele şefilor unor mari companii publice, precum gigantul Rosneft, Igor Secin, şi directorul Sberbank, Gherman Gref.

Această listă riscă să deterioreze şi mai mult relaţiile şi aşa tensionate dintre Washington şi Moscova, punând în pericol cercurile cele mai apropiate ale preşedintelui rus, ameninţate cu tăierea accesului la finanţările internaţionale.

Departamentul de Stat al SUA a apreciat luni că legea a avut ca efect obligarea guvernelor străine să renunţe la contractele de armament cu companiile ruse şi că, prin urmare, este inutil în această etapă să se impună noi sancţiuni în domeniul vânzărilor de arme.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă