3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăANSVSA, o moșie garantată politic pentru vechilul Robert Chioveanu

ANSVSA, o moșie garantată politic pentru vechilul Robert Chioveanu

Foiletonul celor peste 5 milioane de euro menite a ajunge lunar, sub orice formă și cu orice preț, la medicii veterinari din România, în pragul campaniei electorale, a luat sfârșit. Nu însă și scandalul abuzurilor din ANSVSA.

După luni de zile în care dispozițiile de plată au fost contestate de numeroși reprezentanți ai Serviciului Economic din ANSVSA, viramentul celor 10.000 de lei lunar pentru fiecare concesionar fiind refuzat, pe motive de lipsă de legalitate, de către șefa Direcției Economice, funcționarele care au suplinit-o și chiar și de către reprezentantele compartimentului de Control Financiar Preventiv, șeful politic al veterinarilor din România a luat responsabilitatea deschiderii și distribuirii creditelor bugetare în propriile mâini, anunțând în cadrul unei conferințe de presă faptul că, până la mijlocul primei decade a lui noiembrie, destinatarii generozității guvernamentale urmau să aibă banii în cont.

Chioveanu, în campanie electorală pe banii ANSVSA

”Drepturile bănești cuvenite medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți în condițiile legii, în conformitate cu prevederile Legii 236/2019 și a OUG 117/2020, pentru acțiunile sanitare veterinare realizate în luna septembrie, au intrat în conturile Direcţiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene încă din data de 10 noiembrie. Prima solicitare, în acest sens, către Ministerul de Finanțe pentru deschiderea de credite în sumă de 24.527.403 de lei, a fost înaintată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în data de 6 noiembrie”, sună sec începutul comunicatului prin care ANSVSA anunță finalizarea controversatei deschideri a creditelor bugetare, câteva paragrafe mai jos documentul transformându-se într-un adevărat instrument de campanie electorală pentru președintele intrat în prezent, pe listele liberale ialomițene, în cursa pentru un fotoliu de senator în Parlamentul României.

”Dr. Robert Chioveanu, prin toate demersurile întreprinse, în calitate de președinte al ANSVSA, a insistat ca medicii veterinari de liberă practică împuterniciți să primească suma de 10.000 de lei din bugetul Autorității pentru fiecare contract și să se aplice prevederile legale (…) Președintele ANSVSA consideră că medicii veterinari de liberă practică trebuie să-și primească drepturile așa cum prevede legea și că alături de medicii veterinari oficiali își vor face datoria, cu profesionalism, pentru apărarea sănătății animalelor și a sănătății oamenilor”, se arată elogios în comunicatul ANSVSA care transformă astfel cei 10.000 de lei pe cap de veterinar într-un stimulent electoral mult mai eficient decât câteva milioane de găleți galbene, inscripționate ”Votați PNL!”.

Comunicatul lui Chioveanu pervertește realitatea din ANSVSA și introduce spectrul represiunii

Cum era de așteptat, comunicatul ANSVSA, firește, nu face nicio referire la faptul că suita de economiști a Autorității a invocat tocmai nerespectarea legilor în vigoare în momentul în care funcționarii nu au fost de acord să își pună semnăturile pe documentele de virare a banilor.

Mai mult decât atât, pretextând faptul că ”întârzierea plăţilor a fost cauzată de un blocaj instituțional generat de Direcţia Economică și de Secretarul General al ANSVSA, situație care a fost soluționată prin implicarea președintelui instituției” (ultimul pasaj traducându-se din nou pentru veterinari ”deci, votați-l pe Chioveanu! Vedeți ce face el pentru voi…), comunicatul oficializează declarația de război a președintelui ANSVSA împotriva celor care nu au răspuns prompt la apelul bocancilor, refuzând să semneze documentele neconforme din punct de vedere legal, așa cum au motivat unanim economiștii din Autoritate.

”În acest sens, a fost sesizată Comisia de Disciplină pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu pentru mai mulți funcționari publici din cadrul Direcției Economice. Această situație, fără precedent la nivelul autorităţii, nu a făcut decât să blocheze, mai mult de două luni, aplicarea prevederilor legale privind plata medicilor veterinari de liberă practică, în condițiile legii”, spune amenințător comunicatul lui Chioveanu, la aproape o lună de la momentul în care, culmea, Guvernul României, Președinția României, Curtea de Conturi, Ministerul de Interne, Direcția de Sănătate Publică București, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională a Funcționarilor Publici erau sesizate oficial de către Directorul Economic al ANSVSA asupra ”nerespectării prevederilor legale” și încercării președintelui Chioveanu ”de a frauda și deturna fondurile și bugetul instituției”.

Cu alte cuvinte, deși nu mai puțin de 17 funcționari din ANSVSA au intrat brusc în concedii medicale, unii dintre ei acuzând în mod public presiunile lui Chioveanu de a semna, cu orice preț, niște documente considerate de specialiști neconforme cu legea, și cu toate că însuși controlorul delegat al Ministerului de Finanțe, Rodica Dobre, recunoștea în avizul său consultativ o serie de ”deficiențe care vizează în mod expres modul de organizare și exercitare a controlului financiar preventiv propriu, cel al angajării, lichidării, ordonanțării și plății cheltuielilor instituțiilor publice, al organizării, evidenței și raportării angajamentelor bugetare”, de la înălțimea scaunului său susținut politic, Robert Chioveanu decretează faptul că toți cei care au invocat legea în demersurile lor nu au făcut decât să o încalce, iar faptele lor sunt similare doar cu niște vinovate neîndepliniri ale atribuțiunilor de serviciu…

Chioveanu merge mai departe: Faza 1 – Represiunea salarială

Funcționarii ANSVSA care au crezut că în România legea și normativele specifice domeniului lor de activitate sunt încă suverane, nefiind lăsate la libera interpretare a oricărui vremelnic ocupant politic al vreunui post de conducere, s-au înșelat amarnic. Vineri, 13 noiembrie, remunerațiile angajaților Autorității nu au mai fost virate în conturi, și nici lunea sau marțea care au urmat weekendului, în condițiile în care ziua obișnuită pentru salarii era statuată în data de 14.

Conform surselor din instituție, pe post de explicație la nivel de personal a fost livrată decizia bruscă a președintelui Chioveanu de a modifica mecanismul de pontare a angajaților, deși, în mod firesc, orice schimbare de paradigmă funcțională se putea efectua și fără blocarea efectivă a banilor, urmând să producă efecte pentru viitor și nu pentru trecut. De altfel, marți, 17 noiembrie, jocul președintelui ANSVSA a devenit evident pentru toată lumea, pe solicitarea de explicații a sindicaliștilor din ANSVSA Chioveanu răspunzând oficial cu rezoluție către vicepreședinți, iar aceștia trimițând mai departe documentul către Direcția Economică…

Chioveanu: ”Din momentul ăsta EU nu vă mai pot plăti!”

Pentru necunoscători, Chioveanu este pus, astfel, doar în postura unui culpabil necunoscător al noțiunii de neretroactivitate a legii ca principiu constituțional. În plină campanie pe model ”pay – back”, șeful veterinarilor naționali trece cu vederea, cu de la PNL putere, articolul 15 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile, și pune în schemă proceduri normative noi, menite a afecta aspecte ce țin de activitatea trecută a angajaților.

Pentru cunoscători însă, și ne referim aici la reprezentanții serviciilor economice ale DSVSA-urilor din întrega țară, ținuți zile întregi pe holurile ANSVSA, săptămânile trecute, pentru a fi convinși să ajute la viramentul cu orice preț al banilor către medicii concesionari, amânarea plății salariilor este legată de ”avertismentul” pe care Chioveanu l-a adresat funcționarilor în cadrul uneia dintre ședințele cu cântec.

”Cine are ASE-ul?”, îi întreba Robert Chioveanu, la începutul acestei luni, pe funcționarii economici din teritoriu, într-o ședință al cărei conținut, în format audio, îl putem oricând pune la dispoziția premierului Orban, pentru a vedea și domnia sa comportamentul de veritabil vechil al președintelui ANSVSA. ”Cine mai are ASE-ul? Deci trei persoane, da? Vă nominalizez, prin ordin, pentru vize CFP, dacă nu este unul, este celălat. Dacă nu doriți să dați viza (n.r – pentru plata celor 10.000 de lei pentru fiecare medic concesionar) și nu vreți să analizați documentele, îmi motivați de ce și îmi spuneți de ce. Dacă nu, sunt nevoit să trec în pasul 2, să iau de la alte instituții (n.r – funcționari cărora să li se instituie viză de Control Financiar Preventiv), dar dumneavoastră, din momentul ăsta eu nu vă mai pot plăti”, își anunța Chioveanu salariații din teritoriu, ignorând faptul că munca remunerată este un drept fundamental al oricărui român și faptul că salariile funcționarilor din ANSVSA nu stau, lună de lună, în buzunarul și sub pixul represiv al vremelnicului președinte instituțional.

Retorica lui Chioveanu, devenită de notorietate în discuțiile cu angajații, ne-a fost confirmată și personal, în momentul în care am încercat să obținem de la domnia sa un punct de vedere în privința detașărilor cu cântec, a eliberărilor din funcție ilegale și a amânării plății drepturilor salariale. ”Sunteți serios sau nu sunteți serios? Am văzut că scrieți numai prostii acolo. Iar la comandă, iar vă plătesc ăștia… V-au dat atât de puțin, atât de… Vă urez o zi bună!”, a fost singurul comentariu cu care Robert Chioveanu a avut generozitatea să ne ”gratuleze”, înainte de a închide telefonul.

Faza 2 – Represiunea prin eliberare din funcție a personalului incomod

La doar câteva zile după ce anunța, prin comunicatul oficial al ANSVSA, că îi va trece pe sub furcile caudine ale Comisiei de Disciplină pe funcționarii Direcției Economice care nu îi executaseră, conform propriilor lor declarații, ordinele, din motive de neconformitate legală, Chioveanu trece la represalii împotriva celor care i-au contestat dispozițiile, eliberându-l practic din funcție pe Secretarul General al Autorității, Stelian Caramitru, în condițiile în care acesta se afla în concediu medical!

Pe data de 9 noiembrie, ANSVSA solicită Secretariatului General al Guvernului aplicarea principiului mobilității înalților funcționari publici în cazul lui Caramitru, iar Guvernul României, pe semnătura lui Ludovic Orban și a lui Antonel Tănase, îl trece, prin Decizia premierului nr. 371, pe Secretarul General al ANSVSA, în rândul inspectorilor guvernamentali ai SGG, invocând, atenție, ”rezultatele activității” demnitarului, precum și sesizarea nr. 26890 înaintată Comisiei de Disciplină pentru Înalți Funcționari Publici ai ANFP.

Stelian Caramitru, Secretarul General pentru schimbarea căruia premierul Orban a fost dispus să încalce cu bună știință hotărârile Justiției

Cu alte cuvinte, Ludovic Orban și Antonel Tănase nu mai așteaptă ”judecarea” lui Caramitru de către Comisia de Disciplină, ci îl schimbă din funcție după simpla sesizare a Comisiei, în baza solicitării lui Chioveanu și făcând abstracție de faptul că Secretarul General al ANSVSA se afla în concediu medical.

Cum încalcă Ludovic Orban și Antonel Tănase o hotărâre judecătorească doar ”de dragul” lui Chioveanu

Firesc pentru unii, premierul și secretarul general al Guvernului au răspuns prompt solicitării ”veterinarului teribil” al PNL, scăpându-l de incomodul Caramitru. Însă, din nefericire pentru cei care până nu demult asigurau opinia publică asupra faptului că vor scăpa țara de hoți și de ilegalități, execuția Secretarului General al ANSVSA s-a făcut prin încălcarea, cu bună știință, tocmai a unei hotărâri judecătorești prin care Caramitru fusese repus în funcție, de justiție, în primăvara acestui an.

Concret, în luna martie, anul curent, Tribunalul București suspenda o altă decizie de schimbare din funcție a lui Caramitru, semnată în decembrie 2019 de același Ludovic Orban, obligând practic Guvernul României și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară să îl repună în funcție pe Secretarul General al ANSVSA până la judecarea pe fond a acțiunii având ca obiect anularea actului administrativ al premierului.

Cu toate că era imediat executorie, decizia din martie a Tribunalului a fost ignorată de Orban, Antonel Tănase și Robert Chioveanu. Premierul și șeful ANSVSA au atacat sentința și nu s-au conformat decât două luni mai târziu, după ce recursul prim-ministrului și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare a fost respins printr-o decizie definitivă de instanță.

Practic, în momentul de față, prin noua decizie de schimbare din funcție a Secretarului General al ANSVSA, tripleta Orban – Tănase – Chioveanu se transformă într-o veritabilă Sfântă Treime a abuzurilor, pe tronsonul Guvernul României – SGG – ANSVSA, trimițându-l, din concediu medical, pe Caramitru, să îngroașe rândurile inspectorilor guvernamentali. Asta în condițiile în care justiția a suspendat fără echivoc prima decizie similară, din 2019, a autorităților statului, reinstalându-l pe post pe Secretarul General până la judecarea pe fond a acțiunii având ca obiect anularea vechiului act administrativ al premierului.

Din instrumentarul represiv al lui Chioveanu: raportul de activitate pe zile și ore!

Sancționarea complet ilegală a Secretarul General al ANSVSA, nu face decât să dea substanță mai vechilor acuze venite din țară, din partea unor manageri de Direcții Sanitare Veterinare, care aduceau la cunoștința publică o campanie de hărțuire demarată de Chioveanu pentru a înlocui vechii șefi de direcții cu ”oamenii noi” ai PNL, la doar câteva luni după venirea partidului la Putere și înscăunarea noului Președinte ANSVSA.

Astfel, un document absurd emis de șeful ANSVSA în data 24 februarie 2020 îi solicita directorului adjunct al DSVSA Vrancea, Doru Calistru, să prezinte cât mai repede un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2019 – 7 ianuarie 2020, atenție, detaliat „pe zile și ore“ (sic!!!), lucru cu adevărat original, care ar face invidios orice torționar mental pus pe epurări în instituțiile statului. „Având în vederere dispoziția conducerii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vă rugăm să transmiteți, cu celeritate, raportul privind activitatea desfășurată de dumneavoastră în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, pe zile și ore. Astfel, acesta va fi defalcat pe următoarele perioade: 13.06.2018 – 24.06.2019, director executiv adjunct al DSVSA Vrancea; 25.06.2019 – 07.01.2020, director executiv al DSVSA Vrancea“, se arată în adresa semnată de secretarul de stat Robert Viorel Chioveanu, atenție, la aproape doi ani de la momentul la care ar fi trebuit să se refere raportul orar al celui vizat.

Cu referire la acest document, doctorul Doru Calistru declara că este vorba de o continuare a acțiunuilor de hărțuire, intimidare și presiuni care se fac asupra sa pentru a-și da demisia din funcția de director executiv adjunct. „Seria acțiunilor de hărțuire și intimidare a mea pentru a-mi da demisia din funcția de director executiv al DSVSA Vrancea a început în luna ianuarie, când chiar președintele Autorității Naționale mi-a spus că mă va detașa la Maramureș, dacă nu eliberez această funcție. Sau, tot atunci, mi-a propus să plec de bună voie la o circumscripție din județ. Pentru că am refuzat să le fac jocurile, în luna februarie, ANSVSA a eliberat o adresă prin care îmi solicită un raport de activitate pentru perioada 13 iunie 2019 – 7 ianuarie 2020, detaliat pe zile și ore. O astfel de solicitare este unică în analele instituției (…) Consider că este vorba de o hărțuire pe care actuala conducere a ANSVSA o face la adresa mea, cel mai probabil ca urmare a solicitărilor politice venite din partea PNL, partid aflat la putere și care a demarat o acțiune de schimbare a directorilor din instituțiile publice, pentru a pune în loc oameni din camarila de partid, chiar dacă știu că nu au studiile necesare sau experiența pentru a deține o astfel de funcție. Chiar dacă se fac presiuni și vor să mă determine prin orice fel să-mi dau demisia, eu nu o să fac acest lucru. Lucrez la DSVSA Vrancea de 34 de ani, dețin funcția de director adjunct de 18 ani, funcție obținută conform prevederilor legale, prin concurs“, a susținut directorul executiv adjunct al DSVSA Vrancea, Doru Calistru.

Detașarea, ca unealtă de execuție profesională a funcționarilor ce refuză să părăsească postul

Tema epurărilor pe criterii politice nu este singular invocată în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la instalarea pe post a președintelui Robert Chioveanu.

“Am fost chemat la dânsul şi mi s-a transmis că n-am niciun suport politic ca să ocup acest post de director, deşi acest post a fost ocupat printr-un concurs. Şi dacă nu am suportul politic, atunci ar trebui să mă mute de aici sau eventual să renunţ la acest post, lucru pe care nu l-am făcut şi n-am să-l fac”, declara în această vară, sub protecția anonimatului, un alt director al DSVSA, în timp ce, cu ajutorul televiziunii, cel mai mediatizat caz în sensul celor de mai sus a devenit cel al lui Nicolae Dumuță, directorul DSVSA Satu Mare, pe care, după ce a refuzat să elibereze postul, preşedinele ANSVSA l-a detaşat pentru 6 luni la DSVSA Neamţ. Dumuţă a constestat în instanţă ordinul de detaşare şi a avut câştig de cauză.

“Am fost întrebat dacă mă gândesc să plec, dacă mă gândesc la alte variante. La care am spus că nu. Sunt alte posturi în cadrul Direcţiei Satu Mare, pe care le-aş putea ocupa. Desigur, am spus că îmi pare rău, eu am un examen promovat şi că este o opţiune strict personală şi unilaterală a mea pentru o altă decizie”, declara pentru Antena 3, tot în vară, directorul DSVSA Satu Mare. “Ştiam de post vacant la Arad, pentru că colegul de la Arad s-a pensionat. Dar pe colegul de la Neamţ îl detaşează la Arad, şi pe mine, de la Satu Mare, mă detaşează la Neamţ. Asta nu vi se pare dubios? Direct, nu s-au făcut presiuni. Dar, desigur, indirect pot interpreta. N-am fost detaşat la Arad, care e mai aproape. Până la Neamţ este mult”, a mai explicat Nicolae Dumuță.

Mărturia medicului Zvorișteanu, sau noi dezvăluiri despre Robert Chioveanu, pentru urechile protectorului său, Ludovic Orban

Dezvăluirile cunoscutului medic veterinar Ovidiu Zvorișteanu, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București, sunt, în opinia noastră, poate cele mai potrivite pentru a întregi, din perspectiva imaginii de sine în ochii altora, portretul celui ce este Robert Chioveanu, subordonat direct al unui premier, Ludovic Orban, care îl girează, după cum am arătat, atât politic cât și pe linie de serviciu, pe șeful ANSVSA. Victimă, și domnia sa, a acelorași comportamente criticabile ale lui Robert Chioveanu, Ovidiu Zvorișteanu a avut amabilitatea de a ne relata amplu o serie de amănunte cel puțin interesante din experiența sa cu actualul președinte al Autorității. Fapt pentru care vom reveni cu un episod exclusiv al anchetei noastre privind neregulile semnalate de funcționarii ANSVSA.

Cele mai citite

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă