5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCentrul de Transfuzii din Timişoara s-a proclamat stat în stat. Cumpără produse...

Centrul de Transfuzii din Timişoara s-a proclamat stat în stat. Cumpără produse de 3 ori mai scumpe

Mai multe centre regionale de transfuzie sanguină folosesc echipamente de plasmafereză mai vechi de zece ani. Acestea folosesc tehnologia în flux discontinuu care necesită consumabile scumpe.
Menţinerea unei practici vechi, în care competiţia nu e liberă, fac din sistemul naţional de transfuzii unul anchilozat, îmbătrânit şi dedicat unor interese, la limita penalului.

Poate nu întâmplător piaţa de echipamente este invadată de firma Hemarom care a dat cu titlul de gratuitate echipamentele, dar cu obligaţia contractuală de achiziţionare a seturile de recoltare a plasmei.
Orice apariţie nouă în domeniu este practic blocată de această dependenţă malignă de un singur furnizor. Anual, o singură firmă are comenzii de mii te seturi.

Dar cum se obţine plasma?     
Sângele  este format din plasmă și celule roșii (numite și hemoglobină). Plasma este o proteină funcțională cu potențial de ameliorare sau chiar vindecare ale unor boli.
Din plasmă se extrage imunoglobulina. În anii trecuţi, ministerul sănătăţii s-a confruntat cu lipsa acestui produs indispensabil imunoterapiilor.

România a intrat în competiţia globală privind producerea de plasmă şi scoaterea produselor derivate din aceasta.
Cu cât cererea e mai mare, cu atât preţul sare de limitele normale.

Guvernul trecut a semnat un document de Parteneriat Public Privat pentru producerea derivaţilor de plasmă şi a unei bănci de de celule.
Cu un sistem naţional înfrânat de interesele pecuniare ale unor manageri din centrele regionale de transfuzie nu se poate vorbi de nicio strategie de viitor.
În sistem se simte interesul pentru menţinerea status-quo-ului. 
La data de 30 martie 2020, Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution SRL au semnat Protocolul de donație, prin care compania farmaceutică punea la dispoziția statului trei echipamente de plasmafereză și trei mii de kituri de recoltare de plasmă.

Scopul donației, conform protocolului, era să asigure accesul pacienților români la terapia cu plasmă convalescentă, recoltată de la donatori vindecați de COVID-19.
Ulterior, conform obligației asumate prin protocolul de donație, Ministerul Sănătății a indicat și cele trei centre de transfuzie unde trebuiau să fie instalate si exploatate cele trei echipamente: Centrul de transfuzie sanguină București, Centrul regional de transfuzie sanguină Iași și Centrul regional de transfuzie sanguină Timișoara.

Timp de peste două săptămâni de la această decizie a Ministerului Sănătății, conducerea Centrului regional de transfuzie sanguină Timişoara a amânat instalarea echipamentului, iar ulterior a refuzat să semneze contractul de sponsorizare, deși toate obiecțiile le-au fost respinse de Institutul National de Hematologie Transfuzională, fiind nefondate și nelegale.
Pentru a sfida centrul, Bucureştiul fiind considerat “plin de mitici,” în acelaşi timp, conducerea Centrului de transfuzie sanguină Timişoara a demarat proceduri de negociere cu sursă unică, pentru achiziția unor kituri de plasmafereză pentru echipamentele vechi de 10 ani, care erau folosite pentru afereză de trombocite. Astfel, au solicitat Oferta Hemarom, compania care în urmă cu 10 ani a oferit echipamente de afereză cu scopul declarat și scris în contract “de a stimula vânzările de consumabile distribuite de Hemarom SRL”.

Un astfel de contract este profund ilegal, în condițiile în care CRTS Timișoara se obliga explicit să stimuleze vânzările unui furnizor privat de consumabile, îngrădind competiția liberaă și prejudiciind astfel bugetul de stat, scrie Florin Hozoc pe blogul său, cel care a făcut donaţia şi a semnat documentul de sponsorizare cu ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.
A trecut mai mult de o lună de la sesizarea “nesupunerii administrative” şi a descoperirii „statului în stat” la Centrul Regional de Transfuzie din Timişoara, mai multe săptămâni de la trimiterea Corpului de Control al ministerului şi Ministerul refuză să comunice rezoluţia.

Auditul din 2017, realizat de specialiștii Comisiei Europene, scotea în evidenţă că sistemul naţional de transfuzii est un focar de corupție.
Se pune cuvioasa întrebare, Ministerul mai coordonează centrele regionale de transfuzie sau s-a predat intereselor meschine ale managerilor locali?
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă