19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalZeci de mii de oameni protestează în Rusia din cauza reformei sistemului...

Zeci de mii de oameni protestează în Rusia din cauza reformei sistemului de pensii

La Moscova, 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, în jur de 10.000, conform jurnaliştilor, au luat parte la o manifestaţie autorizată împotriva acestei reforme, aflată în prezent în dezbatere în parlament.

Pe străzile Moscovei, mulţimea a scandat lozinci precum „Putin, nu te atinge de pensiile noastre!” şi au agitat pancarte cu înscrisuri precum „Vrem să trăim din pensiile noastre şi să nu murim la locul de muncă”.

Manifestaţii au avut loc în alte zeci de oraşe din Federaţia Rusă, de la Extremul Orient până în Siberia şi vestul ţării.

La Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat sub steaguri roşii, unii purtând în mâini portrete ale dictatorului Iosif Stalin. La Novosibirsk, în vestul Siberiei, agenţia de stat Tass menţionează 1.200 de protestatari, citând primăria.

Această opoziţie neobişnuită faţă de o măsură susţinută de preşedintele Vladimir Putin a fost, de asemenea, exprimată printr-o petiţie online cerând anularea reformei, care a strâns 2,9 milioane de semnături. Partidul Comuniştilor, un susţinător al Kremlinului în cele mai multe cazuri, se opune de asemenea.

Vladimir Putin, care nu a menţionat problema reformei sistemului de pensii în timpul campaniei care a condus la realegerea sa în luna martie, a înregistrat o scădere a popularităţii sale la 64% în iulie, faţă de 80% în luna mai, potrivit Centrului rus de studiere a opiniei publice (VŢIOM).

„Mulţi l-au crezut pe Putin atunci când a spus că nu va exista o reformă a sistemului de pensii. Dar a fost demagogie. Sunt foarte dezamăgită de el”, declară Irina Ivanova, o protestatară în vârsta de 49 de ani din Sankt-Petersburg.

Proiectul de lege prevede o creştere treptată a vârstei de pensionare – o premieră în Rusia în ultimii aproape 90 de ani – la 63 de ani pentru femei şi 65 pentru bărbaţi, faţă de 55 şi 60 de ani în prezent. În schimb, instutuțiile de forță – angajaţii din poliţie, securitate, serviciile secrete, armată şi alte organe de ordine din Rusia – vor ieşi la pensie la vârsta de 45 de ani, ceea ce nemulţumeşte profund societatea rusă. Dar „siloviki” (politicieni care se vin din zona securității naționale) se bucură de un statut privilegiat în Rusia lui Putin, scria recent bisăptămânalul Novaia Gazeta.

Protestele vor continua pe tot parcursul acestui weekend – liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, şi-a chemat susţinătorii la un miting duminică după-amiază la Moscova.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă