Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Audierea adjunctului DNA Marius Iacob la CSM a fost amânată

Audierea adjunctului DNA Marius Iacob la CSM a fost amânată

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat pentru 5 septembrie audierea procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Marius Iacob.

Rl online 0 comentarii

El este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Tot pentru 5 septembrie a fost stabilită şi audierea procurorului Carmen Simona Ricu.

Cei doi procurori ar fi trebuit să fie audiaţi miercuri, de la ora 10.00, în secţia pentru procurori în materie disciplinară.

Inspecţia Judiciară a anunţat în 4 mai că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul Marius Constantin Iacob, adjunct al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor sau deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de către conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente.

Potrivit IJ, procurorul Marius Iacob a desemnat-o pe Carmen Simona Ricu să reprezinte DNA la judecarea cauzei având ca obiect suspendarea executării ordinului procurorului şef al DNA privind suspendarea procurorului Mihaiela Moraru Iorga, încălcând astfel Ordinul procurorului general privind participarea procurorului în cauzele civile, care limitează participarea procurorilor DNA în anumite tipuri de cauze civile şi, pe de altă parte, impun participarea în toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea parchetelor militare, a procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă instanţe şi de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului instanţei supreme.

De asemenea, procurorul Marius Iacob ar fi încălcat şi Regulamentul de ordine interioară al DNA, care reglementează limitativ atribuţiile consilierului juridic al DNA, fără să existe posibilitatea substituirii acestuia în faţa instanţelor de judecată de un procuror din aceeaşi structură.

În acest caz este cercetată disciplinar şi Carmen Simona Ricu, procuror şef serviciu la DNA, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru  nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.

"Urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisă de domnul Marius Constantin Iacob - procuror şef adjunct al DNA, a participat, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat, în cauza civilă având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 301/2017 în calitate de reprezentant al unei persoane fizice, susţinând că a fost mandatată, printr-un înscris sub semnătură privată, de pârâta – procuror şef al DNA", susţinea Inspecţia Judiciară.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Marius Iacob mai este vizat de o acţiune disciplinară a Inspecţiei Judiciare, alături de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Comentarii

loading...