12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsiliul de Administrație al TAROM, blocat pentru ilegalități. DOCUMENT

Consiliul de Administrație al TAROM, blocat pentru ilegalități. DOCUMENT

Înființarea noului Consiliu de Administrație (CA) al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene TAROM SA a fost blocată de Registrul Comerțului.

Conform legislației în vigoare, CA al TAROM trebuie aprobat de Registrul Comerțului, acesta a blocat însă numirea noii conduceri a companiei aeriene de stat după ce a identificat mai multe ilegalități în componența ei.

Acestea, cu toate că persoanele depistate cu probleme de Registrul Comerțului au îndeplinit condițiile impuse de firma de recrutare angajată de TAROM.

Registrul Comerțului a blocat constituirea Consiliului de Administrație, pentru ilegalitățile sesizate. “Sunt încălcate dispozițiile art. 8, alin. 5 din Ordonanța nr. 39/2015. Petrașcu Elena are fapte înscrise în cazierul fiscal. Budeanu Georgeta nu deține funcția de administrator, cf. art. 161 din OMJ 2594/C/2008”, se arată în observația Registrului Comerțului.

 

Șeful TAROM nu știe nimic

 Cu toate că a cerut documente fiscale, firma de recrutări nu a constatat că Elena Petrașcu, fost CEO al Poștei Române, are cazier fiscal. Georgeta Budeanu este fostă poștăriță, nici pe departe administrator, după cum a constatat și Registrul Comerțului.

Contactat telefonic, directorul general al TAROM, Werner Wolff (foto), ne-a spus că nu a fost informat despre răspunsul Registrului Comerțului adresat companiei pe care o conduce. “Acum aud despre acest lucru. Nu am ce declarație să vă ofer, pentru că nu știu nimic despre acest lucru. Dacă a fost respins Consiliul de Administrație de către Registrul Comerțului, nu am fost informat”, ne-a precizat Wolff. Acestea, cu toate că răspunsul Registrului Comerțului a fost dat de la sfârșitul lunii septembrie. Termenul de soluționare este 16.10.2018, conform Registrului Comerțului.

 

Director readus la -conducere, după o pagubă de 1 mililon de dolari

 În componența noului Consiliu de Administrație al TAROM, respins de Registrul Comerțului, a fost inclus și avocatul Tiberiu Țiclea, ginerele directoarei Departamentului anticorupție din Ministerul Transporturilor, Anișoara Cornilă. Țiclea, fost director administrativ al TAROM, a mai făcut parte din CA și în trecut, într-o perioadă în care compania de transport aerian înregistra pierderi semnificative. Cu toate acestea, a fost considerat persoana potrivită pentru a face parte și din noul consiliu de administrație.

În 2016, Tiberiu Țiclea, pe atunci director administrativ, era revocat din funcție, împreună cu directorul general al TAROM, Christian Heinzmann, în urma unei verificări a Corpului de Control al Ministerului Transporturilor. Corpul de Control a publicat concluziile controlului efectuat la Tarom potrivit cărora compania nu respectase Codul Muncii şi nu implementase toate acţiunile din planul de management, fapt ce a condus la curse anulate şi pierderi pentru companie de un milion de dolari.

Raportul negativ al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor în cazul Tarom arăta că „bugetul de venituri şi cheltuieli nu a fost fundamentat pe baze reale: cu toate că se cunoştea faptul că la sfârşitul anului 2015 o aeronavă deţinută în leasing de Tarom va fi returnată proprietarului şi implicit acest demers presupunea anumite costuri, acestea nu au fost prevăzute în buget decât la un nivel mult mai mic”.

Raportul mai evidenţia că nu au fost respectate prevederile Codului Muncii şi Regulamentul Intern în ceea ce priveşte întocmirea pontajelor şi evidenţa prezenţei personalului Direc-ţiei Tehnice. „Acordarea, la angajare, a unor salarii discriminatorii raportat la nivelul salariilor celorlalţi salariaţi ai Tarom, fără a se ţine cont de nivelul şi -responsabilităţile postului şi nici de nivelul de salarizare existent în -companie pentru posturi similare. De asemenea, 1.500 de zile în care -personalul a fost în concediu medical este o altă indisciplină”, se -concluziona în raport

Precizări TAROM

Urmare a articolului de mai sus, TAROM a ținut să facă următoarele precizări:

– Registrul Comerțului a amânat pronunțarea pentru data de 16 octombrie a.c.. Titlul dumneavoastră precizează, incorect, blocarea dosarului de către Registrul Comerțului.

– Registrul Comerțului a amânat soluția pentru a solicita informații suplimentare. Cererea este în procesare.

– În ceea ce privește certificatul de atestare fiscală al doamnei Elena Petrașcu: acesta figurează cu zero datorii către stat. Prin urmare, nu putem vorbi despre fapte acolo unde nu sunt. Certificatul arată clar că Elena Petrașcu și-a îndeplinit total îndatoririle de contribuabil.

– Gina Budeanu este membru în Consiliul de Administrație al TAROM cu respectarea normelor în vigoare. În absența unor explicații supliementare asupra informațiilor necesare în dosar nu putem comenta mai mult acest subiect.

– Compania de recrutare nu a fost angajată de TAROM. Procesul s-a derulat independent de TAROM.

– ONRC nu a transmis nici o adresă oficială companiei TAROM cu privire la aceste aspecte. Publicarea anunțului pe site-ul instituției nu echivalează cu transmiterea acestui anunț către TAROM.

– Mai mult decât atât, ONRC nu a blocat numirea CA-ului TAROM, ci doar a amânat-o pentru data de 16.10.2018. Un caz recurent și firesc inclusiv pentru alte companii.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă