15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClientela PSD a „naționalizat“ o baltă pe care sunt proprietari cu acte...

Clientela PSD a „naționalizat“ o baltă pe care sunt proprietari cu acte sute de localnici

La 70 de ani de la naționalizarea din 1948 și colectivizarea din anii ’50, sătenilor din comuna Oancea, județul Galați, le-au fost „naționalizate“ pentru a doua oară bălțile Șovârca și Maicăș, pe care sunt proprietari cu acte din secolul XIX. Balta Șovârca a ajuns în proprietatea lui Alexandru Sântion, numit de PSD la conducerea APIA Galați. Din 2008, Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați tergiversează punerea în practică a două sentințe definitive și irevocabile ale Tribunalului Galați, care o obligă să le elibereze localnicilor titlurile de proprietate pentru suprafețele de baltă moștenite din generație în generație.

 

Proprietari cu acte din secolul XIX

În 1951, la colectivizare, sătenilor din comuna gălățeană Oancea le-au fost luate cu japca nu numai pământurile, ci și sute de hectare de luciu de apă ale bălților Șovârca (202 ha) și Maicăș (432 ha), fiindu-le luat astfel unul dintre mijloacele de trai – pescuitul. Era o tradiție în cele două localități din Lunca Prutului ca fiecare familie să aibă, pe lângă pământ, și o suprafață de baltă, pe care o deținea cu acte. „Există acte de vânzare-cumpărare, de la cele scrise de mână – un astfel de act datând din 22 ianuarie 1883 – până la documente cu timbru sec imprimat, autentificate în 1913. Spre exemplu, familia Alexandru Alexa are certificat de la Arhivele Naționale în care se precizează că tatăl său deținea 1 ha de baltă în 1948“, ne-a declarat primarul din Oancea, Victor Chiriloaie.

 

Noii proprietari, clientela PSD

Sătenii din Oancea au revendicat din anii ’90 terenurile pe care se află bălțile, dar au întâmpinat tot felul de obstacole. În 2001, acareturile fostei exploatări piscicole de la Balta Șovârca au fost cumpărate de SC Singama SRL, la care sunt asociați Alexandru Sântion, Garofița Tepeluș și Mariana Stătescu. Liderul afacerii e Sântion, unul dintre oamenii de bază ai PSD Galați. În 2002 a obținut de la ADS concesionarea a 260 ha, din care 202 ha luciu de apă. În 2009, Sântion a cedat acțiunile soției sale, pentru că fusese numit la șefia Direcției Agricole Galați. Acum este director la APIA Galați. Balta Maicăș, din Vlădești, era exploatată de SC Zătun SA, controlată de Data Construct SRL, firma lui Marius Necula, fost subprefect și prefect PSD de Galați în perioada 2000-2004 și devenit în 2008 senator PDL. Era celebru prin 2010 grație sălilor de sport construite de o altă firmă a sa, Atlas SA. În 2009, Zătun SA a dat faliment și a fost executată silit, activele – o baracă și o ghețărie – fiind cumpărate de o societate administrată de Ene Dumitru.

 

După 2004 – schimbare în bine; după 2008 – un nou blocaj

Schimbarea de putere din 2004 a adus unele speranțe, pentru că noul prefect, Mihai Capră (PNL), le-a dat dreptate oamenilor. În 2006 și 2007 au fost validate cererile de reconstituire a drepturilor de proprietate pe vechiul amplasament al suprafețelor de teren aferente bălților pentru 193 de localnici din Oancea și 45 din Vlădești, care aveau de primit 331 ha de baltă. A fost reconstituit și dreptul de proprietate al Primăriei Oancea pentru 100 ha de baltă. În 2007 a fost inițiat transferul celor două bălți către Comisia de Fond Funciar de la Primăria Oancea. Dar reprezentanții Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) au tergiversat transferul, dându-i timp lui Alexandru Sântion să blocheze transferarea Bălții Șovârca printr-o acțiune în instanță prin care cerea ca sătenilor să le fie retrocedate suprafețele pe alt amplasament (adică arabil în loc de baltă) sau să le fie plătite despăgubiri. Alexandru Sântion spunea că lasă justiția să decidă: „Instanța va hotărî. Pentru mine a fost greu până am găsit un avocat“.

 

Tribunalul Galați a obligat Prefectura să elibereze titlurile

Unii localnici au dat în judecată statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați. În baza deciziei nr. 795/08.11.2013, rămasă definitivă și irevocabilă prin hotărârea nr. 343/10.04.2014 a Tribunalului Galați, instanța a obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați la „eliberarea în favoarea a 32 de persoane a titlurilor de proprietate și punerea în posesie pe vechiul amplasament a terenurilor de baltă deținute până în anul 1951“.

Tot în 2014, Judecătoria Târgu Bujor a dispus încuviințarea executării silite a statului român prin Ministerul Finanțelor și Comisia de Fond Funciar Galați pentru punerea în executare a sentinței în baza căreia trebuiau eliberate titlurile de proprietate.

 

„Procese peste procese!“

Acum, după alți cinci ani, situația e neschimbată. Primarul din Oancea spune că s-a ajuns la un război în instanță. „Procese peste procese! Nici nu le mai știm numărul și conținutul! Cer revizuiri peste revizuiri la procesele pe care noi le-am câștigat. Este o tărăgănare infernală din partea Prefecturii. Inclusiv unei doamne din Grecia, căreia i s-a întocmit titlu de proprietate pe vreo 5-6 hectare pentru Balta Maicăș, acum vor să-l anuleze pentru că măsurătorile nu s-au putut efectua corect, pentru că era apă pe terenul respectiv, adică era apă în baltă!“, ne-a declarat primarul Victor Chiriloaie.

 

Prefectura Galați: Nu se retrocedează pentru că sunt diguri!

Reprezentanții Prefecturii susțin că nu pot fi retrocedate terenurile aferente celor două bălți întrucât acestea sunt îndiguite. Prin adresa nr. 185/15.02.2017, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare a transmis prefecturii un studiu din care rezultă că ambele bălți sunt îndiguite, digurile fiind lucrări de îmbunătățiri funciare. Prefectura invocă art. 22 din Legea 1/2000, unde se spune că „suprafețele proprietate de stat formate din terenurile realizate pe seama îndiguirilor, desecărilor și altor lucrări de îmbunătățiri funciare (…) rămân în domeniul public al statului și nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate“. Prefectura Galați a deschis acțiune în instanță prin care cere revizuirea sentințelor definitive și irevocabile ce o obligă la eliberarea titlurilor de proprietate.

Reprezentanții Prefecturii spun că nu contestă dreptul de proprietate al localnicilor, ci vor să clarifice regimul juridic al terenurilor, după care se va lua o decizie în funcție de sentință: „Fie prin emiterea titlurilor de proprietate dacă cererea de revizuire e respinsă, fie prin identificarea altor măsuri reparatorii (atribuire de terenuri pe alte amplasamente sau acordare de despăgubiri) în situația în care cererea de revizuire este admisă de instanță și titlul executoriu este desființat“. Sătenii nu au nicio vină că statul a construit diguri pe terenurile lor. Întrebarea este: de ce bălțile Șovârca și Maicăș, așa îndiguite cum sunt, pot fi folosite de Sântion, dar nu și de familiile care au acte de proprietate?

 

Între timp, proprietarii au început să moară

În dosarul nr. 485/316/2017, în care se judecă cererea de revizuire a Prefecturii Galați, au fost mai multe amânări din lipsa calității procesuale pentru că cei care-și revendicaseră suprafețele de baltă au început să moară, iar la dosar au fost depuse certificatele lor de deces. Iată un exemplu din august 2018: „Instanța amână cauza pentru lipsă de procedură față de intimații Enăchioaie Toader, Roman Cleopatra, Gălățanu Georgeta, Ilie Ion, Alexa Neculai, Maftei Silvia, având în vedere că dovezile de citare au fost restituite cu mențiunea «destinatar decedat»“. E sugestiv pentru modul în care unii dintre funcționarii statului aplică legile proprietății în interesul clientelei politice.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă