11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCetățeni străini implicați în violențele de la sediul Guvernului

Cetățeni străini implicați în violențele de la sediul Guvernului

La două săptămâni după ce a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat că MAI a desecretizat raportul privind evenimentele de la 10 august 2018. Ministrul Vela a precizat că desecretizarea s-a decis la data de 14 noiembrie 2019 și că raportul declasificat a fost transmis chiar în acea zi de la MAI către DIICOT, întrucât procurii DIICOT au o “anchetă penală în derulare” cu privire la evenimentele din 10 august 2018.

Ministrul Vela a precizat că, pentru a se permite desecretizarea, MAI a cerut avizul și altor insituții ale statului.

“Am cerut avizul celorlalte instituții și servicii care în acest raport au avut anumite informări, să ne dea acceptul, pe această cale le mulțumesc celor de la Jandarmeria Națională, de la SRI, SIE și alte instituții implicate. Toată lumea a fost de acord”, a spus ministrul de Interne. Pe de altă parte însă, el a precizat că, deși a fost desecretizat, raportul MAI încă nu poate fi dat publicității.

„DIICOT îl folosește. Când ancheta penală se finalizează, el devine public”, a explicat Marcel Vela.

Informația privind declasificarea raportului MAI a fost publicată și pe site-ul Ministerului de Interne, condus de Marcel Vela. Interesant este faptul că, în comunicatul de pe site, o anumită informație oferită de ministru nu mai este reluată. Concret, din comunicatul afișat pe site lipsește lista insituțiilor pe care ministrul Vela le enumerase în discursul său: Jandarmeria, SRI și SIE.

Este unanim cunoscut că Jandarmeria, ISU și SRI sunt instituții implicate în monitorizarea situației și în intervenția de la 10 august 2018. Mult mai ciudată este însă implicarea SIE – confirmată prin declarația ministrului de Interne. Se știe că, potrivit legii, un document clasificat poate fi declasificat doar de instituția care l-a secretizat. Dacă SIE a acceptat o desecretizare, înseamnă că și SIE contribuise cu informații la raportul privind evenimentele din 10 august. Iar potrivit legii sale de organizare, SIE nu are atribuții în interiorul României, ci doar în exterior. Ceea ce înseamnă că, în evenimentele din Piața Victoriei, au fost implicați și cetățeni din afara României – pe care SIE, eventual, i-a monitorizat.

Implicarea în violențele din Piața Victoriei a unor cetățeni din afara României ar constitui un motiv în plus pentru care evenimentele de la 10 august 2018 sunt cercetate nu doar de comisia internă a MAI și de Parchetul Militar, ci și de procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism). Adică sunt cercetate drept un posibil act de terorism.

Oficial, nu s-a anunțat cine sunt cetățenii străini care ar fi fost prezenți în fața sediului Guvernului României, fie ca instigatori, fie chiar ca autori direcți. Dar imediat după data de 10 august 2018, pe canale neoficiale s-a vehiculat informația unei implicări a organizației anarhiste ANTIFA, cu sediul central în SUA, și care în Statele Unite este catalogată drept o formațiune de “terorism domestic” (intern). Cu toate acestea, ANTIFA are nuclee și în Europa, inclusiv la Chișinău. Iar potrivit unor informații difuzate pe internet, foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova ar fi venit spre București, înainte de 10 august 2018.

Abia în perioada următoare, în funcție de mersul anchetei, vom afla, poate, adevărul despre incidentele de la Piața Victoriei, din 10 august 2018. Până acum, circa 800 de civili au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, pe care îi acuză că i-au agresat la mitingul din 10 august. În paralel,  160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat că au fost agresaţi de demonstranţi. Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor din data de 10 august 2018.

În privința conducerii forțelor de ordine, ministrul de Interne din acel moment, Carmen Dan, susținea inițial că nu ea a dat ordine Jandarmeriei. Abia acum câteva zile, Carmen Dan a recunoscut că, în ziua de 10 august 2018, deși era în concediu, a venit la sediul MAI și a preluat comanda.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă