12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalWUHAN Britanicii tot mai siguri de scurgerea din laborator al virusului Corona

WUHAN Britanicii tot mai siguri de scurgerea din laborator al virusului Corona

În ultimele 16 luni – de când China a confirmat pentru prima dată că oamenii se infectau reciproc cu un virus nou și mortal în orașul Wuhan – agențiile de informații britanice, americane și occidentale au părut să renunțe la posibilitatea că institutul de virologie să joace un rol în pandemie, scriu jurnaliștii de la The Times.
 
Informațiile occidentale, inclusiv cele dinn Marea Britanie, au considerat la început că există doar o șansă „îndepărtată” de a fi fost scurs din laboratorul unde se efectuează cercetări asupra coronavirusurilor derivate din lilieci, inclusiv unul strâns asociat cu Covid-19. Acum, însă, a existat o reevaluare, iar o evadare din laborator este considerată „fezabilă”, au dezvăluit sursele The Times.

Președintele american a ordonat aflarea adevărului

Săptămâna trecută, Joe Biden a ordonat agențiilor sale de informații să investigheze teoria scurgerilor – și alte posibile surse ale virusului – și să îi raporteze în termen de 90 de zile. Serviciile de informații britanice lucrează alături de americani dezvăluie The Times.
 
Surse diplomatice americane au declarat că există îngrijorări că, dacă originea nu ar putea fi determinată, „acest lucru s-ar putea întâmpla din nou și suntem la un pas distanță de o piață umedă sau de un laborator biologic de următoarea scurgere”.

Parlamentarii britanici vor o nouă investigație

Parlamentarii britanici cer și ei o nouă investigație. Deputatul conservator Tom Tugendhat, președintele comisiei selectate pentru afaceri externe, a declarat: „Tăcerea care vine de la Wuhan este îngrijorătoare. Trebuie să deschidem cripta și să vedem ce s-a întâmplat pentru a ne putea proteja în viitor. Asta înseamnă începerea unei investigații, împreună cu parteneri din întreaga lume și din OMS.”

Trei cercetători din Wuhan, bolnavi

Accentul pus pe institutul de virologie urmează apariției unor noi informații despre trei cercetători de la institut care s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 – chiar în momentul în care se crede că virusul corona a circulat pentru prima dată – și a trebuit să fie tratat în spital.
 
Acest detaliu a alimentat presiunea publică asupra SUA și a altor țări pentru a afla mai multe despre ceea ce s-a întâmplat. Surse din serviciile de informații occidentale au subliniat cât de dificil ar fi acest lucru din cauza secretomaniei chinezilor. „S-ar putea să existe buzunare pline de dovezi care să ne ducă într-un sens și dovezi care să ne ducă într-un alt sens. Chinezii vor minți în orice sens. Nu cred că vom ști vreodată “, a declarat o sursă de informații occidentală familiarizată cu implicarea Regatului Unit în anchetă.

Dark web, singura varianta pentru secrete

Se crede că agențiile au puține surse de informații umane în China. Colectarea datelor acolo s-a concentrat pe încercarea de a recruta pe dark web, unde angajații chinezi pot împărtăși secretele în mod anonim fără teama de a fi prinși.
 
Oamenii de știință care au solicitat o anchetă asupra teoriei scurgerilor de laborator susțin că, în ultimul an, au fost reduși la tăcere de colegi și de reviste științifice care susțin teoria predominantă conform căreia virusul a sărit de la animale la oameni.

Mușamalizarea EcoHealth?

„Încă din primele zile ale pandemiei, a existat un număr mic de oameni de știință de vârf care s-au angajat să aplice acest tip de ortodoxie”, a declarat Jamie Metzl, consilier al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru editarea genomului uman și coleg cu studii superioare grupul de reflecție al Consiliului Atlantic. „Am fost ostracizați și am fost numiți teoreticieni ai conspirației”, a adăugat el.
 
Metzl a spus că o declarație din The Lancet în februarie 2020, semnată de 27 de oameni de știință proeminenți, a fost „o formă de lașă și fără minte de violență științifică”. Ar fi condamnat cu tărie „teoriile conspirației care sugerează că Covid-19 nu are o origine naturală”.
 
Declarația ar fi fost organizată de Peter Daszak, președintele britanic al Alianței EcoHealth, o agenție americană care lucrează îndeaproape cu institutul de virologie și ajută la finanțarea acesteia. Daszak, care este, de asemenea, membru al comisiei Covid-19 a The Lancet, a respins în repetate rânduri teoria scurgerilor din laborator ca fiind „falsă”.

Wuhan, 600.000 de dolari de la contribuabilii americani

În ianuarie, Daszak a fost membru al delegației OMS la Wuhan, care a concluzionat că o scurgere de laborator este „extrem de puțin probabilă”.
 
Alianța EcoHealth și rolul său sunt sub control. Doi congresmeni americani, James Comer și Jim Jordan, spun că EcoHealth, care primește finanțarea contribuabililor americani, a acordat 600.000 de dolari institutului. „În cadrul acestei subvenții”, au scris ei, „EcoHealth și [institutul] au efectuat studii asupra coronavirusurilor emergente precum Covid-19 – potențialul lor de transmitere de la om la om și riscul unei noi pandemii. Dacă banii contribuabililor americani au fost folosiți pentru a dezvolta Covid-19, pentru a efectua cercetări funcționale sau pentru a sprijini orice fel de acoperire, EcoHealth trebuie să fie trasă la răspundere. ”
 
Deputatul conservator Bob Seely a spus că a existat o „acoperire imensă”, adăugând: „Se pare că oamenii au încercat să acopere partea cu știința imediat din motive îndoielnice. Acei oameni de știință care au susținut o mușamalizare vor plăti un preț reputațional ridicat”.

 
Contextul noii investigații

Potrivit unui raport de informații al SUA nedivulgat anterior și apărut în presă în urmă cu 7 zile, trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan din China s-au îmbolnăvit suficient de puternic în noiembrie 2019 încât au solicitat îngrijiri spitalicești, Detaliile raportului fac referire la o fișă de informații a Departamentului de Stat, emisă în ultimele zile ale administrației Trump, care a spus că mai mulți cercetători de la laboratorul centru pentru studiul coronavirusurilor și a altor agenți patogeni, s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019 „cu simptome compatibile atât cu Covid-19, cât și cu boala sezonieră obișnuită. ”
 
Noiembrie 2019 este data aproximativă când mulți epidemiologi și virologi cred că SARS-CoV-2, virusul din spatele pandemiei, a început să circule mai întâi în centrul orașului chinez Wuhan, unde Beijingul spune că primul caz confirmat a fost un bărbat care s-a îmbolnăvit în 8 decembrie 2019.
 
Institutul Wuhan nu a împărtășit date brute, jurnale de siguranță și înregistrări de laborator despre activitatea sa extinsă cu coronavirusurile la lilieci, pe care mulți le consideră cea mai probabilă sursă a virusului.
 
China a negat în repetate rânduri că virusul a scăpat dintr-unul din laboratoarele sale.
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă