4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvem prea puțini polițiști și prea multe dosare penale

Avem prea puțini polițiști și prea multe dosare penale

Sindicatul Europol respinge afirmația ministrului de Interne, Lucian Bode, care a declarat că “România este o țară sigură”. Afirmația ministrului era oricum stranie în condițiile în care ea venea imediat după ce, la Arad, un om de afaceri a fost ucis de o bombă. Ministrul afirma că crima de la Arad reprezintă un caz izolat în România. Dar Sindicatul Europol prezintă acum date grave, care arată că ordinea publică e menținută cu un personal absolut insuficient.

“Guvernanți, parlamentari, continuă să trăiască în nepăsare și să izoleze un atentat cu bombă, ca fiind o excepție. Ce nu știu opinia publică și politicienii este că polițiștii din structurile poliției judiciare, cei care ar trebui să culeagă informații calificate, care lucrează în dosare penale și ar trebui să documenteze activitatea infracțională a grupărilor de crimă organizată sunt planificați în serviciu de luni – vineri, în timp ce în weekend nu lucrează nimeni”, dezvăluie Europol.

Dacă totuși se întâmplă ceva în afara acestor ore de program normal de serviciu, adică de luni până vineri între orele 8 – 16, polițiștii sunt chemați de acasă, într-un fel de muncă „la negru”, pe timpul lor și pe banii lor, însă doar după ce infracțiunea a fost comisă, explică liderii sindicali ai angajaților din Ministerul de Interne.

”În istoria post-decembristă a României au mai fost tentative de infracțiune de omor prin acest mod de operare. Vorbim despre un caz singular. România este țară sigură”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Ministrul Afacerilor Interne, cel mai important oficial care a vorbit despre crima de la Arad, susținea că toate tentativele de omor din ultimii ani au fost “din fericire, fără finalitate”, motiv pentru care nici crima profesionistă de la Arad, în care s-a folosit o bombă declanșată prin telecomandă, nu ar trebui să îngrijoreze populația.

“Să ne amintim că suntem unul dintre statele care trimitem în pensie profesioniştii din sistemul Poliţiei sau militari la 45 de ani, când sunt poate cel mai bine pregătiţi”

Călin Bibarţ,

Primarul municipiului Arad

Primarul Călin Bibarţ a fost primul care a avertizat că atacul a fost favorizat de scoaterea la pensie, prea devreme, a specialiștilor din cadrul instituțiilor de aplicare a legii.

Sindicatul Europol insistă asupra devizei “Siguranță și încredere”, folosită oficial de Poliția Română, dar ridică multe întrebări în ceea ce privește modul în care ea poate fi pusă în practică.

“Cetățenii ar trebui să își pună niște întrebări legitime:

1. Se simt în siguranță în condițiile în care, în afară de ordinea publică, polițiștii din structurile poliției judiciare nu sunt planificați în serviciu după ora 16:00, sau în zilele de weekend deloc?

2. Cine are interesul și care este scopul pentru care după ora 16:00 și în zilele de weekend nu sunt planificați în serviciu polițiștii din cadrul structurilor de investigații criminale, investigarea criminalității economice, crimă organizată etc.?

Probabil că managerii care conduc structurile de poliție au impresia că faptele de contrabandă, de trafic de persoane, de evaziune fiscală și orice alte infracțiuni sunt comise doar de luni până vineri, între 08:00 – 16:00. Să nu fie prea târziu când vor constata că infracționalitatea a fost scăpată de sub control pe anumite segmente, mai ales furturile de material lemnos, traficul de carne vie și traficul de droguri”, explică mesajul transmis de sindicatul Europol.

Același sindicat avertiza, acum câteva zile, și asupra faptului că “în Academia de Poliție au rămas șantajiștii Emiliei Șercan” – cu referire la faimosul caz în care a fost amenințată jurnalista. Deși cazul de plagiat din Academia de Poliție a fost confirmat, complicii celor care au comis șantajul continuă să lucreze acolo.

După cum se știe, Academia de Poliție din București este principala unitate de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne și singura care pregătește ofițeri de poliție, de jandarmi și de pompieri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă