7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAudierea adjunctului DNA Marius Iacob la CSM a fost amânată

Audierea adjunctului DNA Marius Iacob la CSM a fost amânată

El este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Tot pentru 5 septembrie a fost stabilită şi audierea procurorului Carmen Simona Ricu.

Cei doi procurori ar fi trebuit să fie audiaţi miercuri, de la ora 10.00, în secţia pentru procurori în materie disciplinară.

Inspecţia Judiciară a anunţat în 4 mai că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul Marius Constantin Iacob, adjunct al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor sau deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de către conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente.

Potrivit IJ, procurorul Marius Iacob a desemnat-o pe Carmen Simona Ricu să reprezinte DNA la judecarea cauzei având ca obiect suspendarea executării ordinului procurorului şef al DNA privind suspendarea procurorului Mihaiela Moraru Iorga, încălcând astfel Ordinul procurorului general privind participarea procurorului în cauzele civile, care limitează participarea procurorilor DNA în anumite tipuri de cauze civile şi, pe de altă parte, impun participarea în toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea parchetelor militare, a procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă instanţe şi de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului instanţei supreme.

De asemenea, procurorul Marius Iacob ar fi încălcat şi Regulamentul de ordine interioară al DNA, care reglementează limitativ atribuţiile consilierului juridic al DNA, fără să existe posibilitatea substituirii acestuia în faţa instanţelor de judecată de un procuror din aceeaşi structură.

În acest caz este cercetată disciplinar şi Carmen Simona Ricu, procuror şef serviciu la DNA, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru  nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.

“Urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisă de domnul Marius Constantin Iacob – procuror şef adjunct al DNA, a participat, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat, în cauza civilă având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 301/2017 în calitate de reprezentant al unei persoane fizice, susţinând că a fost mandatată, printr-un înscris sub semnătură privată, de pârâta – procuror şef al DNA”, susţinea Inspecţia Judiciară.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Marius Iacob mai este vizat de o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare, alături de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Cele mai citite

Eko News: Pionieratul Jurnalismului Digital în Era Informației

Într-o eră dominată de fluxul rapid și adesea neîntrerupt de informații, discernământul și integritatea în jurnalism devin nu doar valoroase, ci esențiale. Eko News,...

Antrenament pentru Jocurile Olimpice. David Popovici, victorii în Belgia

Înotătorul român David Popovici își continuă pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, iar în weekend a obținut două victorii de moral la concursul...

Ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte în celulele de pe suprafața colului uterin (porțiunea inferioară a uterului, de formă cilindrică și străbătută...
Ultima oră
Pe aceeași temă