15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalWashington şi Londra denunţă războiul cibernetic practicat de Moscova

Washington şi Londra denunţă războiul cibernetic practicat de Moscova

 
Un avertisment care survine într-un climat tensionat între cele două ţări şi Rusia după loviturile aeriene contra regimului Assad, susţinut de Moscova, şi în timp ce Londra acuză Kremlinul că este implicat în cazul otrăvirii pe teritoriul britanic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, ambii în afara oricărui pericol acum.

Războiul cibernetic dintre Occident şi Rusia se intensifică după ce Marea Britanie şi SUA au acuzat Moscova că a lansat ofensiva „Internet ostil” desfășurând acțiuni de spionaj, furând proprietate intelectuală și încercând să blocheze instituții.

     Se pun bazele unor viitoare acțiuni ofensive

Înalţi responsabili din serviciile de securitate din ambele ţări au avut o conferinţă telefonică şi au blamat direct Kremlinul pentru că a ţintit instituţiile guvernamentale, organizaţii şi infrastructuri din sectorul privat şi pe furnizorii de Internet care susţin aceste sectoare.

În comunicatul publicat de Washington şi Londra se arată: „Starea actuală a reţelelor americane şi britanice asociată unei campanii a Guvernului rus pentru exploatarea acestor reţele, ameninţă securitatea şi sănătatea noastră economică”.

Atacul informatic nu este destinat doar SUA şi Marii Britanii, ci acţionează la scară mondială. Mai precis, aceste activităţi cibernetice sunt dirijate spre dispozitive de infrastructură din reţea din lumea întreagă, actori sponsorizaţi de statul rus utilizând rutere compromise pentru a comite acest atac ce pune bazele viitoarelor operaţiuni ofensive.

Anul trecut, SUA şi Marea Britanie au blamat Rusia pentru astfel de atacuri paralizante care au creat perturbări la nivel mondial, inclusiv o intruziune cibernetică în reţeaua energetică americană.

Dacă anterior cele două ţări nu au vorbit decât despre atacuri „provenite din Rusia” şi legături nebuloase între criminali ruşi şi activitatea statului, de această dată a fost acuzat direct Kremlinul că se află în spatele atacului informatic.

Ciaran Martin, director general al National Cyber Security Center (NCSC) din Marea Britanie, care lucrează în colaborare cu agenţia de supraveghere GCHQ, a declarat că „este un moment foarte important pentru că cerem cont Rusiei”.

    Virusul NotPetya

Pe 15 februarie, Marea Britanie a acuzat public Moscova că se află în spatele virusului informatic NotPetya care a cauzat în iunie trecut grave daune în Europa.

Desigur, Rusia a respins acuzaţiile. Şeful Apărării britanice, Gavin Williamson, a blamat armata rusă pentru atacul cibernetic cu NotPetya în 2017, care viza Ucraina, dar s-a propagat în întreaga Europă.

Oficialul britanic a declarat că „am intrat într-o nouă eră de război, dovada fiind un amestec distructiv şi mortal între puterea militară convenţională şi atacuri cibernetice ostile”. Reacţia SUA nu s-a lăsat aşteptată şi într-un comunicat a acuzat „armata rusă că a lansat atacul cibernetic cel mai distructiv şi costisitor din istorie”.

Potrivit unui calcul făcut de Le Monde, daunele provocate de virusul NotPetya s-au ridicat la peste un miliard de euro.  

 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă