Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

XI JINPING, „ÎMPĂRATUL ROȘU“, înfrânt la Hong Kong

XI JINPING, „ÎMPĂRATUL ROȘU“, înfrânt la Hong Kong

Manifestațiile uriașe din Hong Kong contra proiectului legii extrădării spre China Continentală au silit autoritățile locale să facă un pas înapoi, ceea ce reprezintă o rară înfrângere pentru președintele chinez, Xi Jinping.

Gabriela Anghel 0 comentarii

La trei decenii după sângeroasa represiune a demonstrațiilor din Piața Tien-anmen, omul forte din Beijing a ales o „retragere tactică“ în fața protestelor din Hong Kong – duminică au participat 2 milioane de persoane –, care continuă să se bucure de un statut special în sânul țării. Luni, media oficiale menționau discret suspendarea pro-
iectului legii extrădării spre China, care a dat foc fitilului butoiului cu pulbere, dar au evitat să evoce manifestația uriașă din Hong Kong, semn al îngrijorării unei posibile „molipsiri“ pe continent. Politologul Willy Lam de la Universitatea chineză din oraș a declarat că în pofida știrilor filtrate, „intelectualii și locuitorii marilor orașe știu ceea ce se petrece“ în metropola din sud. În opinia sa, reculul autorităților din Hong Kong ar putea încuraja apărătorii democrației pe continent, cu toate că rămâne foarte dificil de organizat o mișcare contestatară. Defilările locuitorilor din fosta colonie britanică au apărut ca o reacție față de tendința autoritară impusă de Xi Jinping după ce a preluat puterea în 2012. O respingere masivă a ideii conform căreia Hong Kong va fi în final total absorbit de China și Beijingul s-a distanțat de proiectul de lege încă de săptămâna trecută, explicând că este vorba de o inițiativă a șefului Executivului din Hong Kong, Carrie Lam. Nimeni nu crede încă că ea ar fi luat o astfel de decizie fără acordul Beijingului, iar retragerea proiectului este percepută ca o înfrângere pentru liderul chinez. După preluarea puterii, Xi a întărit considerabil controlul Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra societății și a declanșat o campanie contra corupției care vizea-
ză și adversarii săi politici interni. De un an, președintele Xi se confruntă cu o opoziție internă alimentată de războiul comercial cu Statele Unite și de încetinirea creșterii economice. Un semn al tensiunilor la vârful puterii este că de 15 luni nu s-a reunit Comitetul Central, forumul de conducere al PCC. Dar, după cedarea în fața exigențelor mulțimii din Hong Kong, Beijing ar putea alege să strângă șurubul în ce privește libertățile fostei colonii britanice, deși în termenii acordului semnat cu Marea Britanie înaintea retrocedării teritoriului către China, în 1997, Hong Kong trebuie să se bucure de un statut special până în 2047. Experții subliniază că președintele chinez „are nevoie acum să apară foarte ferm“ și nu va ceda ușor, iar analiștii consideră că urmează un „plan B“.

Promisiuni încălcate

Modul în care China va trata Hong Kong-ul este important pentru destinul Taiwanului, insula cu 23 milioane de locuitori, dotată cu o democrație solidă, cu o presă puternică și o societate civilă dinamică. China afirmă că Taiwanul este una din provinciile sale și Xi anunța în toamnă că dorește utilizarea modelului „o țară, două sisteme“ pentru recuperarea insulei taiwaneze. Promisiune deja încălcată în ce privește Hong Kong. Beijing a blocat tentativele acestuia de a alege direct cel mai înalt responsabil al teritoriului – șeful Executivului – provocând o serie de manifestații masive în 2014. La presiunea Chinei, guvernul din Hong Kong a interzis un partid și a închis militanți politici. De asemenea, Beijing a trimis agenți de securitate la Hong Kong pentru răpirea unui om de afaceri chinez care nu respecta autoritățile chineze, ca și editorii care publicaseră cărți critice despre responsabilii Partidului Comunist.

Xi Jinping vrea să facă din integrarea Hong Kong-
ului un model pe care intenționează să-l reproducă, adică să îl impună, Taiwanului deși locuitorii insulei au reamintit că nu doresc în nici un fel să se lase absorbiți de Beijing. Dar și Hong Kong-ul a reamintit în mod spectaculos lumii întregi că o mare parte a locuitorilor acestei metropole prospere, care continuă să se bucure de libertăți de neconceput în restul Chinei nu intenționează să se lase înghițiți de regimul comunist chinez. Prin protestul masiv de duminică, 2 milioane de hong-kong-ezi au arătat că în ochii lor Beijingul nu își ține angajamentele. Referire la promisiunea „o țară, două sisteme“. Acum, China va trebui să facă eforturi să readucă calmul la Hong Kong. 

Comentarii

loading...