10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalZeci de mii se alătură protestelor împotriva juntei din Myanmar

Zeci de mii se alătură protestelor împotriva juntei din Myanmar

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică în Yangon și în alte orașe din Myanmar duminică, în a doua zi consecutivă, pentru a protesta împotriva loviturii de stat militare de săptămâna trecută, sfidând încercarea juntei de a înăbuși răspândirea știrilor și a disidenței prin închiderea în mare parte a  internetului țării.
 
Accesul la internet, după ce a fost blocat aproape în totalitate sâmbătă, la ordinul guvernului militar, al generalului Min Aung Hlaing, a fost parțial restaurat până duminică după-amiază, potrivit participanților la protest și unui grup de monitorizare din străinătate.
 
NetBlocks, o organizație neguvernamentală care urmărește întreruperile și opririle de pe web la nivel mondial, a declarat că, după „repararea liniei” la doar 14% din nivelul obișnuit, duminică, de la ora 14:00, conectivitatea orei locale a fost parțial restabilită, însă site-urile de socializare au rămas blocate.
 
Imagini în direct filmate de manifestanți în Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, au arătat mulțimi mari de oameni care converg în centrul orașului, scandând „Democrația – cauza noastră”, „Jos guvernul militar” și ridicând trei degete într-un salut popularizat în timpul protestelor din vecinătate pentru democrație din  Thailanda, anul trecut.
 
Mulți purtau steaguri roșii ale Ligii Naționale pentru Democrație aflate la conducere, care conducea guvernul lui Aung San Suu Kyi, și care a fost răsturnat săptămâna trecută când armata a arestat liderul Myanmar și zeci de alți oficiali și a preluat puterea.
 
Potrivit unui videoclip live și a unor postări pe rețelele de socializare, au fost trase focuri în orașul Myawaddy din sud-estul, lângă granița thailandeză, în timp ce poliția a încercat să oprească un protest.
 
Asociația de asistență pentru deținuții politici (Birmania), o organizație pentru drepturile omului, a declarat că, începând de sâmbătă, 164 de persoane erau deținute de la lovitura de stat din 1 februarie și erau în arest la domiciliu sau în detenție.
 
Sean Turnell, un australian care a servit ca și consilier economic principal la Aung San Suu Kyi a fost arestat sâmbătă. Surse din interior au spus că Turnell, profesor de economie la Universitatea Macquarie, a fost deținut fără nicio acuzație timp de 15 până la 30 de zile.
 
 
Lovitura de stat din Myanmar, condamnată de SUA, UE și ONU, a pus grupurile de telecomunicații și social media într-o situație incomodă, în timp ce armata le ordonă să întrerupă comunicațiile pe fondul unei mișcări de protest în creștere și a pandemiei Covid-19.
 
Telenor, unul dintre cei patru operatori de telecomunicații din Myanmar, a declarat sâmbătă pentru Financial Times că acesta și alți operatori de telefonie mobilă au primit ordin de la ministerul transporturilor și comunicațiilor să își închidă temporar rețelele de date.
 
“Telenor Myanmar, în calitate de companie locală, este obligată de legea locală și trebuie să facă față acestei situații în neregulă și dificilă”, a spus Telenor.
 
Se spunea că serviciile de voce și mesagerie au rămas deschise.
 
Lovitura de stat din Myanmar a pus capăt tranziției democratice de nouă ani a țării și a scufundat una dintre cele mai sărace națiuni din Asia în incertitudine, într-un moment în care începea să aducă coronavirusul sub control.
 
Închiderea internetului de către armată, un instrument pe care l-a folosit în trecut pentru a ascunde conflictele violente din statele Rakhine și Chin din vestul țării, a avut loc după rezistența la forța de stat adunată în mediul online și a guvernului răsturnat care a luat măsuri pentru a continua în mod obișnuit.
 
Parlamentarii au organizat vineri o reuniune parlamentară „virtuală” și au jurat „să-și îndeplinească mandatul fără impedimente”. În ultimele zile, oamenii au distribuit postere care luau în derâdere generalii precum și interpretări ale lui Kabar Ma Kyay Bu, un imn de protest creat după „Praf în vânt”, care a fost un imn al răscoalei țării din 1988 împotriva dictaturii militare.
 
Regimul militar a ordonat săptămâna trecută furnizorilor de internet să blocheze Facebook, Instagram și Twitter. Amnesty International a numit întreruperea internetului o „decizie urâtă și nesăbuită”.
 
Un grup de organizații ale societății civile din Myanmar a distribuit o scrisoare prin care critica furnizorii de internet pentru respectarea ordinului de închidere. „Prin respectarea directivelor lor, companiile dvs. legitimează în esență autoritatea armatei, în ciuda condamnării internaționale a acestui organism”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă