19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsultantul din cazul penal al cumnatului lui Ponta s-a ales cu un...

Consultantul din cazul penal al cumnatului lui Ponta s-a ales cu un nou dosar la DNA

Omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al Romair Consulting, și unul din cei mai importanți jucători pe piața contractelor publice finanțate din fonduri europene este anchetat de procurorii Structurii Centrale a DNA într-un nou dosar penal, după ce în iunie 2015 era reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA Ploiești într-o altă cauză alături de fostul vicepreședinte al CJ Prahova, Emanoil Adrian Semcu.

În dosarul din 2015 Boeru este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

Concret, potrivit DNA Plo­iești, în perioada august 2010 – aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, inculpatul Adrian Semcu, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești și în înțelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene. Asocierea era condusă de firma lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului în funcție de la acel moment, Victor Ponta.

Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” face parte din proiectul european „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova” (având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești).

Plângerea

Acum Gheorghe Boeru este anchetat de către procurorii DNA tot pentru un contract pe fonduri europene pentru reabilitarea unor rețele de apă și canalizare, dar de data aceasta din Drobeta-Turnu Severin.

Mai exact, societatea timișoreană KASDUM-G.F. SRL, lider al unei asocieri contractuale formată împreună cu Constructim SA, Trustul de Construcții Drobeta SA, Route Center Construct SRL, Elsaco Electronic și Univro SRL, a reclamat la DNA mai multe probleme în derularea contractului cu Secom Mehedinți având ca obiect realizarea a 16.354 km de rețele de apă și canalizare.

În tot acest contract de la Mehedinți consultantul Gheorghe Boeru prin firma sa Romair Consulting era cel care superviza pentru Secom derularea lucrărilor contractate de Asocierea condusă de Kasdum din Timișoara. Această supervizare se făcea, teoretic, printr-un inginer al Romair, lider de echipă.

Din plângerea penală făcută la DNA rezultă că Boeru a înlocuit liderul de echipă inițial, Emeric Koti, cu un altul, Constantin Ganea, care nu avea calificarea și pregătirea necesară pentru a superviza astfel de lucrări. Schimbarea făcută de Romair s-a putut realiza prin complicitatea celor de la Secom Mehedinți.

Lucrare întârziată de la opt luni la doi ani

O parte din aceste fapte s-au aflat și într-un dosar de la Parchetul Tribunalului Mehedinți, dosarul fiind închis inițial fără prea multe cercetări de polițiștii locali. Cauza a fost redeschisă de prim-procurorul Parchetului Tribunalului Mehedinți care a stabilit că clasarea dosarului a fost ilegală în condițiile în care în speță sunt elemente care ar fi de competența DNA.

Pe lângă problema cu falsul intelectual, cei de la Kasdum i-au reclamat pe Boeru și pe cei de la Secom Mehedinți pentru că după denunțarea contractului de către Kasdum, acceptată și de Constructim, consultantul Gheorghe Boeru a acceptat și girat constituirea unei noi asocieri de firme fără o altă licitație.

Mai exact, pe 19 decembrie 2017, cei de la Elsaco încheie singur un act adițional fără număr la Asocierea celor șase firme prin care hotărăște tot singur că Elsaco este noul lider al Asocierii.

Asta deși cu o lună înainte, în noiembrie 2017, Kasdum și Constructim reziliau contractul cu Secom Mehedinți. Cele două firme timișorene și-au motivat denunțarea contractului pe seama faptului că Secom a predat constructorilor un proiect prost cu grave probleme care a întârziat lucrarea de la opt luni la doi ani, întârziere asumată chiar de către beneficiarul Secom Mehedinți.  

Cele mai citite

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă