10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAjutoare și spionaj. Avioane rusești survolează baze din România

Ajutoare și spionaj. Avioane rusești survolează baze din România

Criza economică, socială și sanitară generată de epidemia mondială de Covid – 19 a determinat o serie de țări să trimită ajutoare în alte state. Aceste decizii nu sunt doar gesturi de bunăvoință ci arată clar interesul de consolidare a unor sfere de influență din partea marilor puteri, de a-și îmbunătăți imaginea (caz tipic – China) sau de a executa acțiuni militare sub pretextul celor umanitare.

Un astfel de caz, care are drept țintă România, a fost evidențiat de analistul politic Dan Sultănescu, citat de site-ul Geodef.net. Potrivit acestei surse, un avion militar de transport de mari dimensiuni, model  AN-124, aparținând Federației Ruse, a trecut prin spațiul aerian al României și a survolat chiar baza de la Deveselu, unde se află militari ai SUA și unde sunt instalate rachetele antibalistice americane.

Avionul rusesc a survolat România după ce a aterizat la data de 19 aprilie 2020 la Chişinău, unde a livrat produse medicale trimise din China pentru Republica Moldova.

După decolarea de pe aeroportul din Chişinău, avionul militar rusesc și-a deviat zborul prin România, survolând inclusiv baza de la Deveselu, apoi a trecut prin Bulgaria și prin Turcia – ambele fiind, ca și România, țări NATO.

“Un exemplu de reacţie agresivă a Rusiei vine din modul în care se comportă faţă de statele din regiune. Recent, au trimis ajutoare umanitare în Republica Moldova (pe 19 aprilie, mai exact), dar la decolarea de pe aeroportul din Chişinău, avionul rusesc a ales să devieze zborul prin România, într-o manieră total nejustificată. O captură din https://www.flightradar24.com/ confirmă că acest zbor a survolat şi baza de la Deveselu, un gest de o ostilitate evidentă. Înregistrarea oficială a zborului arată survol pe deasupra a trei state NATO, toate sub pretextul unui transport umanitar”, explică analistul Dan Sultănescu.

România a trimis și ea personal medical și ajutoare materiale în Republica Moldova, dar aceste ajutoare nu au mascat acțiuni militare ci au fost strict destinate susținerii românilor din Basarabia în lupta împotriva coronavirusului.

Astfel, la data de 7 mai, un convoi trimis de la București, format din 20 de autocamioane ale Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului Afacerilor Interne, a ajuns la Chișinău.

Autocamioanele au transportat în Republica Moldova, sub forma unei donații, 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.
“Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, în conformitate cu art. 15 din Decretul nr. 240 / 14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatere a infectării cu noul tip de coronavirus”, a specificat un comunicat al MApN.

Transmiterea acestor materiale sanitare s-a făcut la doar câteva zile după ce România a trimis în Republica Moldova o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Sănătății.

Acești specialiști acționează în localitățile Chișinău, Cahul și Bălți, tot în cadrul campaniei împotriva coronavirusului.

Medicii și asistenții medicali trimiși în aceste zone au specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă. Ei execută, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical ale unor unități sanitare din Republica Moldova.

“România are nevoie de medicii ei în limitarea și gestionarea efectelor pandemiei, cât și în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, dar să nu uităm că din puținul nostru, bine ar fi să împărțim și la cei în mai mare suferință și nevoie”
Ancuța Mihai,
Ofițer medic
 
“Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova. România trebuie să își asume contracararea acestei propagande”
Matei Dobrovie,
Deputat, fost jurnalist
 
INTREBARI ESENTIALE
Cum primește Republica Moldova ajutorul oferit de România?
Cu excepția președintelui Igor Dodon, care este perceput drept filo-rus, autoritățile de la Chișinău salută sprijinul oferit de guvernul de la București, iar specialiștii din cele două state colaborează foarte bine.
 
Cum a ajuns transportul din China pentru Republica Moldova?
Transportul cu avionul pus la dispoziție de Federația Rusă, pentru livrarea echipamentului medical din China, ar fi fost plătit de Republica Moldova cu suma de 55.000 de dolari. Asta deși președintele Igor Dodon a spus că avionul a fost oferit absolut gratuit.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă