Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

CCR: Judecătorul are dreptul să declasifice probele din dosarele penale, chiar fără acordul SRI

Curtea Constituțională a României a luat câteva decizii sensibile cu efect asupra domeniului Justiției.

Mihai Diac 0 comentarii

Magistrații CCR au declarat neconstituționale câteva prevederi din Codul de procedură penală privitoare la informațiile clasificate și la probele obținute nelegal sau declarate nule din dosarele penale.

În ședința din 18 ianuarie 2018, CCR a decis că se impune excluderea din dosarele penale a probelor obținute în mod nelegal și declarate nule în timpul procesului, stabilind că prezența fizică a acestora în dosar, înainte de finalizarea procesului, poate afecta, prin readucere în atenția judecătorului a unor informații pe care nu le poate folosi legal, convingerile judecătorului referitoare la vinovăția sau nevinovăția inculpatului.

Potrivit unui comunicat al CCR, magistrații Curții consideră că menținerea unor asemenea probe în dosar poate aduce o gravă atingere prezumției de nevinovăție a inculpatului și a dreptului său la un proces echitabil.

Decizia CCR a fost luată în urma unei excepții de neconstituționalitate ridicată de DNA, într-un dosar judecat la Secția Penală a Tribunalului Dolj.

La aceeași dată, 18 ianuarie, CCR a mai decis că judecătorul are dreptul să declasifice probe din dosar, fără a mai cere SRI să facă acest lucru, pentru a asigura, pe această cale, "dreptul de informare a inculpatului".

Comentarii

loading...