15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCa urmare a unei anchete DNA, doi responsabili de la combinatul din...

Ca urmare a unei anchete DNA, doi responsabili de la combinatul din Galați au fost suspendați

Doi responsabili de la combinatul siderurgic Liberty (fost Sidex) din Galați au fost suspendați din funcții, în contextul demarării unei anchete DNA cu privire la această unitate economică.

Cei doi funcționari suspendați din funcții sunt Bogdan Grecu, fost CEO al combinatului și Ionel Borș, fost country manager al combinatului între anii 2009-2021, anunță site-ul de investigații politica-dezastrului.ro.

Ancheta derulată de procurorii DNA se referă la o sponsorizare dubioasă făcută de combinatul din Galați către o societate care ar fi deținută de soția fostului ministru al Mediului, Costel Alexe.

Sponsorizarea a constat din 22 de tone de produse siderurgice în valoare declarată de aproximativ 100.000 de lei. În schimbul acestei sponsorizări, ministrul Mediului, Costel Alexe, urma să semneze un document de autorizare a unor transferuri de certificate de emisii de gaze cu efect de seră în beneficiul firmei Liberty Galați.

Ancheta ar urma să analizeze și alte elemente. De exemplu, certificatele primite de la statul român de Liberty Galați în ultimii ani, inclusiv cele cu privire la care există suspiciuni că ar fi fost traficate cu sprijinul lui Costel Alexe, ar fi fost alocate în baza unor evaluări intenționat eronate. Aceste evaluări s-ar fi făcut prin includerea de către Liberty Galați și acceptarea de către funcționari ai Ministerului Mediului a unor secții mari poluatoare din compunerea Sidex – cum ar fi Oțelăria nr.3 oprită definitiv în 2008, Uzina Cocso-Chimică oprită definitiv în 2009 sau Mașina de Aglomerare nr. 7 oprită definitiv în anul 2010.

În perioada 2019-2020, în perioada în care Liberty Galați a fost în proprietatea omului de afaceri Sanjeev Gupta, combinatul a beneficiat de aproximativ 11 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, având o valoare totală de peste 250 de milioane euro.

Această sumă este cu 70 de milioane de euro mai mare decât garanția de stat solicitată de Sanjeev Gupta, în valoare de 180 de milioane de euro. Suma solicitată fusese inițial de 250 de milioane de euro dar a fost redusă la 180 de milioane de euro. Reducerea sumei solicitate s-ar explica prin neînțelegerile lui Sanjeev Gupta cu reprezentanții Greensill Bank Germania, care este principalul creditor al Liberty  Galați, care deține și gajul asupra activelor combinatului din Galați.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă