13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClasa a VII-a, adio manuale

Clasa a VII-a, adio manuale

Întrebări esențiale

 Când va avea “generația de sacrificiu manuale”?

În acest moment, copiii care au început clasa a VII-a au manuale la materii precum Educație civică, Educație fizică și, mai nou, latină. Datorită blocajului de la nivelul Ministerului Educației, manualele de Matematică și cele de Istorie au șanse minime să ajungă în școli.

Ce se întâmplă cu noua lege a Educației?

Proiectul noii legi a Educației, discutat și cu partenerii sociali, a fost abandonat, deoarece nu există un ministru în funcție, care să se ocupe de această problemă. De asemenea, sunt blocate și achizițiile pe care le putea efectua Ministerul Educației.

Elevii care au început clasa a VII-a în anul școlar 2019 – 2020 nu vor avea, nici de această dată, toate manualele. Mai mult, vor lipsi de pe bănci chiar manualele de la materii foarte importante, ca de exemplu Matematică.

Dacă până în acest an școlar, elevii din ceea ce a fost numită “generația de sacrificiu” mai aveau mici speranțe că vor primi manuale, acum situația este clară. După blocajul creat de contestarea licitației organizate de minister pentru achiziționarea manualelor școlare, a mai apărut o problemă, cea a lipsei ministrului care să semneze documentele necesare ca procedura să poată fi finalizată.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a dat decizia privind patru din cele cinci loturi de manuale, după contestarea licitației organizate de MEN. Procedura de achiziție nu poate fi însă demarată, deoarece interimatul ministrului Daniel Breaz a expirat în luna septembrie și, în acest moment, nu există altă persoană care să semneze documentele aferente. “Disciplinele care fac parte din loturile pentru care CNSC a finalizat soluționarea contestațiilor sunt Matematică, Istorie și Chimie. După ce se vor semna acordurile-cadru, manualele vor fi trimise în școli”, au menționat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, reprezentanții Ministerului Educației. Nu se poate preciza însă o dată la care vor putea fi semnate acordurile-cadru, cât timp nu există un ministru al Educației. Secretarul general al MEN are atribuții doar pentru semnarea pontajelor, astfel încât angajații din Învățământ să-și poată primi drepturile salariale.

Pentru achiziționarea manualelor școlare pentru clasa a VII-a, Ministerul Educației a avut alocat un buget de 36 milioane lei. Sunt necesare aproximativ 3 milioane de manuale. Dintre acestea, aproximativ 500.000 de manuale au fost blocate de contestațiile depuse la licitația organizată de MEN.

În luna octombrie, conform datelor centralizate de MEN, peste 75% din totalul manualelor au ajuns în școli, un procent mai bun față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost livrate doar aproximativ 50% din totalul cărților. Diferența este că, în anul precedent, manualele școlare puteau fi publicate doar de Editura Didactică și Pedagogică, instituție subordonată Ministerului Educației, iar, în acest an, urma deciziei fostei șefe a Învățământului, Ecaterina Andronescu, editurile particulare s-au putut înscrie din nou la licitații. Se constată totuși o scădere a numărului de contestații, în comparație cu anii precedenți, după modificarea legislației.

 

Fără cărți, dar cu mai multe materii

Dacă șansele ca elevii de clasa a VII-a să beneficieze de toate manualele școlare sunt minime, copiii vor avea mai multe ore, după implementarea, pentru prima dată, a noii programe. Astfel, a fost introdusă, în premieră pentru acest nivel de studiu, materia Limba latină. Dacă la Matematică și Istorie nu sunt mari șanse să ajungă manualele în acest an, elevii de gimnaziu vor avea cărți la Latină, Educație civică și Educație fizică.

Lipsa unui ministru va atrage și mai multe probleme, după ce am asistat deja la ratarea organizării examenului de Rezidențiat și eșecul în achiziționarea manualelor noi pentru învățământul preuniversitar, atrag atenția sindicaliștii din Educație. “Este o situație în care nu credeam că putem ajunge. Toate proiectele sunt blocate, pentru că nu există un ministru care să semneze. Noi am avut un acord semnat între sindicatele din Învățământ și Ministerul Educației, semnat în 2018, prin care s-a luat, printre altele, angajamentul că se vor aloca bani pentru profesorii navetiști din preuniversitar, construirea unor case pentru cei care merg să lucreze în mediul rural, sprijin pentru cei aflați la început de carieră în ănvățământul preuniversitar sau în cel superior… Toate acestea nu se mai pot realiza, în acest moment”, a declarat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, președintele Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta susține că, în acest moment, este blocată și noua lege a Educației. “Legea Educației este abandonată, pentru că nu există un ministru și nu are cine să se ocupe de acest prooiect”, ne-a mai spus Hadăr.

Anterior, tot vineri, prim-ministrul i-a transmis şefului statului alte şapte nominalizări de interimari: ministrul Apărării, Gabriel Leş, ca ministru interimar al Afacerilor Interne; vicepremierul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării, ca ministru interimar al Justiţiei; ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, ca ministru interimar la Educaţie; ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a fost propus interimar la Ministerul Mediului; ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ca ministru interimar al Energiei; ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Oprea, ca interimar la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul; iar Alexandru Petrescu – vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Ca un prim răspuns la aceste solicitări, preşedintele Iohannis a declarat vineri că “insistenţa cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituţiile statului român”.

“Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul, practic, îmi cere să încalc Legea fundamentală, forţând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educaţiei Naţionale, în condiţiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcţie timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituţie. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului şi activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moţiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, a punctat Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă