12 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021

Apel către rudele și urmașii deținuților politici decedați în colonia de muncă Periprava

În urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au fost exhumate osemintele a 51 de persoane, cel mai probabil aparţinând deținuților politici decedaţi la Periprava, județul Tulcea.

Rămășițele pământești recuperate au fost depuse pentru analize și examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iași și București.

Scopul esenţial al acestui demers îl reprezintă realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate, în vederea identificării acestora. Pentru ca acest fapt să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative de la rudele și urmașii în viață ai victimelor. Toate costurile pentru aceste analize sunt suportate de către stat.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc face un nou apel către persoanele care au avut în familie deținuți politici decedați la Periprava, precum și către orice persoană care are cunoștință despre astfel de rude, să contacteze pe orice cale instituția noastră (0213167565; 0213167557; [email protected]), în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate și a îndrumării către autoritățile care au în sarcină identificarea victimelor.

Efectuate cu mijloacele specifice arheologiei contemporane, cercetările au avut drept scop identificarea mormintelor foştilor deţinuţi politici, exhumarea și recuperarea rămășițelor lor pământești.

În această acţiune institutul a colaborat cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se află în lucru un dosar penal deschis în urma unei sesizări înaintate de IICCMER.

Ultima oră
Pe aceeași temă