Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

Ca urmare a unei anchete DNA, doi responsabili de la combinatul din Galați au fost suspendați

Doi responsabili de la combinatul siderurgic din Galați au fost suspendați din funcții, în contextul demarării unei anchete DNA cu privire la această unitate economică.

Mihai Diac 0 comentarii

Doi responsabili de la combinatul siderurgic Liberty (fost Sidex) din Galați au fost suspendați din funcții, în contextul demarării unei anchete DNA cu privire la această unitate economică.

Cei doi funcționari suspendați din funcții sunt Bogdan Grecu, fost CEO al combinatului și Ionel Borș, fost country manager al combinatului între anii 2009-2021, anunță site-ul de investigații politica-dezastrului.ro.

Ancheta derulată de procurorii DNA se referă la o sponsorizare dubioasă făcută de combinatul din Galați către o societate care ar fi deținută de soția fostului ministru al Mediului, Costel Alexe.

Sponsorizarea a constat din 22 de tone de produse siderurgice în valoare declarată de aproximativ 100.000 de lei. În schimbul acestei sponsorizări, ministrul Mediului, Costel Alexe, urma să semneze un document de autorizare a unor transferuri de certificate de emisii de gaze cu efect de seră în beneficiul firmei Liberty Galați.

Ancheta ar urma să analizeze și alte elemente. De exemplu, certificatele primite de la statul român de Liberty Galați în ultimii ani, inclusiv cele cu privire la care există suspiciuni că ar fi fost traficate cu sprijinul lui Costel Alexe, ar fi fost alocate în baza unor evaluări intenționat eronate. Aceste evaluări s-ar fi făcut prin includerea de către Liberty Galați și acceptarea de către funcționari ai Ministerului Mediului a unor secții mari poluatoare din compunerea Sidex - cum ar fi Oțelăria nr.3 oprită definitiv în 2008, Uzina Cocso-Chimică oprită definitiv în 2009 sau Mașina de Aglomerare nr. 7 oprită definitiv în anul 2010.

În perioada 2019-2020, în perioada în care Liberty Galați a fost în proprietatea omului de afaceri Sanjeev Gupta, combinatul a beneficiat de aproximativ 11 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, având o valoare totală de peste 250 de milioane euro.

Această sumă este cu 70 de milioane de euro mai mare decât garanția de stat solicitată de Sanjeev Gupta, în valoare de 180 de milioane de euro. Suma solicitată fusese inițial de 250 de milioane de euro dar a fost redusă la 180 de milioane de euro. Reducerea sumei solicitate s-ar explica prin neînțelegerile lui Sanjeev Gupta cu reprezentanții Greensill Bank Germania, care este principalul creditor al Liberty  Galați, care deține și gajul asupra activelor combinatului din Galați.

Comentarii

loading...