4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMatei Cristescu, omul cercetat pentru evaziune fiscală și după ce a primit...

Matei Cristescu, omul cercetat pentru evaziune fiscală și după ce a primit NUP

Un om de afaceri din Reșița trăiește de ani de zile un coșmar, după ce a fost plasat în control judiciar, iar locuința i-a fost ”călcată” de mascați, care i-au speriat zdravăn atât familia, cât și vecinii. Faptul că este fost polițist nu l-a ajutat, ba dimpotrivă. „România liberă” vă prezintă halucinanta poveste a lui Matei Cristescu (foto centru).

În anul 2013, la sesizarea din oficiu a Poliției Economice, se începea urmărirea penală a S.C. White Tiger Guard Protection S.R.L. pentru evaziune fiscală, existând suspiciuni că angajații firmei ar fi făcut ore suplimentare nedeclarate și prin nedeclararea acestora a fost prejudiciat bugetul de stat prin neplata taxelor aferente. Proprietarul societății, fost polițist, Matei Cristescu a fost invitat la sediul Inspectoratului de Poliție al județului Caraș-Severin (IPJ) pentru a da declarații și a aduce documente cu privire la această suspiciune.

„În 2013 s-au făcut verificări la firmă și am fost invitat la sediul IPJ, la Serviciul Economic, am dat declarații, au fost toate actele din perioada 2011-2013 puse la dispoziție, s-a făcut un raport de expertiză în urma căruia serviciul respectiv a propus parchetului să dea o soluție de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că nu există fapta. Procurorul care avea dosarul a dat și el aceeași ordonanță pe motiv că nu există fapta”, explică Matei Cristescu.

 

A deranjat un fost coleg, care avea relații politice

Până aici fostul polițist spune că nu se poate vorbi de abuzuri. Dar tot el precizează că a început să-l deranjeze pe un fost coleg, pe Nicolae Miu Ciobanu, fostul adjunct al comandantului Poliției Municipiului Reșița, pensionat și care avea și el tot o firmă de pază, Miu Guard Security SRL, cu care îl concura pe Cristescu. Numai că, spune Cristescu, chiar dacă se pensionase, prin diverși lideri politici, Miu Ciobanu și-ar fi păstrat influența asupra conducerii IPJ Caraș-Severin, pe care ar fi determinat-o să facă toate presiunile pentru deschiderea unui nou dosar în cazul lui Matei Cristescu. 

Același sprijin politic care l-ar fi ajutat în 2014 să ajungă subprefect și, apoi, prefect al județului Caraș-Severin. Iar cel prin care Ciobanu ar fi presat ar fi fost chiar inspectorul-șef Viorel Avram, care a fost inițial adjunct al inspectorului-șef, apoi împuternicit și, din anul 2015, titularul acestui post.

Tot în 2015 același serviciu, la acea dată SICE, s-a sesizat, din nou din oficiu, că în perioada 2011-2015 Matei Cristescu ar fi făcut evaziune fiscală la firma sa, S.C. White Tiger Guard Protection S.R.L., adică și pe perioada pentru care primise deja NUP, 2011-2013! 

„Urmărirea penală a început în octombrie 2015 și în anul 2016 a fost extinsă în urma unei declarații a unui fost angajat – declarație pe care acela nu a dat-o de bunăvoie – care în acel moment nu mai era angajatul meu și nu mai avea nicio calitate în firma mea, în care a lucrat două luni și jumătate”, povestește Cristescu.

 

Luat cu japca de Poliția Economică

„Acest angajat a fost luat de acasă cu japca chiar de Poliția Economică și dus la sediul Poliției, amenințat că dacă nu va spune ce trebuie va ajunge să aibă situația patronului firmei, adică situația mea. Eu am fost contactat de către acest angajat în decembrie 2015, mi-a spus că a fost ridicat de acasă – deci nu a fost invitat, n-a dat el o declarație de bunăvoie că eu i-aș fi făcut ceva lui sau că nu l-aș fi plătit –, iar domnul Surugiu i-a luat o declarație pe care chiar dânsul a scris-o. După ce i-a dat documentul să îl semneze, băiatul a vrut să-l citească și a fost bruscat de polițiști și, în sfârșit, el a semnat”, spune Matei Cristescu.

Acesta spune că declarația luată nu respecta nici măcar minimal condițiile impuse de lege: ”L-au amenințat, i-au arătat o listă cu mai multe persoane și i-au spus că, dacă nu vrea el, să zică de pe acea listă cine crede el că ar da declarații împotriva mea”, explică Cristescu. Or, acesta acuză un abuz de comportament căci, pentru a da o declarație, ți se face o invitație prin care ți se aduce la cunoștință calitatea în care urmează să dai declarații. „Aici a fost luat cu japca”, spune Cristescu.

Pe 18 februarie 2016 polițiștii au descins la locuința lui Matei Cristescu și la punctele de lucru ale firmei acestuia. „Toate declarațiile luate angajaților mei au fost luate în posturi și la presiunea Poliției și a mascaților, deși ele au fost scrise abia la sediul IPJ, nu au fost scrise de agenții mei de pază, care doar au fost puși să semneze”, explică el. Cristescu vedea acțiunea ca o răzbunare a lui Miu Ciobanu, cel cu firma de pază ajuns prefect, după ce societatea sa a fuzionat cu Mike Security și care, cu doar o lună în urmă, fusese ridicat de procurorii DIICOT chiar din sediul Instituției Prefectului și dus la Parchet pentru a fi pus sub acuzare tocmai pentru evaziune fiscală pe care ar fi săvârșit-o cât a fost administrator al acelei societăți de pază.

 

Acuzații grave la adresa conducerii IPJ Caraș-Severin

Matei Cristescu acuză în termeni foarte duri conducerea Inspectoratului de Poliție al județului Caraș-Severin, care ar face jocurile Mike Security, firmă ce s-ar bucura de sprijin politic. 

Concret, Cristescu susține că în spatele întocmirii dosarului său de evaziune fiscală s-ar ascunde interesul capilor poliției de a-i ruina afacerea. Mai mult decât atât, imediat ce a fost plasat sub control judiciar de către procurorul de caz, în februarie 2016, polițiștii însărcinați cu supravegherea sa l-ar fi hărțuit continuu în cele șase luni de control judiciar. 

„Eu am ordonanță de la procuror, dar sunt hărțuit, primesc telefoane: unde ești, ce faci?! În ultimă instanță să vină peste soția mea, peste familie, în casă, să intre în apartament, să întrebe câte camere sunt, câte băi, câte balcoane, cu cine ești în casă?! Hărțuirea asta, de fapt, o suport eu de ani de zile din partea Poliției. Am fost sunat de un domn subinspector: «Unde sunteți? Păi, știți, am fost acasă la dumneavoastră și n-am găsit pe nimeni». Am tăcut din gură, am spus să fie bine, dar ei urmăresc să mă facă să vorbesc urât sau să încalc vreo interdicție și să fiu arestat la domiciliu. La ora 8.48 sunt sunat de șeful serviciului, de domnul Constantin Ofileanu, care mă întreabă ce neclarități am. L-am întrebat ce caută oamenii dumnealui la mine acasă să-mi dispere familia. Eu nu am arest la domiciliu, eu sunt plasat sub control judiciar. Dumnealui mi-a spus atunci lucruri urâte despre activitatea mea de fost polițist, că am trecut ca gâsca prin apă, că ei fac ce vor, că măsurile sunt luate de ei și că ei au dreptate. Că trebuie să tac din gură, că am făcut o faptă și că sunt vinovat. Păi, domnul Ofileanu se ocupă de treaba asta?!”, acuza supărat la acea vreme Matei Cristescu, arătând cu mâna spre cuplul Ciobanu-Avram.

 

Incident la o gală de K1 din Reșița

Acesta chiar afirmă că unii dintre șefii Poliției au fost de-a dreptul scandalizați atunci când procurorul de caz a dispus plasarea lui sub control judiciar, și nu în arest preventiv sau măcar în arest la domiciliu. Dar, acuză același Matei Cristescu, Poliția din Caraș-Severin l-ar „încurca” de mai multă vreme. 

În acest sens, a povestit un episod care s-ar fi petrecut cu ocazia galei K1 Superkombat de la Reșița. „Cum e posibil ca un șef de serviciu să te sune să te amenințe și să facă ce vrea el?! Șapte mii de oameni la K1! Nu a fost o înjurătură, nimic! După ce a intrat toată lumea, domnul Lilică Oncică, care stătea la masă, a trimis Poliția municipiului la mine să îmi spună să merg dimineață, eu cu toți băieții mei, cu buletinele, la Poliție. Protejează pe cineva sau nu?! Trebuia să asigure paza o altă firmă?! Mă sună organizatorul galei, Eduard Irimia, și îmi spune că l-a sunat domnul Oncică și l-a chemat cu pașapoartele sportivilor la Poliție. E posibil așa ceva?! E vreo frontieră la Reșița?! Eu nu am luat niciun contract pe relații, nu am dat un ban la nimeni, nu am plecat capul în fața nimănui, indiferent cine a fost”, a mai spus Matei Cristescu. Ulterior, Oncică s-a pensionat, iar presa locală a relatat deja despre relația acestuia și a membrilor familiei acestuia cu aceeași firmă Mike Security, confirmând, practic, suspiciunile lui Cristescu.

 

Poliția respinge toate acuzațiile

Conducerea IPJ Caraș-Severin a respins orice acuzație și a precizat că polițiștii însărcinați cu supravegherea lui Matei Cristescu pe perioada cât e instituită măsura controlului judiciar nu fac altceva decât să respecte procedura. 

Șefii Poliției au explicat că nu protejează pe nimeni, că nu poate fi vorba de vreun abuz, de hărțuirea cuiva sau de interese ascunse. Patronul White Tiger e convins însă de cu totul altceva. „Reaua-credință se vede. Pe perioada controlului judiciar trebuia să mă prezint de patru ori pe săptămână la Poliție, dimineața la ora 9. Mai nou, trebuie să merg de cinci ori, la ore diferite”, a mai afirmat Cristescu chiar la acea vreme.

Pentru a-și dovedi acuzațiile, Matei Cristescu a dezvăluit anumite relații pe care șeful Poliției din Caraș-Severin, Viorel Avram, le-ar avea cu Nicolae Miu Ciobanu, fostul prefect al județului, inculpat în dosarul întocmit de DIICOT în cazul firmei Mike Security. 

„Avram este pisicul domnului Ciobanu, prefectul. Avram a fost pus politic! El a uitat cum plângea pe la telefoane dacă mai vine vreodată PSD-ul la putere? Uite că a ajuns și Ciobanu l-a pus înapoi! Când alți proști
mergeau și se plângeau la domnul Avram, unchiul lui era șef la firma… A fost administrator acolo! Ăsta e sluga lui Ciobanu! Nu au curajul să spună, o spun eu, deși știe tot județul: Avram este sluga lui Ciobanu! Nu el a condus inspectoratul. Ce s-a făcut cu mine s-a făcut fără știința lui Avram?! Asta e poliția! Păcat că polițiștii adevărați tac din gură!” Cristescu spune că el a fost ținut șase luni de zile sub măsura privativă de libertate a controlului judiciar pentru că polițiștii nu ar fi fost în stare să facă un raport de expertiză!

O altă neregulă sesizată de Cristescu este faptul că, fix în ziua în care se făceau descinderile și îi era percheziționată casa și firma, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin ar fi ieșit public și ar fi avansat deja o cifră privind prejudiciul adus de Cristescu prin evaziunea fiscală pentru care ar fi cercetat. Opt luni mai târziu, expertul din cadrul ANAF care a făcut raportul de expertiză avea să dea fix aceeași sumă pentru evaziunea fiscală ca cea avansată în urmă cu opt luni de purtătorul de cuvât al IPJ!

 

Mascații i-au speriat familia și vecinii

Mai mult, Cristescu acuză că pentru fapta de evaziune fiscală nu a fost cercetată firma sa, ca persoană juridică, ci chiar Matei Cristescu ca persoană fizică. ”Eu, dacă plătesc  o firmă de contabilitate – și doamna de la firmă a lucrat chiar la ANAF, la Corpul de Control –, ce pot să-i spun sau să-i impun eu unui expert contabil? Eu consider că acea firmă de contabilitate trebuia vizată de descinderi, nu eu, nu la mine acasă”, explică Cristescu.

„Deci tu în 2015 deschizi dosar pentru aceeași faptă? Dar, de data asta, cu știința domnului comandant Avram! Cu mascații care să-mi sperie familia, vecinii, angajații, ca să ce? În 2013 de ce au putut să mă invite la IPJ, iar acu’ au venit cu mascații? Păi, pe perioada 2011-2013 se verificase deja și am primit NUP!”

Cristescu spune că inclusiv șefa serviciului, Sofica Stoian, soția inspectorului-șef adjunct împuternicit la IPJ Caraș-Severin, ar fi făcut presiuni și ar fi încercat chiar să ducă în eroare procurorul. „Eu personal am văzut pe masa domnului procuror o listă cu contracte ale firmei mele care nu existau: contracte cu Consiliul Județean, eu n-am contracte cu Consiliul
Județean, am cu Centrul pentru Persoane Vârstnice și Muzeul din Reșița. Ei nu au putut să mă rețină, deși s-au chinuit două ore, m-au ținut două ore și nu mai știau ce să facă! A venit chiar Sofia Stoian – șefa lor –
la mine și mi-a spus că sunt vinovat!”, mai spune Cristescu, care crede că datorită experienței sale de polițist nu l-au putut aresta și a fost pus doar sub control judiciar.

Cât privește al doilea dosar de evaziune, nici până astăzi acesta nu a fost soluționat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin…    

Autor: Cristi Franț

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă