23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional"Vulturi" contra "porumbei" la Casa Albă

“Vulturi” contra “porumbei” la Casa Albă

Doborârea unei drone militare americane de către iranieni deasupra golfului Oman, joia trecută, a exacerbat tensiunile regionale și cele dintre Washington și Teheran.

Potrivit New York Times, care citează mai multe surse oficiale, președintele Donald Trump a aprobat inițial în cursul zilei de joi, 20 iunie, lovituri aeriene contra unor ținte militare iraniene, între care radare și baterii de rachete, operațiunile urmând să fie declanșate vineri dimineață. O posibilă intervenție în Iran a fost subiectul unor deliberări îndelungate joi, la Casa Albă, între principalii responsabili pentru securitate ai Administrației și membri ai Congresului. Consilierul prezidențial pentru securitate națională, John Bolton și secretarul de stat, Mike Pompeo, adepții unei linii intransigente față de Iran, și-au exprimat susținerea unei reacții militare, la fel și directoarea CIA, Gina Haspel. Pentagonul, în schimb, alături de mai mulți responsabili din Congres, în special democrați, au avertizat asupra unui risc de escaladare incontrolabilă.

Un responsabil al Pentagonului a confirmat agenției AP că armata era pregătită pentru o astfel de ripostă în noaptea de joi spre vineri. Prima fază a operațiunii începuse când a venit anularea ei. „Avioanele erau în aer și navele pe  poziții, dar nu s-a tras nici o rachetă când a venit ordinul de oprire”, precizează New York Times. Pentagonul și Administrația au refuzat să comenteze informația, dar președintele Trump a afirmat vineri că nu este „presat” să răspundă militar Iranului, explicând că a anulat în ultimul moment loviturile aeriene prevăzute de joi seara pentru că ar fi făcut numeroase victime și în opinia sa ar fi fost disproporționate în raport cu atacul contra dronei US Navy.  Trump a declarat că decizia sa arată clar că nu este supus „vulturilor” pe care i-a numit în jurul său, inclusiv  consilierul pentru securitate națională, John Bolton. „Spun în mod cert că este un vultur. Am și alte persoane care sunt de cealaltă parte a ecuației. În final eu iau decizia. Singurul care contează sunt eu. Ascult toată lumea, adică persoanele  din ambele părți”. Washington Post dezvăluia că unul dintre consilieri i-a spus președintelui că un conflict cu Iran ar reduce la zero șansele sale de a fi reales.

Într-o serie de tweet-uri Trump a precizat că a anulat operațiunea, care viza trei situri militare iraniene cu „10 minute” înaintea orei H, fiind informat că loviturile aeriene ar fi făcut 150 de morți. În ajun, Trump calificase acțiunea iraniană „o enormă eroare” dar a evocat pista unei greșeli de partea iraniană făcută de cineva „stupid”, dornic să alimenteze tensiunea în regiune. „Nu cred că a fost ceva deliberat”. Times a relatat că generalul Jack Keane, în retragere, un apropiat al lui Trump, i-a declarat președintelui că liderii iranieni au fost furioși contra comandantului local care a ordonat doborârea dronei Global Hawk. După atacul împotriva dronei americane deasupra golfului Oman, președintele Donald Trump afirma că „Iranul a făcut o mare eroare” doborând o dronă RQ-4A în valoare de 130 milioane dolari.

Avertismentele Iranului

Regiunea Orientului Mijlociu se află în centrul tuturor preocupărilor și SUA au interzis zborurile companiilor aeriene americane în zona unde Iranul a doborât drona militară americană precum și survolul spațiului aerian controlat de Teheran de deasupra Golfului și al golfului Oman până la noi ordine, după cum a anunțat Administrația aeronautică federală americană. Restricțiile sunt justificate de „creșterea activităților militare și a tensiunii politice în regiune, care reprezintă un risc pentru operațiunile aviației civile americane” însoțită de riscul „erorii de identificare”. Alte companii aeriene au decis să evite strâmtoarea Ormuz.

În timp ce Trump afirma că a anulat în ultimul minut loviturile aeriene împotriva Iranului, agenția de presă ISNA a afirmat sâmbătă că Iranul a executat „un furnizor al ministerului Apărării” care fusese condamnat pentru spionaj în profitul Washingtonului. În același timp, armata iraniană a avertizat SUA că cel mai mic atac contra teritoriului său va avea consecințe devastatoare pentru interesele americane în regiune.   

 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă