16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAfacerea KPMG România – sub controlul unor offshore-uri din Cipru cu ieşire...

Afacerea KPMG România – sub controlul unor offshore-uri din Cipru cu ieşire spre Insulele Cayman

O altă firmă din grup, KPMG Audit SRL, a avut şi ea venituri de 77,371 milioane de lei, însă a raportat un profit de doar 740.000 lei.

Cea mai facilă concluzie ce se desprinde din analiza acestor cifre ar fi aceea că activităţile de audit şi consultanţă în afaceri din România nu reprezintă deloc afaceri profitabile. Căci cum altfel s-ar explica faptul că o respectabilă companie din Big Four abia dacă reuşeşte să adune în România, ca profit curat, cât un market non-stop de prin Berceni?

Desigur, mai există şi o a doua variantă: profitând de reţeua incredibilă de subsidiare offshore ce le deţine prin toate colţurile lumii, KPMG să îşi dirijeze către acestea mare parte din profit, beneficiind astfel de o impozitare mai blândă. Căci, altfel, ce sens ar mai avea existenţa a zeci şi zeci de firmuliţe KPMG deschise şi funcţionale prin Panama sau Guernsey?

Deşi nu există deocamdată nici o anchetă a autorităţilor fiscale sau judiciare române, filiala din România a KPMG pare mai mult legată de paradisul cipriot. Aici, în Cipru, compania-mamă a înregistrat de-a lungul vremii nu mai puţin de 24 de entităţi fiscale. Iar sucursala românească – dacă o putem numi aşa – este de asemenea controlată de corporaţia-mamă tot din Cipru. La fel ca cele din Moldova, Ukraina, Rusia şi Ungaria.

Avantajul „bidoanelor” offhore – achiziţii şi plăţi de servicii fictive?

KPMG România SRL – firmă înfiinţată în 1995 ce oferă servicii de audit, contabilitate şi consultanţă în domeniul fiscal, este controlată în totalitate, conform Registrului Comerţului, de KPMG CEE Holdings Limited Cipru.

Mai departe, offshore-ul din Cipru este deţinut de o altă firmă, Cyproman Services LTD. Iar de aici urmele se pierd în anonimat, dar şi într-o zonă gri, căci Cyproman Services LTD este un agent fiduciar al cărui nume apare în dezvăluirile offshore leaks ca fiind implicat în înfiinţarea unei reţele globale de companii în Insulele Virgine Britanice şi mai ales în Insulele Cayman. În ultima jurisdicţie, în Insulele Cayman, Cyproman Services LTD figurează în 15 entităţi.

Desigur, faptul că sucursala KPMG România este controlată din Cipru de un agent fiduciar cu ramificaţii în Insulele Virgine Britanice şi în Insulele Cayman nu înseamnă că se poate vorbi, automat, de implicarea respectabilei companii de audit în operaţiuni asimiliate spălării banilor.

Se pot ridica însă semne de întrebare faţă de operaţiunile financiare derulate de KPMG România cu societăţile afiliate din străinătate. O situaţie financiară mai veche a companiei arată că la finalul anului 2014 KPMG România achiziţionase de la alte societăţi afiliate servicii în valoare de 20,453 milioane de lei. Şi mai mult de 8 milioane de lei erau, se pare, transferaţi la extern altor societăţi din marele grup KPMG. Tot la 31 decembrie 2014 mai exista şi o datorie de peste 2 milioane de lei către „societăţi afiliate din afara României”.

Reale sau efectuate doar cu scopul de a evita taxarea, toate transferurile externe ale KPMG România au ajutat de-a lungul timpului compania să declare în vederea impozitării profituri brute uneori ridicol de mici. Drept vorbind, ar fi fost parcă nefiresc ca una dintre cele mai mari companii la nivel mondial specializată în acordarea de consultanţă fiscală să nu utilizeze pârghiile „eficientizării fiscale”.

Firmă în firmă, în firmă…

A o doua mare firmă românească afiliată la reţeua globală KPMG este KPMG Audit SRL. Înfiinţată în anul 2000, şi această societate derulează activităţi de audit, consultanţă, contabilitate.

Diferenţa este că pachetul majoritar de părţi sociale este deţinut de persoane fizice. Însă 48% din acţiuni sunt înscrise în acelaşi circuit ameţitor deţinerilor prin intermediul firmei în firmă. Acest procent de 48% din KPMG Audit SRL este controlat de KPMG România SRL, care este controlată de KPMG CEE Holdings Limited Cipru, ce şi ea la rândul ei este deţinută prin intermediul agentului fiduciar  Cyproman Services LTD.

Schema a fost copiată la indigo şi în cazul KPMG Moldova – ce operează la Chişinău. 50% din această sucursală este sub controlul KPMG România, iar de aici se efectuează, aşa cum am prezentat anterior, ieşirea spre Cipru.

Până anul trecut, în Cipru a mai funcţionat un offhore – KPMG România and Moldova Management Limited. Această societate nu a deţinut însă direct sau indirect niciodată vreo participaţie în subsidiarele româneşti, fiind probabil folosită pentru a se taxa şi încasa în conturile din Cipru consultanţa oferită la Bucureşti.

Aceeaşi reţetă aplicată pentru Rusia şi Ungaria

Mult mai frecventabilă faţă de alte jurisdicţii offshore, Cipru reprezintă un adevărat cap de pod pentru Cooperativa KPMG, aşa cum se autointitulează corporaţia ce şi-a declarat sediul central în Elveţia.

În Cipru funcţionează din 1998 KPMG Hungary Holding Limited. Pentru afacerile derulate de grup în Rusia şi Ukraina au fost înfiinţate de-a lungul timpului mai multe subsidiare KPMG – CIS Limited, CIS Advisory Limited şi CIS Suport Limited, închise între timp pentru a face loc noii societăţi KPMG CIS Finance Limited. Interesul mare pentru Rusia a determinat compania-mamă să îi numească în funcţiile de directori ai sucursalei din Cipru exact pe Oleg Goshchansky şi Maria Karpova – persoane ce se regăsesc şi în staff-ul companiei din Moscova.

Din aceleaşi motive ce ţin probabil mai degrabă de strategia Cooperativei KPMG de a-şi eficientiza veniturile, în toate offshore-urile cu legături spre Ungaria şi spaţiul ex-sovietic nu s-a optat pentru o asumare directă a acţionariatului şi managementului.

Goale probabil pe interior, reprezentând doar vehicule financiare prin care se mută banii dintr-ul colţ în altul al lumii, respectivele offshore-uri sunt manageriate de un alt agent fiduciar, Cymanco Services Limited. O entitate creată de avocaţi ce ocupă diligenţele de secretariat în nu mai puţin de 3.056 de companii cipriote.

Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă