18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajați ai statului român au vrut să profite de pandemie

Angajați ai statului român au vrut să profite de pandemie

Cele cinci percheziții s-au desfășurat, ieri, la mai multe adrese din București și din județul Ilfov, într-un dosar legat de achizițiile contractate de statul român pe timpul pandemiei. Acuzațiile se referă la fapte de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, care s-ar fi comis pe timpul unor contracte acceptate, în perioada 24 martie – 30 aprilie 2020, de compania de stat Unifarm. În cadrul acestor contracte, Unifarm ar fi importat, din China, prin intermediul unei alte firme, circa 1,2 milioane de măști de protecție – care însă ar fi trebuit să fie măști medicale, adică să aibă un grad de protecție sporit. Măștile au ajuns în diferite spitale și abia acolo s-a constatat că ele sunt neconforme. Practic, prin această procedură a fost pus în pericol personalul medical din România.

Măștile repartizate către spitalele din România au fost ulterior retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical. De asemenea, la nivel european a fost emisă o alertă cu privire la acele loturi de măști, care aveau o capacitate necorespunzătoare de filtrare. La anchetă participă și criminaliști.

“Parlamentul a cerut control. Orice achiziție care trebuia să contribuie la combaterea pandemiei a devenit o țeapă pentru clientela liberală. Ați cumpărat măști cu 32 de lei bucata”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

 

Încă de la mijlocul anului trecut, în România au apărut indicii privind nelegalitatea unor achiziții care s-au realizat cu maximă urgență, pe motiv că sunt necesare pentru combaterea pandemiei. La acel moment, Parlamentul dominat de PSD a cerut o anchetă care a fost realizată de Curtea de Conturi a României.

“Am urmărit să nu compromitem eforturile publice comune de răspuns la criza Covid-19. Ne dorim ca recomandările cuprinse în raport să reprezinte o oportunitate pentru autorități de a îmbunătăți procedurile specifice unei situații de criză”

Mihai Busuioc,

Președintele Curții de Conturi

Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, spunea că instituția lui nu se opune campaniei sanitare dar trebuie să urmărească “modul de gestionare a banului public”.

“Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 5 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență”, anunța, ieri, un comunicat de presă difuzat de Poliția Română.

Potrivit aceleiași surse, polițiștii au pus în aplicare și “un mandat de aducere emis pe numele unei persoane. Persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acesteia, pentru clarificarea situației de fapt”.

După cum se știe, principalul acuzat pentru neregulile de la Unifarm a fost până acum Adrian Ionel, cel care conducea anul trecut această societate de stat și care, în urma scandalului, a demisionat din funcție.

Curtea de Conturi a sesizat abateri financiar – contabile în perioada stării de urgență și a primei părți a stării de alertă în valoare totală estimată de 659 de milioane de lei. Separat, prejudiciile constatate, în aceeași perioadă, de inspectorii Curții de Conturi au ajuns la 38,3 milioane de lei.

La finanțarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii și combaterii pandemiei s-au adăugat donațiile și sponsorizările primite de instituțiile publice, care au primit și înregistrat donații și sponsorizări totalizând 214,7 milioane de lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă