12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmericanii modernizează pe banii lor baza aeriană de la Câmpia Turzii

Americanii modernizează pe banii lor baza aeriană de la Câmpia Turzii

Mai întâi Camera Reprezentanților, apoi Senatul SUA au aprobat, de-a lungul săptămânii trecute,  bugetul Apărării pentru anul fiscal 2021, iar ultimul pas pentru validarea acestui document îi revine președintelui Trump. Liderul de la Casa Albă are zece zile la dispoziție pentru a lua o decizie – fie o aprobare, fie un veto.

Prin acest buget al Apărării, Congresul SUA alocă o sumă uriașă pentru investiții militare în România:  130,5 milioane de dolari. Întreaga sumă este repartizată pentru baza de la Câmpia Turzii, care aparține Forțelor Aeriene Române. Este de precizat că, spre deosebire de situația de la Deveselu, unde în interiorul bazei românești există o bază americană, la Câmpia Turzii autoritatea revine, integral, părții române – fără a exista deocamdată indicii că se va schimba această situație.

Banii alocați de Congresul SUA vor servi pentru modernizarea Bazei Aeriene 71 “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, care este, deja, una dintre cele moderne unități ale Armatei Române. În plus față de situația actuală, ea va deveni o bază – cheie pentru operațiunile Statelor Unite în estul Europei și în zona Mării Negre. Dacă pentru Forțele Terestre ale SUA (US Army) punctul esențial va rămâne baza de la Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Aeriene (US Air Force) va deveni esențial aerodromul de la Câmpia Turzii.

Baza aeriană din județul Cluj va beneficia de cele mai mari fonduri dintre toate proiectele de construcții în străinătate finanțate de SUA prin Inițiativa Europeană pentru Descurajare (EDI). Față de cele 130,5 milioane USD oferite la Cîmpia Turzii, baza navală Rota din Spania va primi doar 60 de milioane USD, iar două baze aeriene din Germania vor primi, împreună, circa 60 de milioane USD.

În România, peste jumătate din bani (68 de milioane USD) vor servi la realizarea de depozite pentru echipamente și vehicule. Acestea vor fi materiale prepoziționate, deci vor fi trimise rapid din România spre zone de conflict din zona Flancului Estic.

 

“Rusia și-a integrat ferm arsenalul nuclear în strategia sa militară. Rusia a amplasat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu atacuri nucleare”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

“Riscuri la adresa securității naționale a României din punct de vedere al unor riscuri iminente nu există. Articolul 5 e activ, pledoaria pe care România o face în mod credibil la nivelul Alianței pentru a avea o prezență mai robustă și o arhitectură coerentă de apărare și descurajare își produce roadele”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

 

 

Când se va produce suplimentarea trupelor NATO de pe teritoriul României?

Nu există un calendar oficial despre o asemenea suplimentare în România, dar se poate lua ca referință situația din Polonia, unde NATO va aduce 2000 de militari în plus și o întreagă escadrilă formată din 16 avioane de luptă F-16.

Cât de expusă este România în fața unei eventuale agresiuni din partea Rusiei?

Principala garanție de securitate pentru România este prezența militarilor americani pe teritoriul ei, care numără, în prezent, sub o mie de oameni. Acestora li se adaugă nave și aeronave din alte țări NATO care vin, periodic, în zona Mării Negre.

 

Aprobarea celor 130,5 milioane USD pentru aerodromul de la Cîmpia Turzii vine după ce oficialii americani au anunțat – și cei români au confirmat – intenția SUA de a spori numărul de militari dislocați permanent în România.

Statele Unite vor aduce mai mulți militari în România față de efectivele existente în acest moment, iar această suplimentare de trupe se va realiza „pe baze rotaționale”, au precizat, pentru România liberă”, surse politico – militare.

Rotirea (înlocuirea periodică) a acestor efective americane în România poate permite ca, oficial, locul lor de dislocare să nu fie declarat drept o bază americană permanentă, pentru a nu oferi Rusiei un pretext de a acuza din nou SUA sau NATO că întăresc militarizarea Flancului Estic al NATO.

Totuși, chiar și în acest moment, practic, Statele Unite au deja o bază permanentă în România – cea de la Mihail Kogălniceau (județul Constanța), chiar dacă, în general, această bază servește la tranzitul forțelor SUA spre Orientul Mijlociu sau dinspre Orientul Mijlociu spre Europa Occidentală – deci nu la staționarea permanentă de militari americani.

Dintre statele est-europene, Polonia este cea care a cerut public Statelor Unite să înființeze o bază americană permanentă pe teritoriul ei, ca o contramăsură față de politica agresivă a Rusiei. Răspunsul Administrației Trump a fost acela că o parte dintre cei circa 10.000 de militari americani retrași din Germania vor fi mutați în Polonia. De asemenea, o altă parte a acestor militari va fi trimisă în România. Acceptul în acest sens l-a oferit președintele Trump dar este de văzut ce poziție va avea, pe acest subiect, viitorul președinte Biden, după ce-și va prelua mandatul la Casa Albă. Pe baza opțiunii președintelui Joe Biden, este posibil ca programul de translatare spre est a trupelor americane din Germania să sufere modificări.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă