27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă9 Mai și ”lupta împotriva fascismului”, sau vorbele goale ale președintelui Putin

9 Mai și ”lupta împotriva fascismului”, sau vorbele goale ale președintelui Putin

An de an, pe 9 mai, Rusia își marchează cu fast propria Zi a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Ceremoniile sonore, discursurile înflăcărate, paradele colorate și sutele de coroane depuse la monumentele ”ostașilor eliberatori” ai țărilor Europei, toate fac parte din regia obișnuită a unui stat care nu precupețește niciun efort pentru a-și promova propria versiune asupra istoriei.

În mod evident, lipsa de onestitate a Rusiei în abordarea rolului pe care l-a avut pe întreg parcursul celui de-al doilea război mondial este unul din instrumentele cu care propaganda lui Putin încearcă să facă uitate episoade precum ocuparea Poloniei ”la braț” cu Germania nazistă, invadarea Finlandei și a țărilor baltice, sau confiscarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Trecând cu vederea parteneriatul nazisto – sovietic Ribbentrop-Molotov, care a deschis calea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, și faptul că Uniunea Sovietică a contribuit politic și economic la cucerirea de către Hitler a Europei de Vest, pe 9 mai Rusia apasă butonul anualei operațiuni de vandalizare a istoriei, erijându-se în principala forță care a măturat fascismul de pe Bătrânul Continent prin forța exclusivă a propriului tăvălug organizat, chipurile, pe principul ”cea mai bună apărare este contra-atacul”.

Propaganda lui Putin încearcă să facă uitate episoade precum ocuparea Poloniei ”la braț” cu Germania nazistă, invadarea Finlandei și a țărilor baltice, sau confiscarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Aceasta este, însă, doar partea ostentativă a deja obișnuitelor campanii primăvăratice de imagine ale Rusiei. În paralel, ca o componentă mai puțin vizibilă a campaniei sale de redefinire a influenței la nivel mondial, și la adăpostul propagandei preocupate în continuare să facă uitate crimele comuniste și să glorifice doar o parte din faptele de arme ale regimului sovietic totalitar, Putin finanțează în ultimul deceniu mișcările politice fasciste sau de extremă dreapta din întreaga Europă, și chiar ține în soldă grupări paramilitare de ideologie nazistă, implicate în multe conflicte internaționale, decorându-le liderii și fotografiindu-se alături de aceștia.

Banii Rusiei antifasciste sprijină extrema dreaptă europeană

O dovadă a demagogiei de paradă practicate de propaganda lui Putin în privința relației istorice cu ideologia fascistă este faptul că, în ultimul deceniu, miliarde de dolari au fost trimise, prin scheme financiare bine puse la punct, din băncile rusești către organizaţiile extremiste din diversele state ale Europei, în special cele vestice.

În 2015, legătura directă dintre Rusia şi partidul francez de extremă dreapta Frontul Naţional a fost dezvăluită de o anchetă marca Organized Crime and Corruption Reporting Project, în contextul lobby-ului pe care oamenii lui Putin îl făceau, la nivel internațional, pentru a-și legitima raptul teritorial al Crimeei. „Trebuie să încetăm să incriminăm Rusia, trebuie să o tratăm ca pe un interlocutor care are ceva de spus”, declara în urmă cu 6 ani Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional, formațiune de extremă dreapta din Franța, ulterior unui virament de două milioane de euro, menit să slujească dezideratului susţinerii independenţei Crimeei, certificarea sponsorizării, de către Moscova, a formațiunii extremiste, fiind oferită de o discuţie dintre un oficial de la Kremlin şi un deputat din parlamentul rus, persoana de legătură cu Frontul Naţional.

Jobbik, unul dintre partidele de extremă dreapta, cu ideologie fascistă, finanțați de către Moscova.

Investigatorii OCCRP arătau în 2015 că relațiile Rusiei cu Frontul Naţional din Franța erau mult mai strânse, fostul lider al formațiunii, Jean-Marie le Pen, tatăl actualei președinte, obținând trei împrumuturi de la bănci ruseşti considerate a fi fost, de fapt, tranşe ale unei mascate linii de finanţare de 40 de milioane de euro.
În afară de Franța, Moscova ar fi susținut cu sume importante și partidele de extremă dreaptă și ideologie fascistă din Marea Britanie (UKIP), Ungaria (Jobbik), Grecia (Zorii Aurii) și Bulgaria (Ataka). De asemena, banii lui Putin ar fi ajuns și în conturile Partidului Național Democrat al Germaniei, formațiune germană de extremă dreaptă considerată a fi cel mai numeros și aderent partid neonazist din 1945 și până în prezent.
Conform investigatorilor, operațiunea ar fi fost supravegheată chiar de vărul președintelui Rusiei, Igor Putin, în centrul schemei de finanțare ascunsă a partidelor fasciste din Europa aflându-se Moldindconbank din Republica Moldova, în conturile căreia 19 bănci și instituţii financiare din Rusia ar fi virat, în perioada 2011 – 2013, 10 miliarde de dolari, banii ajungând ulterior în Uniunea Europeană prin intermediul unei bănci din Letonia.

Nazistul Utkin, decorat de Vladimir Putin pentru curaj și eroism

Și cu ocazia celei de-a 76 aniversări a ”victoriei împotriva fascismului”, una dintre cele mai proeminente narațiuni, pe care Kremlinul le propagă, definește Rusia ca fiind principala sau uneori chiar singura țară responsabilă de înfrângerea Germaniei naziste în al doilea război mondial.

Disprețul puternic față de orice este nazist sau fascist, adânc înrădăcinat în societatea rusă de propaganada tuturor regimurilor din anii 40 și până în prezent, vine în contradicție cu realitățile și evidențele vremurilor actuale, potrivit cărora numeroși luptători care slujesc în diferite grupuri de mercenari ruși, renumiți pentru crimele de război din întreaga lume, adepți ai ideologiilor de dreapta radicală și chiar ai ideologiei neonaziste, servesc în grupuri militare asociate Kremlinului, cel mai notoriu exemplu fiind cel al unității de mercenari Wagner.

Wagner este o formațiune paramilitară neoficială, ai cărei mercenari oferă servicii de ”securitate” în mai multe țări din Africa. Potrivit unor rapoarte, aceștia au luat parte și la ostilități în Donbass, Siria, Libia și Sudan.

Dmitry Utkin este considerat fondatorul grupului de mercenari Wagner, personajul fiind veteran al ambelor războaie cecene și al operațiunilor rusești din Ucraina în 2014. Utkin slujit în GRU până în 2013, după care a comandat o unitate Spetsnaz, obținând gradul de locotenent colonel. În 2013 s-a alăturat grupului Moran Security și în 2014 și-a înființat propria formațiune paramiliară, numind-o după vechiul său indicativ de război, „Wagner”.

În 2016, Utkin a fost invitat la recepția Eroului Patriei de la Kremlin, unde a fost fotografiat în compania președintelui Vladimir Putin, purtând medaliile cu care a fost decorat. La acest eveniment au participat peste 300 de soldați și civili, care au „demonstrat curaj și eroism deosebit” și cărora li s-a mulțumit personal, pentru serviciul acordat, chiar de Putin. În cadrul recepției, Dmitry Utkin a fost distins, se presupune, pentru serviciile sale din Ucraina, cu Ordinul pentru Curaj.

Nazistul Dmitry Utkin, decorat de președintele Putin la recepția ”Eroul Patriei”

Înclinațiile ideologice naziste ale lui Utkin și ale multora dintre luptătorii Wagner sunt cunoscute de către cei care urmăresc activitatea mercenarilor ruși pe rețelele de socializare. Dovezi suplimentare ale tendințelor doctrinare ale fostului ofițer GRU au fost oferite publicului după ce, recent, o fotografie, care îl înfățișează pe Utkin afișându-și tatuajele naziste, a apărut pe conturile VK rusești și pe un grup de Telegram afiliat mercenarilor. În fotografie se pot identifica petlițele de guler naziste, cu șuruburi Waffen SS în stânga și rangul militar în dreapta, ambele tatuate deasupra claviculelor lui Utkin. Mai jos pe pieptul fostului ofițer GRU decorat de Putin, se poate vedea, de asemena tatuat, celebrul vultur cu zvastică al Celui de-al treilea Reich.

Pentru a fi înlăturate dubiile cu privire la identitatea personajului din fotografia postată pe rețele, instantaneul a fost comparat cu o mai veche fotografie de pașaport a lui Utkin, folosindu-se software-ul de recunoaștere facială Microsoft Azure. Programul în sine permite analiza comparativă a două fotografii și acordă o evaluare a probabilității ca două figuri, analizate din cadre diferite, să aparțină aceleiași persoane. Un scor peste 0,7 sugerează o probabilitate extrem de ridicată iar, în cazul lui Utkin, scorul acordat de Microsoft Azure a fost 0,71723.

Petlițele de guler naziste, cu șuruburi Waffen SS în stânga și rangul militar în dreapta, ambele tatuate deasupra claviculelor lui Utkin

Nazismul și fascismul rămân doar instrumente de propagandă pentru Putin

Finanțarea partidelor de extremă dreapta în Europa și recunoașterea, de către Rusia, a unor grupări paramilitare formate din aderenți ai mișcării naziste, ambele aruncă anatema asupra conducerii unei țări în care milioane de oameni au murit luptând cu naziștii în timpul celui de-al doilea război mondial.

Folosit propagandistic și în cazul voluntarilor ruși trimiși în Donbas, împotriva „fasciștilor ucraineni”, sloganul ce amintește, la 76 de ani de la capitularea Germaniei hitleriste, de ”lupta împotriva fascismului”, rămâne doar o sintagmă goală de conținut.

Iar în timp ce mercenarii ruși profanează casele și moscheele din zonele de conflict, vopsind pe pereți zvastici, rune SS și alte simboluri cu semnificație nazistă, participând la acțiuni în echipamente marcate în conformitate cu ideologia criminală, Vladimir Putin agită neobosit și demagogic, în ochii întregii lumi, steagul măreței națiuni ruse care s-a jertfit pe altarul luptei împotriva hitlerismului.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă