Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Coldea și Maior, prefață la cartea scrisă de un fost șef în CIA

Coldea și Maior, prefață la cartea scrisă de un fost șef în CIA

Fostul adjunct-șef al SRI, Florian Coldea și fostul șef al serviciului, Geroge Maior, au scris prefața la cartea "Măsuri extreme", a fostului șef al operațiunilor CIA, Jose A. Rodriguez Jr. Jurnalista Sorina Matei pune, față în față, cele doă metode de combatere a amenințărilor.

Iulian Budușan 0 comentarii

Jurnalista Sorina Ruxandra Matei devoalează cele două modalități de combatere a amenințărilor la siguranța națională: cea a serviciilor, unde Coldea și Maior joacă împotriva democrației și varainta civilă, cea în care libertățile cetățeanului sunt puse în prim-plan.

"Daniel Morar, încă din 2012, în cartea "Un procuror în luptă cu sistemul" pe care nu am scris-o eu, dar citatele nu le vedeţi decât aici. 
Sunt două capitole despre relaţia complicată cu SRI", scrie Sorina Matei pe pagina personală de Facebook.

"Pentru că e un principiu al unei societăţi democratice ca nicio instituţie să NU-ŞI mai asume mai multe competenţe decât cele oferite de lege. Actualul nostru cod de procedură şi legea se referă la autorităţile judiciare. Atunci, aşa trebuie să fie. Dar e o discuţie care se va rezolva cu foarte mare greutate.
(…) 
Eu personal spun că într-o societate democratică este normal ca în viitor un serviciu de informaţii să NU fie neapărat o verigă intermediară între autoritatea judecătorească şi cei care asigură, din punct de vedere tehnic, valorificarea mandatelor. (…) 
Mai ales că în Codul nostru penal se spune că înregistrările sunt făcute DE PROCUROR. Pentru că e o ţară care vine dintr-un regim comunist şi pentru că întreaga logistică legată de interceptări a aparţinut fostei Securităţi până acum 20 de ani. SRI le-a preluat şi le-a păstrat. (…) 
În discuţiile pe care le-am avut, de-a lungul acestor ani, cu experţi ai Comisiei Europene, care vin din state cu un alt sistem, ni s-a spus că ofiţerii serviciilor de informaţii NU AU CE CĂUTA în munca de cercetare penală, cu excepţia cazurilor privind infracţiuni contra siguranţei naţională. Şi aveau o nedumerire. Adică de ce să ştie ofiţerul SRI detalii despre faptele de corupţie ale inspectorului de poliţie sau ale lui X? De ce să ştie că interceptările se fac nu pentru corupţie ci pentru fapte cu violenţă, pentru omoruri, pentru orice fapte? Pentru că le permite legea. Este o soluţie la care TREBUIE REFLECTAT. Cred că în acest moment o asemenea construcţie conferă mai multă securitate, pentru că EU, unul, NU sunt extrem de liniştit când văd că o mare aprte dintre foştii ofiţeri SRI, ofiţeri de armată, ofiţeri de poliţie, mai ales cei care au lucrat în serviciile poliţiei, şi-au făcut firme de pază care fac orice (deţin inclusiv aparatură de interceptare) şi care ar putea deveni membri ai structurilor de securitate din cadrul companiilor de telefonie care ar gestiona activitate de înregistrare şi de interceptare a convorbirilor. 
Probabil că în timp ar fi nevoie ca SRI să piardă această atribuţie....
DA, cu condiţia să găseşti varianta care să-ţi asigure confidenţialitatea datelor..., își încheie postarea jurnalista Sorina Ruxandra Matei.

Comentarii

loading...